Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Moore-díjat kaptak a szegedi kutatók

Szeged - Egy hatvanéves matematikai sejtést igazolt három szegedi egyetemi kutató és az SZTE osztrák díszdoktora, amiért rangos szakmai elismerést, Moore-díjat kaptak. Nyolc évig dolgoztak a bizonyításon, melyet a mindennapokban is jól lehet majd alkalmazni.
– Nyolc év alatt lényegében annyit tettünk, hogy azt mondtuk: igen. De ez legalább jó sok pénzbe került – viccelődték el tudományos eredményüket azok a szegedi kutatók, akik egy közelmúltban megjelent cikkükért Moore-díjat kaptak. Bánhelyi Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetének egyetemi adjunktusa, Csendes Tibor, az Informatikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára és Krisztin Tibor, az Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára bécsi kollégájukkal, az SZTE díszdoktorának választott Arnold Neumaierrel E. M. Wright közel hatvanéves híres sejtését bizonyították, melynek lényege, hogy egy általa választott, viszonylag egyszerű késleltetett differenciálegyenlet megoldásai nullához tartanak. Ezt a tulajdonságot Wright 1955-ben igazolta egy bizonyos tartományban, melyet a szegedi kutatók kibővítettek.

– Ezzel gyakorlatilag a matematikai eszköztárat is bővítettük – mondta el Krisztin Tibor. – Aki az időben késleltetett jelenségek matematikai egyenleteit vizsgálja, a jövőben ezt a tételt is tudja használni.
 
Bánhelyi Balázs, Csendes Tibor és Krisztin Tibor egy osztrák kollégájukkal értek el sikert. Fotó: Kuklis István
Bánhelyi Balázs, Csendes Tibor és Krisztin Tibor egy osztrák kollégájukkal értek el sikert.
Fotó: Kuklis István

A gyakorlati alkalmazhatóságra számtalan példát említettek a kutatók, mert mint mondták, világunkban szinte mindenhol találkozhatunk késleltetett modellekkel. Ilyen írja le például a vírusok terjedését, a népességnövekedést vagy akár egy rakéta Földről való irányítását is.

– Mire a Földről jelet küldenek az űrjárműnek irányváltásra, odaérnek és ott feldolgozódnak az adatok, már jóval túlhaladta a jeladáskor kiadott pozícióját – magyarázta Csendes Tibor a problémát. Ehhez fejlesztettek ki olyan programot, mellyel ez a jelenség vizsgálható, illetve amivel megbízhatóan ellenőrizhető eredményt ad.

A szegedi kutatók elmondták, a fő eredmény nagyjából 5 év alatt megvolt, utána már csak pontosítgatták munkájukat. A díj, melyet kaptak, pénzjutalommal ugyan nem jár, de nagy presztízse van, ugyanis nem minden évben adják ki, ráadásul mindig nagynevű kutatóknak ítéli oda a szakma, megbízható számítások alkalmazásáért. A négy matematikus a díjat Svédországban, Uppsalában veheti át szeptemberben, a SCAN-konferencián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durván lelakják a szociális bérlakásokat

Durván lelakják a szociális bérlakásokat
Évről évre nő a bérlők által tönkretett önkormányzati lakások száma, az IKV 642 üres ingatlanjából mindössze 187 lakható. Tovább olvasom