Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nyelvlecke - indiai akcentussal

Szeged - Indiából érkezett gyakornok egy szegedi általános iskolába. Az egyetemista Kshitij Mahendrának nagyon tetszik Szeged, szeretne minél többet megtudni rólunk, a kultúránkról, a gazdaságunkról. Ha végzett a tanulmányaival, kereskedelemmel szeretne foglalkozni.
Egy hete érkezett Szegedre az indiai Kshitij Mahendra. A 22 éves egyetemista fiú a Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tart órákat a diákoknak: mesél nekik a kultúrájukról és az indiai emberek életéről.

– Nagyon érdeklődők a gyerekek, főleg a kisebbek. Felvételeket vetítek nekik, vagy képeket színezünk, és beszélgetünk, természetesen angolul – magyarázta Kshitij Mahendra, aki két hónapot tölt hazánkban.

A fekete szemű fiatalember India fővárosából, Delhiből érkezett. Ott jár egyetemre, marketing és nemzetközi kereskedelem szakra. Az AIESEC segítségével jött Magyarországra: ez egy nemzetközi szervezet a tehetséges fiatalok számára. Segít nekik, hogy később minél sikeresebbek legyenek a munkájukban. Kshitij, ha végzett az egyetemen, egy kereskedelemmel foglalkozó vállalatnál szeretne dolgozni, vagy egy saját, repüléssel és marketinggel foglalkozó céget alapítana.

– Még sosem voltam külföldön. Indiában nagyon nagy városok vannak, nagy forgalommal és hatalmas zajjal. Szeged egy békés kisváros, az emberek is nyugodtak. Indiában előfordul például, hogy fél órát kell várni, hogy a közlekedési lámpa zöldre váltson, vagy egy órával hamarabb el kell indulnom otthonról, ha pontosan akarok beérni a suliba – mesélte.

Kshitij Mahendra a nyolcadikosok között, a madáchban. Fotó: Miskolczi Róbert
Kshitij Mahendra a nyolcadikosok között, a Madáchban.
Fotó: Miskolczi Róbert

Szerinte változatosak a mindennapjaink, és az emberek munkaideje rövid. Mint mondta, Indiában 9 órától este 6–7-ig, de akár 9 óráig is nyitva vannak az irodák, egyesek naponta 10–11 órát dolgoznak. A hivatalok, bankok pedig szombaton és vasárnap is nyitva vannak, az egyetemen 8.30-tól este 6-ig folyamatos a tanítás.

– Az egyik madáchos diáknál lakom, akinek nagyon kedvesek a szülei. Úgy tekintenek rám, mintha a fiuk lennék. Segítőkészek, ahogyan a tanárok és a diákok is – árulta el Kshitij Mahendra.

Az indiai fiú már látta a Tiszát, a dómot és az egyetemet, sétált Újszegeden és a Kárász utcán. Hétvégén kimegy a borfesztiválra, és kíváncsi a hídi vásárra is. Szórakozni még nem volt, de meg szeretné ismerni a szegedi éjszakai életet.

– A magyar lányok nagyon szépek, szerintem a világ legszebbjei között vannak. Másképp öltözködnek, mint Indiában: némelyik lány olyan ruhában sétál napközben az utcán, amit az indiaiak csak esti szórakozáshoz vennének fel – mosolygott.

Kshitij Mahendra a nyári szünet kezdetéig marad Szegeden. Utána egy indiai ismerőséhez vonatozik Miskolcra. Júliusban szeretne elutazni Francia- és Olaszországba, valamint Svájcba. Az AIESEC révén ugyanis több ismerőse van Európa más országaiban.

AIESEC

Ez egy nonprofit nemzetközi szervezet, amely összekapcsolja a egyetemeket a vállalatokkal. Céljuk az, hogy a hallgatók szakmai tapasztalatot szerezzenek. A program segítségével megtapasztalhatják más országok gazdaságát, kultúráját. A Madách Imre általános iskola igazgatónője, Ezumahné Németh Györgyi regisztrált az AIESEC-nél, Kshitij Mahendra így jutott el hozzájuk. A fiú szeretné megismerni a különbségeket India és Magyarország kultúrája és gazdasága között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

111 műtét a régiós vérből

Szeged - Összesen 1504-en adtak vért a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó… Tovább olvasom