Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Lengyel katonák a mórahalmi laktanyában

Mórahalom - Háromszáz lengyel katonát fogadott be az 1939 őszén üresen álló mórahalmi „határvadász" laktanya. A később lefegyverzett, internált lengyelek többsége továbbállt, de néhányan maradtak: Jozef Marian Wranát a szerelem és az újrakezdés lehetősége kötötte ide, változtatta Várnaivá. A hatvan évvel ezelőtti családi história is része az idei Csongrád megyei lengyel emlékévnek.
– Önkéntesként nekiment az oroszoknak, hadifogságba került az első világháborúban az édesapám, Jozef Marian Wrana. Aztán talpra állt, megnősült. Ám a második világháborúban odaveszett a felesége és a kislánya, de még a szülei is... Vagy kétszáz kilométerre benyomultak Lengyelország testébe a szovjetek, eszeveszetten bombázták a galíciai településeket – idézi föl a családi legendáriumot Várnai Szilárd. A nyugdíjas szegedi mérnök nem tud lengyelül, de gyűjti a dokumentumokat a hatvan éve idekerült lengyelek kálváriájáról.

Jozef Marian Wrana olajkútmesterként bejárta a fél világot: a Premier francia olajtársaság, majd egy amerikai cég alkalmazottjaként Jáva és Szumátra szigetén is dolgozott. A távoli kontinensen talált magának feleséget: egy lengyel emigráns család lányát csábította vissza az óhazába. Ám lengyelhonban hiába teremtett jólétet kis családjának, jött az újabb világégés.

– A Londonba menekült ideiglenes kormány óhajának engedve a lengyel katonáknak feletteseik kiadták a parancsot: zárt hadosztályként hagyják el az országot, s a baráti Magyarországon keresztül érjék el a tengert, hogy csatlakozhassanak a külföldön szerveződő csapatokhoz – folytatja a családi históriával érintkező történelemleckét Várnai Szilárd.

Lengyel katonák a mórahalmi laktanyában
Lengyel katonák a mórahalmi laktanyában

Közel ötven autó vonult át Szegeden – írta meg lapunk is 1939. október 5-én. A háromszáz lengyel katona számára kijelölt pihenőhely: Szeged-Alközpont akkoriban üresen álló határvadász laktanyája (a mai Mórahalom fürdője melletti öreg épület, ahol a megyei önkormányzati fenntartású idősek otthona rendezkedett be). Ám a viszonyok változtak: a lengyeleket lefegyverezték, nem engedték tovább délnek, hanem internálták. – A többség csak az anyanyelvén tudott, de édesapám oroszul, ukránul, s persze németül is beszélt. Így értett szót az itteniekkel.

Szatócsboltot bérelt a kübekházi sváb Szelgrád Mária a homokháti tanyavilág központjában. Ott ismerte meg a segítőkész Jozefet. Hamar kiderült: nem csak a német nyelv köti össze őket. – 1945 után az édesapám megkapta az engedélyt a házasságra – mesélte az egyetlen gyermek, Várnai Szilárd, aki otthon két és fél éves koráig csak német szót hallott, s édesapja 1964-ben bekövetkezett haláláig tiszteletteljes szeretetet, elfogadást látott.

Teherautó-sofőrként, aztán a gépállomáson dolgozott, felelős beosztásokat is kapott, miközben sokszoros újítóként is ismerték Jozef Wranát, aki nevét Várnaira magyarosíttatta. De nem „muszájból", hanem hálából, mert itt otthonra lelt. A mórahalmiak meg Papának hívták, mert befogadták.

– Az apám magyarul is megtanult – hangsúlyozza Várnai Szilárd –, de mindig németül káromkodott, lengyelül számolt és álmodott.

Emlékév

Lengyel év 2009 Csongrád megyében. Többféle rendezvényt szerveznek – többek között lesz vándorkiállítás a közös történelmi múlt felidézésére, de a katyni vérengzés áldozatainak emlékére is. A megyei „lengyel központban", Mórahalmon konferenciát szerveznek, illetve emléktáblát is avatnak.

Olvasóink írták

 • 5. Tivadar 2009. február 18. 23:16
  „CID olvasd mar el megegyszer a cikket legyszives mert a lenyeget nem erted szerintem . A Morakert es a FIDESZ-es varosvezetes pedig hogyan jon most ide ?”
 • 4. CID 2009. február 18. 21:23
  „benq : utánajártam, és 1939-ben, mint település nem létezett Mórahalom. Egyébként Csongrád megye legfiatalabb települése, de ugyebár kell a propaganda.
  Még mindig nem értem miért nem írnak a Mórakertről, meg a dicső FIDESZ-es városvezetésről ? Persze ez megint, csak költői kérdés.......”
 • 3. benq 2009. február 18. 15:04
  „kedves cid!
  javaslom járj utána a kijelentésednek...
  Szeged-alsóközpont Mórahalom volt a neve..”
 • 2. zumike 2009. február 17. 22:34
  „nem is írták annyira, hogy létezett, csak villa inferiort említettek...”
 • 1. CID 2009. február 17. 19:33
  „1939-ben, még nem is volt Mórahalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károly fél éve él az utcán

Szeged - Szerencsétlen válás, a munkahely elvesztése – Károly példája igazolja: valóban elég ennyi ahhoz, hogy utcára kerüljön valaki. Tovább olvasom