Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Külterületen jobban támadnak a szúnyogok

Szeged - Csak a hét végén remélhetnek felüdülést Szeged külvárosai, ahol hemzsegnek a szúnyogok. A permetszóró repülőt ezúttal földi erők is segítik. Csodát nem remélhetünk, tökéletes irtószer nincs, a környező vizekben nyüzsögnek a lárvák.
– Nem lehet megmaradni Sziksóstón a szúnyogoktól. Sokan vagyunk itt állandó lakosok, de használhatatlan a terasz, az udvar. Mégsem ülhetünk csukott ablaknál esténként! – fogadott Kaló Gáborné a Mandula utcában. Látták korábban a szúnyogirtó repülőt, néhány hete viszont semmi jele. Telefonált egy hete Csörög rovatunkba, reagált is a hivatásos szúnyogfelelős, ennek ellenére nincs változás. Szeged másik végén, Szőregen Papi Krisztináék ugyanilyen problémával, vérszívóáradattal küzdenek. És sorolhatnánk a sok külterületi vészjelzést, amit szúnyogügyben küldtek olvasóink a Csörögbe.

A legfrissebb szúnyogszámlálási adatok őket igazolják. Tegnap összesítették a város 18 pontján mért csípéssűrűséget. A legádázabb támadásoknak Hattyason, Kecskéstelepen, Sziksóstón és Baktóban voltak kitéve a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. önkéntesei. Az élő szúnyogcsapdákat 72 vérszívó lepte el egy óra alatt. Mikor lesz ellenszer? Kiss Antal, a környezetgazdálkodás gázmestere úgy kalkulál – az időjárás-előrejelzés alapján –, hogy felszállásra alkalmas száraz, szélcsendes idő szombat estére kedvez a légi csapásnak.

Sziksóstón csípnek leginkább a szúnyogok. Fotó: Karnok Csaba
Sziksóstón csípnek leginkább a szúnyogok.
Fotó: Karnok Csaba

– Szórunk repülőről és más, szintén a közegészségügyi hatóság engedélyezte szerrel Hattyast és Kecskést a földről is megszórjuk. Szúnyogmentes nem lehet a város. A belváros kedvezőbb helyzetben van, ott nincsenek olyan szennyezett csatornák, mint a Holt-Tisza vagy a tompaszigeti csatorna, ahova beszórhatunk bármennyi szert, hiába – magyarázta a gyérítést irányító szakember. Ráadásul a „végeken" mindig rosszabb a helyzet amiatt is, mert a rovarok egy része képes akár 10-12 kilométert megtenni, ha a távolban fényeket lát. Tehát nem elég Szegeden irtani, a térségben is pusztítani kell a kelőhelyeken nyüzsgő lárvákat. Különben szúnyogok milliárdjai kapnak szárnyra, és megint kezdhetik elölről.

Csoda nem várható

A rémhírekkel ellentétben az Unió nem tiltja be a szúnyogok vegyszeres légi irtását. 3-4-féle engedélyezett, egyedüli üdvözítő irtószert még nem találtak ki. Hatékony lenne, de a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a város mind a 6300 hektárját képtelenség 2-3 nap alatt egyszerre lepermetezni.

Olvasóink írták

 • 3. szepesadam 2010. május 03. 15:13
  „Szepesszentgyörgyi Ádám
  Ezt a levelet ma kaptam Tiszaújvárosi kollégámtól...
  "Ádám!
  Szombaton mi is szalonnát sütöttünk a kertben, szúnyog egy darab se. Aznap május 1-én beindítottam a csapdát, nem fogott csípős szúnyogot. A kora tavaszi gyérítés eredményes lehetett.
  üdv:István"

  Tiszaújvárosban én vagyok a szúnyogos munkák szakértője. Ott már március 31-én volt az első földi biológiai védekezés. A Vedres utcai óvoda Víz Napi megemlékezésén (március 26-án volt a bemutató) tartottam egy mikroszkópos bemutatót, melyen az ovisok elsőként láthatták azokat a szúnyoglárvákat, melyek repülő alakjai most csípnek minket (Én is Szegeden lakom). (Tiszaújvárosban a múlt héten volt a 2. védekezés... repülő szúnyog egy darab se... és sokkal olcsóbb (10,5%-a), mint a kémiai idegméregszórás)
  www.kornyezettudat.hu - csak kora tavasszal volt frissítve, annyi a munkám most... de pár napon belül újabb lesz)”
 • 2. zongorista 2009. augusztus 06. 23:34
  „Tényleg borzasztó sok a szúnyog....A lányom hátát 5 perc alatt 29 csipés érte...Ruhán keresztül....
  Gyálarétem nár csak egyet-kettőt fordul a repülő, nem úgy mint pár éve....Akkor még tényleg szúnyogirtásnak lehetett nevezni!
  Most még a "gyérítés" is erős kifejezés!”
 • 1. Pro.Ego 2009. augusztus 06. 21:17
  „Javasolnám Kalónénak a szúnyogháló használatát, akkor talán az ablakot ki lehetne nyitni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyagi biztonságot várnak a diplomától

Szeged - A hallgatók számára az anyagi biztonság, gyarapodás a felsőfokú diplomához kötődő… Tovább olvasom