Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ír kocsma: a sörrel dőlünk mi is

Habzó sör, füstös whiskey és sodró zene – ezek az alkotóelemei az ír kocsmák adta menedéknek, amelyben Szegeden az Első Nemzetközi Söröm Fesztiválon is megpihenhetünk június 20-án szombaton. Azért mi, magyarok is jól kocsmázunk – vallja az ír kocsmazenét játszó Paddy and the Rats énekese.
Imádják Szegedet.

A Paddy and the Rats énekese külön megjegyezte: a zenekar nagyon szeret Szegedre járni, mert a városban külön rajongói csoportjuk szervező-
dött Paddy Fan’s Gang néven, akik együtt járnak a koncertekre, igazi közösségként működnek – és már külföldi tagokkal is bírnak. Ők és a többi rajongó örülhet: a Paddy and The Rats augusztus 8-án koncertezik a Szegedi Motoros Fesztiválon, amelynek a Partfürdő ad otthont.

– Az ír olyan népség, akik a bánatukat és az örömüket is a vidám zenén keresztül fejezik ki. Bár a történelmünk hasonló, a magyarok jóval szomorkodósabbak – beszélt arról a Paddy and the Rats énekes-frontembere, Paddy O'Reilly, azaz Oravecz Kristóf, miért vált már-már mozgalommá hazánkban is az északiak kocsmai kultúrája.

Az ír kocsmazenét gyakran megidéző magyar zenekar a műfaj ma legnépszerűbb hazai képviselője, ám nem csak zenei ez az őrület: táncházakon és szervezett gasztronómiai kalandozásokon is éltetjük az ír kocsmakultúrát – nem véletlenül, elvégre a remek söröket és különleges whiskey-ket a magyarok sem vetik meg. Így Szeged sem: a hétvégén rendezik meg a Széchenyi téren az Első Nemzetközi Söröm Fesztivált, amelyen június 20-án szombaton tematikus ír napot tartanak.

Van is hozzá alapanyag! Csongrád megyében és környékén is több kézműves sör készül ír mintára. A Szögedi Sörfőzde például a vöröset Red Devil néven forgalmazza, Häfen Vörös címkével a zsombói Fenyves Sörház palackoz északi ihletésű nedűt, és hasonló típusú vörös sört a közeli Szarvasi Sörfőzde is gyárt.


Mégsem csak a kocsmázásról szól ez a trend: az ír pub egykor az esős, nyálkás idő előli menedék volt, ma már a béke szigete. Mivel ez a szigorúan vallásos nép otthon nem fogyaszt alkoholt, hetente egyszer-kétszer megadja a módját a szórakozásnak: úr a sörözőben. – Azért mi, magyarok is nagyon jól kocsmázunk! Ezt mutatja az is, hogy vezető halálok az alkoholizmus hazánkban – ironizált Oravecz Kristóf, amikor az ír kultúra szeretetétől kérdeztük.

– A Paddy and the Ratsnél úgy működik a kocsmázás, ahogy régen: közösségi élményként. Pont egy ilyen közösségi kulturált elmélkedés közben jött a zenekar-alapítás gondolata. Mivel gyakran ötleteltünk így, adta magát, hogy kocsmazenét játsszunk. Azért tekintgetünk az ír kocsmák kultúrája felé, mert szeretjük ezt a muzsikát és az ír kocsmák hangulatát – fogta komolyabbra a frontember, aki szerint ugyan Európa- és Amerika-szerte már két évtizede hódít az írkocsma-őrület, hazánkban a Paddy and the Rats hétéves fennállása alatt vált igazán népszerűvé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi munkájukért díjazták a legszorgalmasabb diákokat

Ujhelyi István tizenharmadik alkalommal adta át az általa alapított Pro Bono Publico emlékplakettet. A díjazottakról a az egyes tanintézmények tantestületei döntöttek. Tovább olvasom