Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Megyei alkotói díjakat adtak át Ópusztaszeren - galériával

Ópusztaszer - Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, ünnepi beszédében az alkotmányozás eredményességére és a magyarság megmaradására hívta fel a figyelmet.
Csongrád Megyei Önkormányzat hagyományosan, az ópusztaszeri nemzeti emlékparkban ünnepelte az államalapítást, augusztus 20-át. Szent István-napon átadták a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díjait, többek között az Algyői Hagyományőrző Citerazenekarnak, Ewa Paplinska-Chalajnak, Gaskó Bélának, Koisné Kőrösi Rozáliának, Mártélyi Képzőművészek Táborok Baráti Körének, valamint Tóbiás Klárának is.

– Szent István örökségét minden generációnak saját teljesítményével kell gazdagítania – mondta ünnepi beszédében Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy 2011-ben lengyel kitüntettet is köszönthetnek, utalt az Alkotói-díjas Ewa Peplinska-Chalajra, aki 1981-ben alapítója volt a Petőfi Sándor Lengyel-Magyar Baráti Társaságnak és aki rengeteget tett megyénk lengyelországi bemutatásáért.

Augusztus 20-i megemlékezés Ópusztaszeren. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A rekkenő hőségben, József Attila: Hazám című versét szavaló Reviczky Gábor gondolatai különös aktualitást nyertek. Mint idézte „Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény.", mintha csak napjainkról szólna József Attila 1937-es szerzeménye.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés elnöke többször párhuzamot vont eleink „lovas országgyűlése" és napjaink „gombnyomogató" parlamenti képviselőtársai között. Ünnepi beszédében az alkotmányozás eredményességére és a magyarság megmaradására hívta fel a figyelmet.

Augusztus 20-i megemlékezés Ópusztaszeren. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megáldotta a kenyeret, melyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere szegett meg és osztott. Késő délután Szabó Balázs Band, majd 20 órától az ExperiDance szórakoztatja a közönséget.

Olvasóink írták

  • 2. manstein 2011. augusztus 21. 15:08
    „Ezt a banyát méh lehet látni? Azt hittem eltüntette a pártja a süllyesztőben, mert már vállalhatatlan...”
  • 1. s3307 2011. augusztus 21. 11:20
    „Hallgattam az alelnök úr beszédét de valahogy hamisan csengett a kétharmad emlegetése,mert nem az önkényuralom építésére kaptak felhatalmazást,hanem az állítólagos MSZP elrontott gazdaságpolitikájának rendbe tételére,de nem ezt tették,hanem még jobban mélyítették a válságot és az elszegényedést,valamint minden demokratikus féket és ellensúlyt igyekeznek ki iktatni a demokratikus rendszerből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Birtokba vették a szegediek a 4-es villamos útvonalát - galériával

Nagyiványi András, a kivitelező MTV4 Konzorcium képviseletében adta át szombat délelőtt a 4-es villamos felújított szakaszát Botka László polgármesternek a Glattfelder téren. Tovább olvasom