Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kilenc hónap alatt épült fel az új sajtóház

Másfél milliárd forintos beruházással új sajtóházat avatunk ma, 2006. május 11-én, a Szabadkai út 20. szám alatt. A 3500 négyzetméteres sajtópalota mától a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő környezetet, technikai hátteret biztosít a napilapok, a Délmagyarország és a Délvilág szerkesztőségének, a kiadónak, 2008-tól pedig a nyomdának is.
Pap Klára kiadóigazgató és Kozma Balázs projektmenedzser a végeredmény előtt. Fotó: Karnok Csaba
Történelmi dátum számunkra a mai. Történelmi Szeged 96 éves napilapja, a Délmagyarország életében, és történelmi a város fejlődésében. Az ország harmadik legmagasabb kort megért napilapja egy modern, csúcstechnikával felszerelt szerkesztőségben készülhet a jövőben, Szeged pedig egy, a Szabadkai út környékét, az új, lakóparkos, ipari övezetes városrészt felértékelő üvegpalotával lett gazdagabb.

És ezen a ponton a fejlődés még nem ért véget – jelentette ki Pap Klára, a Lapcom Kft. Délmagyarország kiadóigazgatója, hiszen a sajtóház egyben olyan médiaközponttá is válik, amely a tulajdonos Daily Mail médiabirodalom dél-magyarországi és délkelet-európai fejlődésének a bázisa. A beruházásról természetesen nem egyik napról a másikra született döntés: a töretlen fejlődést, a folyamatosan kedvező üzleti eredményeket elismerő tulajdonosi bizalomnak köszönhető, hogy a Lapcom Kft. új, modern sajtóház építésébe kezdett Szegeden – tette hozzá Pap Klára.

Nyolc hónappal ezelőtt. Fotó: Karnok Csaba
A világ egyik legerősebb sajtóvállalkozása, a Daily Mail már 2000-ben, a két helyi napilap megvásárlásakor azon gondolkodott, hogyan lehetne a szerkesztőséget egy korszerű, a mai igényeknek megfelelő épületben elhelyezni. Felmerült a régi, belvárosi sajtóház felújításának ötlete is, ám a Magyar Államkincstár nem adta el az épületet, és más hosszútávú megoldásról sem sikerült velük megegyezni. A Lapcom Kft. rövid ideig egy másik, belvárosi irodaház megvásárlását is tervezte: ám ahogy nőtt a kiadó teljesítménye, egyre inkább afelé hajlott a tulajdonos – az addigra egyértelművé vált terjeszkedési szándékok miatt is –, hogy egy zöldmezős beruházásra van szükség.

A döntés a nyomdát is magában foglaló sajtóház felépítéséről 2004 márciusában született meg, és ehhez már olyan telket kellett keresni, amely a hatalmas beruházásnak meg is felelt. Így esett a választás a Szabadkai útra. Az elképzelést a Daily Mail 2004 decemberében oly módon hagyta jóvá, hogy az építményberuházás valósul meg az első fázisban, a nyomda pedig 2008-ban. Ezt követte a tervezés időszaka, majd a kivitelezői tendereztetés, amelyet az Integrál-Hexa Rt. nyert meg.
Az építkezés 2005. augusztus 8-án elkezdődött, a sajtóház alapkövét szeptember 29-én rakta le Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezetője, 2006. április 29-ére pedig készen állt az épület.


Több tízmillió a városnak

Szeged is gazdagodott az új sajtóház felépítésével: kiadónk ingyen bocsátott a város rendelkezésére egy 790 négyzetméteres területet saját telkéből, hogy azon megépülhessen a Horgosi úthoz kijáratot, csatlakozást biztosító út. Magát az utat is a Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft. építette meg. A telek ára és az útberuházás költségei megközelítik a 30 millió forintot. Emellett kiadónk a jogszabály szerinti közműfejlesztési hozzájárulást is befizette a város kasszájába, mintegy 40 millió forint értékben. A Délmagyarországot és a Délvilágot kiadó társaság hozzájárult ahhoz is, hogy a villamosmegálló a tulajdonát képező telken állhasson, sőt emiatt a tervektől eltérő kerítést is épített.

Műszaki adatok

Telek alapterülete: 8691 m2
Beépített alapterület: 2438 m2
Hasznos alapterület: 3600 m2
Egyterű iroda alapterülete: 730 m2
Zöldfelület: 3001 m2
Parkolók száma: 77 db
Légkezelés módja: hűtőgerenda
Kivitelezés kezdete: 2005. 08. 08.
Alapkőletétel: 2005. 09. 29.
Kivitelezés befejezése: 2006. 04. 29.
Összes munkahely-lehetőség: 160
Számítógépes munkahelyek száma: 102

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom