Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lökést adna a szegedi gazdaság fejlődésének a lézerközpont építése

Szeged - Komoly lökést adhat a szegedi gazdaság fejlődésének a lézer-kutatóközpont létrehozása, amely az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként valósulhat meg – közölte Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora.
A lézerfizikus az I. Szegedi Gazdasági Konferencián tartott előadásában elmondta, a kutatóközpont az egyetem tízhektáros területén épülne meg, a szomszédságába egy hatvanhektáros telekre tudományos parkot terveznek.

A központ építésének közvetlen költsége - amelyet döntő részben az Európai Unió strukturális alapjából fedeznek - 245 millió euró, a közvetett hatásokat is számítva azonban a beruházás több mint 300 millió eurós jövedelememelkedést generál a régióban. A számítások szerint tizenöt év alatt a tudományos park fele települ be, további 115 millió eurónyi befektetést vonzva a városba. A kutatóközpont tízéves fenntartásának költsége ugyanakkor mintegy 200 millió euró. Az építés öt esztendeje és a működtetés első tíz éve során összességében a 600 millió eurót is meghaladja az az összeg, amely a tudományos nagyberuházás nyomán Szegedre kerül – közölte a professzor.

Szabó Gábor elmondta, a nemzetközi fotonikai piac – amely magában foglalja a fogyasztói elektronikát és a síkképernyős megjelenítést is – forgalma 2008-ban 270 milliárd euró volt, növekedésének éves ütemét pedig 7,6 százalékra becsülik. Európa helyzete ezen a piacon kedvező, a világon Japán után a második. Ezen belül a nagy-intenzitású lézertechnológiához kapcsolódó piacon – amely közvetlenül kötődik az ELI-ben folyó kutatásokhoz - európai dominancia van.

A fotonika területén meghatározó multinacionális cégek – mint a GE, a Siemens, a Samsung - Magyarországon is jelen vannak, és aktív néhány tucat kis és közepes vállalkozás is, amelyek tevékenysége az ELI kulcstechnológiájához kapcsolódik. Ráadásul a magyar lézeres kutatói közönség az utóbbi három évtizedben úttörő szerepet játszott az ELI-t megalapozó kutatásokban – hangsúlyozta a rektor.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. t11 2010. október 22. 17:34
  „Nem értem, ha BNL nyer, akkor lett volna pénz a lézerközpontra??? Így nincs???

  "A szuperlézer Szeged zászlóshajója lehet, olyan, mint Kecskemétnek a Mercedes. "

  Miért nem ezért tüntettek a Vezírnél? Szeptember 15-ig alá kellet volna írnia a kormánynak, azt mondták majd az önkormányzati választások után....Nem zavar Benneteket, hogy a szegediektől veszik el a munka és a fejlődés lehetőségét?

  "Ez egy 270 milliárd eurós piac, amely a válság idején is évente 7,5 százalékkal nő. Az élen járó lézertechnika idevonzza a világ vezető kutatóit, de nagyon sok kis- és középvállalkozás is megél a központ mellett benépesülő tudományos parkban."

  Ez tényleg, egyikőtöket sem zavar? Csak szajkózzátok a papágáj-szöveget... Hajrá Magyarország...”
 • 26. voltamper 2010. szeptember 19. 12:25
  „Nem véletlen a "helybenjárás" a márcsak kétszáz ágyas épület és az ELI szegedi projektek környékén.
  Ezekhez most nincs meg a felmutatható önerő, és nem is lesz ha Botka nyer.
  (ÁOK nyolcmilliárd minusz(akkor miből?),ELI-hez 80millió euróval kellene indulni(honnan?))
  Ugyebár Viktor merész húzással az ismeretlen, de erősen családbarát BNL-t indítja Bohács helyett
  a polgármesteri székért Botka ellen, arra számítva hogy a narancs lendület kitart a szavazás napjáig. Necces.
  Ha Botka mégis nyer, amire jó esélye van, úgy járunk mint annó a vásárhelyi út továbbépítésével.
  Se sajt, se semmi...”
 • 25. shalomka 2010. szeptember 18. 16:20
  „A lézerközpont több pénz visz el, mint amennyit hoz. Mennyi kell a működtetéséhez? Ha feltételezzük, hogy települ is ide high-tech ipar, az is 5-10év, és addig ki finanszírozza? Az állam? És kitől/mitől veszi el a pénzt?”
 • 24. strangerrr 2010. szeptember 17. 18:44
  „22. Őszinte politikus?:))) Hihihihihihi :))) Ezt komolyan gondolod?:)”
 • 23. unhappysuncity 2010. szeptember 17. 10:40
  „Hogy lehet egy olyan lézerre kampányt építeni, amiről köztudott, hogy "csak" összvissz 50 munkahelyet hozhat. Ez nem kampány Solymosi úr, ez egy showműsor, már csak egy Mesterszházi hiányzik.”
 • 22. slyboy79 2010. szeptember 17. 10:38
  „Szegednek a bionika, lézermittudoménmi, űrhajós állomás, atomgyorsító, rakéta silő meg minden ilyen böszmeség nem segíthet, csakis valódi, józan és őszinte politikus, mint B. Nagy.”
 • 21. strangerrr 2010. szeptember 16. 22:17
  „"Ipari park" Szegeden is van. Nekem meg több vásárhelyi ismerősöm Szegedre jár dolgozni. ÉS?:) Ez dönti ezt el?:)”
 • 20. aKovács 2010. szeptember 16. 21:12
  „19. strangerrr 2010.09.16. 17:38
  Hódmezővásárhelyen ipari park létesült. Ott van munkahely!
  Meg lehet csinálni, csak akarni kell!

  Több szegedi ismerősöm Vásárhelyre jár át dolgozni gyárakba!”
 • 19. strangerrr 2010. szeptember 16. 17:38
  „Valamelyik fideszzombi elmondhatná, hogy szerinte hogyan is "teremtődik" a munkahely.. Mert pl Hódmezővásárhelyen nem látszik, hogy tudnák a varázslatot.

  Befektetőket kell vonzani tehát.

  Mi az első amit a befektetők néznek? Mondhatni alapfeltétel?
  Az infrastruktúra.

  Mi az amiben Szeged nagyon el volt maradva?
  Az infrastruktúra.

  Mi az ami a legjobban fejlődött az elmúlt években?
  Az infrastruktúra.

  10. "Termelő" beruházás esetén is megvan a papapálykommandó mantrája:
  "gyárban dolgoztatja éhbérért a magyar munkást a multi!"”
 • 18. kocsordi 2010. szeptember 16. 15:44
  „A kormány támogatását bizalmát csak kormánypárti polgármester élvezheti. Ha Botka marad a polgármester Szeged csak vergődni fog a következő négy évben.”
 • 17. dodoni 2010. szeptember 16. 15:44
  „scott1! (14)

  A "lézerközpont" olvastán, nekem is ilyesmik jutottak eszembe. De megelőztél. Frappáns, szellemes volt, amit írtál. Jót nevettem.”
 • 16. monster82 2010. szeptember 16. 15:37
  „a délmagyar nem tájékoztat hitelesen csak látszólag független, a valóságban Botkának kedvez!”
 • 15. jozko 2010. szeptember 16. 08:04
  „Lökést adna...
  Na és hova lökné?
  Belátom, hülye kérdés. Amikor a szakadék szélén állt a gazdaság, ez még poén volt!
  Most viszont csak felfelé visz az út...”
 • 14. scott1 2010. szeptember 16. 07:45
  „Valóban lökést adhat a helyi gazdaság fejlődésének a lézerközpont építése. Rövid időn belül idetelepülhet több high tech gyár és a tudásalapú tőkére (az egyetemnek köszönhetően) támaszkodva, elindulhat a lézer fegyverek, a csillagrombolók összeszerelése, droid majd klón hadsereg gyártása, vagy akár a Halál csillag építése is...”
 • 13. Lehiggadt 2010. szeptember 16. 06:47
  „T. Georg58!
  A 2000 ágyas klinikai tömb egy irreális vágyálma volt Szegednek. Ebből - ha jól tudom - azért egy 300 ágyas mégiscsak megvalósul....”
 • 12. George58 2010. szeptember 16. 06:07
  „11. hozzászólás Lehiggadt 2010.09.16. 05:42

  A 2000 ágyas klinika esetében ki zsarolta Szegedet? Ja az csak szoci lufi volt!”
 • 11. Lehiggadt 2010. szeptember 16. 05:42
  „A kormány a támogatásról szóló döntés halogatásával zsarolja Szegedet, mert azt az előző kormány és az egyetem közreműködésével a mostani önkormányzat "szerezte" meg? Ezt a módszert 1998 és 2002 között már megismerhettük, csak túl sokan elfelejtették!”
 • 10. k.elvis 2010. szeptember 15. 22:58
  „Épülhet, majd egyszer, a ködös jövőben, biopolisz, lézerközpont, logisztikai központ, gyógyszergyár...stb. Hol vannak ezek, mind ígéret, Szegedre NEM TELEPÜL TERMELŐ BERUHÁZÁS ÉVEK ÓTA. Ki ezért a felelős?”
 • 9. Larsson 2010. szeptember 15. 22:11
  „Ő télleg narancs, akkor nagyot zuhant a szememben... :((((((((((((((((((((((”
 • 8. majdénmegmondom 2010. szeptember 15. 20:13
  „Nagy készülődés/harc és várakozás lehet a háttérben. Ha jól számolom ez alhangon is legalább 200 milliárd Ft. Ennek csekély 1%-a is 2 milliárd Ft. Ennyit észrevehetetlenül el lehet mis-másolni (lopni) egy ekkora projektben. Ilyen lehetőséget minek odaadni vidéki bugrisoknak. Még képesek és tényleg arra fordítják amire elő van írva. Vagy a mi csókosaink helyett az ő csókosaik vágják zsebre az elsíbolt lét. Hát ez nonszensz!
  Ekkora zsákmány reményében itt-ott néhány döntéshozónak húszmilliócskát a zsebébe csúsztatni aprópénz. És a végén, meglehet, a lézerközpont Szeged helyett majd a fővárosban épül meg. Hogy ez a projekt a világ tudományos térképére helyezné Szegedet (ha már a Szegedi Biológiai Központ pénz hiányában nem váltotta be az eredeti elképzeléseket) az kit érdekel.

  Szabó Gábor rektor ilyen irányú elkötelezettségében és integritásában nincs kétségem. Hiszen a lézerközpont jobbára az ő és csapata munkássága alapján került volna Szegedre. Nem lehet véletlen, hogy ilyen cikk jelent meg a Délmadárban. Feltehetőleg a rektor is veszélyben érzi a megvalósítást. Holott ő is fideszes affinitású. Szerintem az egyetem is ezért választotta rektorrá. Amúgy az előző Szabó Gábor is jól menedzselte az egyetemet.
  A közelgő önkormányzati választások is befolyásolhatják a végeredményt. Mert jó dolog egy fideszes rektor de még jobb dolog egy megyei jogú városra kitűzni a narancsos zászlót.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy László 3000 új munkahelyet ígér

Bemutatta programját B. Nagy László a Fidesz szegedi polgármester-jelöltje mai sajtótájékoztatóján a Novotel hotelben. Tovább olvasom