Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szerenádon végzős radnótisokkal

Szeged - Szerenáddal búcsúztak tanáraiktól a végzős középiskolások a hét elején Szegeden. Elkísértük az egyik radnótis osztályt: útjukon főszerep jutott egy kék Ikarusnak, egy gitárnak és az emésztést segítő Mátyás-víznek.
– Élj vele boldogan, áldásom rád! Én már távozom, ezt megúsztam szárazon – ritkán szűrődnek ki ilyesféle dallamok egy gimnázium udvaráról. Kivéve a szerenádok idejét: e hét elején Szegeden is elbúcsúztak tanáraiktól a végzős középiskolások. A Radnótiban is ezt tették hétfő este: az udvaron felsorakoztak az évfolyamok képviselői, hogy gitárral, énekszóval azokat a tanárokat is köszöntsék, akikhez a szerenádon nem jutnak el.

Mi a hét tanárát köszöntő 12. D osztályt kísértük. – Jobb a biztos, nem akartunk elázni, ezért megyünk busszal – informált már menet közben a 35 tanuló egyike, Sutka Csilla, míg mellette bekapcsolt egy digitális kamera. Tulajdonosa pedig belekezdett: „Jó estét, hölgyeim és uraim, elindultunk" – kiderült, dokumentumfilmet forgat. Felszálltunk kék Ikarusunkra, amelyen csak a felirat nem stimmelt: egyáltalán nem „garázsmenet" indult az ifjúsági ház elől.

Virággal és fehérarany fülbevalóval köszöntötték osztályfőnöküket, Harangozó Juditot a 12. D-sek. Fotó: Miskolczi Róbert
Virággal és fehérarany fülbevalóval köszöntötték osztályfőnöküket, Harangozó Juditot a 12. D-sek. Fotó: Miskolczi Róbert

– Kérjük, vigyázzanak, az ajtók záródnak – kiáltotta máris valaki, mások a jegyek és bérletek felől érdeklődtek. Indult a busz, Borzási Bence máris jelzett, leszállna. – Én mennék veled, de nem akarod – énekelték közben társai. Bence maradt.

Közben Újszegedre értünk, az osztályfőnökhöz, Harangozó Judithoz. Gyulladt a gyertya az ablakban, pendült a gitár – Adányi Dániel az osztály külön bejáratú trubadúrja –, a végzősök pedig énekelni kezdték a Tábortűz című dalt. Amely csak szöveg tekintetében sikeredett két szólamúra – az első néhány ember pár sorral mondanivalójában is előrébb járt. Egy kutya is besegített a Traktor utcában: végig csaholt.

Ballagás, érettségi

Már szombaton is ballagtak a diákok Szeged két középfokú intézményéből, ma pedig 13 iskolában tesznek hasonlóképpen. Van, ahol csak szombaton csendül fel a Gaudeamus igitur, hétfőtől azonban mindenhol az érettségiké a főszerep: az írásbelik május 5. és 27. között zajlanak, június 5-étől 11-éig lesznek az emelt szintű, 16-ától 27-éig a középszintű szóbelik.

A rövid ujjúban, egy szál ingben daloló fiatalok a Közeli helyeken szövegébe is belecsaptak. „Itt ül az idő a nyakamon" – utaltak finoman az érettségire.

– Az a helyzet, hogy eltelt négy év – indokolta jövetelüket a bebocsáttatás után Németh Bálint, majd átnyújtotta osztályfőnöküknek ajándékukat: virágot és egy pár fehérarany fülbevalót. Viszonzásul útravalót kaptak Harangozó Judittól: „most már fejben kell ott lenni". Mint mindenki ezen az estén, ő is dalban mondta el érzéseit – Ákos egyik számát idézve fogalmazott: „tényleg vadak és jók voltatok".

Eközben kiderült a szerenádok néhány nagy tanulsága: a kaja közelében kell ülni és fényképalbumot nézegetni. És C-vitamint vinni az útra.
Amelyen később előkerült egy beazonosíthatatlan folyadék is – csak miután a tudósító belekortyolt, tudta meg: február óta nem nyitották ki üvegét. Bukéját mégsem ez adta: néhány tréfás kedvű lány emésztést segítő Mátyás-víz hozzáadásával készített belőle gyorsító koktélt. Szerencsére nem fejtette ki jelen esetben kevésbé jótékony hatását. Így hajnali négyig zavartalanul folyhatott – a szerenád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep - munka nélkül

Szeged - Rokkantnyugdíjas, harmincnyolcezer forint a havi jövedelme, elvállalna takarítást, lenne bejárónő, gondozna időseket, de három éve nem talál állást. Tovább olvasom