Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Láthatatlan nemzetbiztonsági ellenőrzések és szigorítások

A londoni terrortámadások után a nemzetbiztonsági szolgálatok adatközlésre kérték a bevándorlási hivatalokat. Főleg olyan információkra voltak kíváncsiak, amelyek az arab országokból érkezőkre vonatkoznak. Ezzel párhuzamosan megerősítették a nagy energiaszolgáltatók őrzését.
Az áramszolgáltatás kulcsfontosságú, ezért szigorúbb az ellenőrzés. Fotó: Frank Yvette
Információink szerint az 55 halálos áldozattal járó londoni terrorcselekmények után a nemzetbiztonsági szolgálatok fokozott óvatosságra szólították fel a nagy energiaszolgáltatókat, köztük a Mol Rt. algyői üzemét és a Magyar Villamos Művek Rt. sándorfalvi úti transzformátorállomását és elosztóját. A vállalatok területére érkező járműveket átvizsgálják, a belépők adatait rögzítik, táskáikat ellenőrzik, a bel- és külföldi küldeményeket átvilágítják. Ezzel egyidejűleg az úgynevezett vészhelyzetekre vonatkozó forgatókönyveket is elővették.
A szigorításoknak nincsenek látható jelei, a külső szemlélődő a fokozott biztonsági intézkedésekből semmit nem vesz észre.

Az elmúlt napokban, közvetlenül az első londoni merényletek után, a nemzetbiztonsági szolgálatok adatszolgáltatásra kérték a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalokat, a szegedi székhelyű regionális igazgatóságot is. Információink szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai főleg azoknak az adataira voltak kíváncsiak, akik valamelyik közel-keleti, arab vagy muszlim országból érkeztek és engedéllyel tartózkodnak Magyarország területén, illetve kérelmükben még nem született döntés.

Hivatalosan sem a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, sem a bevándorlási hivatalnál nem erősítették meg információinkat. Petrik Orbánné, a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója elzárkózott az erre vonatkozó kérdéseink elől. Megkeresésünkre hasonlóan reagált a Nemzetbiztonsági Hivatal Csongrád megyei kirendeltségének helyettes vezetője is. Kérdéseinket azzal hárította el, hogy „ha volt, ha nem volt ilyen, az nem publikus".


Nincs fokozott érdeklődés

A Szegeden élő arab közösségek képviselői nem tapasztalták, hogy az elmúlt napok terrorcselekményei után a különböző magyar hatóságok fokozott érdeklődést mutatnának irántuk. Hivatalosan vagy informálisan még azokat sem keresték meg, akik az elmúlt hónapokban meglátogatták valamelyik közel-keleti országban élő családtagjaikat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom