Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Nőtt a könyvtárak és múzeumok költségvetése

Csongrád megye - Több pénzből gazdálkodhatnak idén a megyei hatókörű városi múzeumok és könyvtárak. Például a szegedi Somogyi-könyvtár 30 millió forinttal kapott többet, mint az előző években.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága a települési önkormányzatok muzeális intézményeit idén összesen közel 7,2 milliárd forint támogatásban részesíti. Ez több mint 10 százalékkal haladja meg a 2017-es keretösszeget. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese, Sikaláné Sánta Ildikó örömmel tudatta, intézményük 233 millió forintos támogatást kapott, 30 millióval többet a korábbi éveknél. A költségvetésük tervezése még folyamatban van, az biztos, hogy az összeg 10 százalékát dokumentumok beszerzésére fordítják. A Móra Ferenc Múzeum állami normatívája 9 millió forinttal nőtt. Medgyesi Konstantin közönségkapcsolati igazgatóhelyettes elmondta, a 147 millió forintot elsősorban bérekre költik, az éves költségvetésüket saját bevételekkel: régészeti munkákkal, jegyárbevételekkel, terembérletekkel egészítik ki.

A múzeumot, könyvtárt, művelődési házat és szélmalmot is működtető Szegvári Egyesített Közművelődési és Muzeális Intézmény támogatását megduplázták, idén több mint 6 millió forintból gazdálkodhatnak. Ebből több múzeumi foglalkozást tartanak majd és kerítésüket is felújítják. A makói és a csongrádi egyesített múzeum és könyvtár közel kétmillió, a szentesi Koszta József Múzeum egymillió plusznak örülhetett.

Az önként vállalt feladatként múzeumot fenntartó önkormányzatok 3-3 millió forint egyszeri működési támogatásban részesülnek, köztük a hódmezővásárhelyi intézmény is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli a rendőri pálya a gyereket? Nyílt napot tartanak a szegedi rendészetiben!

Érdekli a rendőri pálya a gyereket? Nyílt napot tartanak a szegedi rendészetiben!
A rendészeti pálya iránt érdeklődőket várják?: a szegedi mellett az országban a miskolci, az… Tovább olvasom