Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Pang a papagájpiac

A kisállat-kereskedések alig adtak el mostanában pintyeket, papagájokat – a madárinfluenzáról szóló hírek, az emberek vélt vagy valós félelmei miatt.
Félnünk kellene tőlük? Fotó: Gyenes Kálmán
A madárinfluenza-pánik nem kerülte el a pintyeket, papagájokat sem. November közepén Nagy-Britanniában több mint ötven, Tajvanról importált díszmadár pusztult el a betegségben, a Petőfi Csarnokban november közepén tartott Őszi Kisállat- és Növényvásárról pedig már hiányoztak a színes szárnyasok. Ennyi elég is volt a vásárlóknak, elpártoltak a pintyektől, papagájoktól.

A szegedi Hajnóczy utcai kereskedés madárforgalma körülbelül 70 százalékkal csökkent a madárinfluenza hírére. Gyarmati Sándorné üzletvezető szerint megcsappant a kereslet a kalitkák és a madáreledelek iránt is.
– Madaraink hazai tenyésztésűek, állatorvos is ellenőrzi őket – mutatott körbe az üzletvezető. – Ha nagyon kis gyereknek akar valaki madarat vinni, azt eddig sem javasoltam, mert a piciknek árthat a madárürülék porának belélegzése. A madárinfluenzától való félelem viszont alaptalan – tette hozzá. Az ötven évig a Bartók téren működött bolt nemrég költözött új helyére. Ezt az üzletet már az EU-s szabványoknak megfelelően alakították ki. – Sokféle állategészségügyi és állatvédelmi szabálynak kellett megfelelnünk, még karantén helyiséget is kialakítottunk – mondta Gyarmati Sándorné, aki szerint nyugodtan vásárolhatnak tőlük madarakat.

Mostanában nagyon kevés madarat adnak el, pedig már a multinacionális cégek megjelenése is sokat ártott a kiskereskedéseknek, mert azokkal nem tudják felvenni a versenyt – panaszkodott ifjabb Rózsavölgyi József, az egyik belvárosi kisállat-kereskedés vezetője. Az üzletben dolgozik a tulajdonos édesapja idősebb Rózsavölgyi József is. Ő úgy gondolja, inkább a városi galambokra kellene jobban odafigyelni, mert azok terjesztik a legtöbb betegséget.

– Régen postagalambokkal foglalkoztam, akkor megtanultam, hogy a fertőzésveszély miatt nem szabad összeereszteni őket a parlagi galambokkal – magyarázta Rózsavölgyi úr.

A József Attila sugárúti állatkereskedés tulajdonosa, Balla Tamás is azt tapasztalta, a madárinfluenzáról megjelenő, sokszor szenzációhajhász híradások sokat ártottak az üzletnek.
– Nem kellett volna ekkora pánikot kelteni, mert az embereket nagyon könnyen lehet befolyásolni – mondta Balla Tamás. Huszonöt éve működő boltjában saját tenyésztésű madarait árulja, így ezeknél nem is merülhet fel a fertőzés veszélye, hiszen hazánkat nem érte még el a vírus. Balla úr egy hűtőszekrényben különféle gyógyszereket is tart a boltjában, hogy megóvja élő portékáit a betegségektől. – Vigyázok rá, hogy csak teljesen egészséges állatokat adjak el – mondta. – Amikor új madarat hozok be a több mint 200 egyedből álló tenyészetemből, két-három napos kúrát kapnak hasmenés és gyulladások ellen – mutatta a különféle porokat.


Nem kelendő a papagáj

Nemcsak a papagáj, hanem más házi kedvencek népszerűsége is visszaesett, véli Hegyi Ferencné vásárhelyi díszállat-kereskedő. Korábban átlagosan két-három papagájt adtak el havonta, most viszont nem viszik a madarakat. A vevők közül akadt, aki megkérdezte: a madárinfluenza miatt hogyan mernek egyáltalán papagájt árulni. A tenyésztéssel is foglalkozó családot viszont az állatorvosi hivatal úgy tájékoztatta, továbbra is nyugodtan foglalkozhat e madarakkal. 


F.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fantom pofozkodott

Dózsa Gábor felfüggesztette tegnap a gyermekbántalmazással kapcsolatban indított vizsgálatot. Az… Tovább olvasom