Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Szomorú nap virradt a disznókra Kisteleken, de a böllérek vidámak voltak - galéria

A falusi disznóvágás hagyományait elevenítették fel a kisteleki Szent László téren, ahol ötödik alkalommal került sor a Disznótoros Sokadalomra. A friss húsból készült hurka-kolbász és a sertéspörkölt mellett szárma is felkerült az asztalra az esti mulatságon.
A baráti társaságok öt disznót vágtak le és dolgoztak fel. Ott jártunkkor épp sült a friss hagymás vér és a szalonna. Mint megtudtuk - a szabályoknak megfelelően - az állatokat elkábították, majd nyakon szúrták. Ám kiderült, az sem mindegy hogyan, hiszen szúróversenyt is rendeztek. A közönség szavazata alapján Nagy József végzett legkíméletesebben a közel 200 kilogrammos sertéssel. A böllértől megtudtuk, bár nem dolgozik a szakmájában, novembertől márciusig gyakorolja azt, hisz minden tvégén hívják disznóvágásokra. A rutinos szakember Pigniczki Csaba baráti körének tagja, ők közel harmincan érkeztek az eseményre. Először indultak, ám annál lelkesebbek voltak, Csaba lánya a tízéves Dóri társaival együtt segédkezett, ők a tepertőnek valót darabolták össze.
 
Szomorú nap virradt a disznókra Kisteleken - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba

A pörzsölés és tisztítás szorgos kezek darabolták a konyhakész húst és készültek az ételek ebédre, majd az esti vacsorára. A hagyományos húsleves és sertéspörkölt mellett volt, aki töltött káposztát készített a friss darált húsból, ráadásul bográcsban. Így tett Takó Sándor is, a Kisteleki Kertész és Kertészbarát kör elnöke.

- Kezdetek óta részt veszünk az eseményen, most egy 180 kilos disznót vágtunk le – mesélte Sándor.

Az elkészült ételeket este a farsangi disznótoros versenyen díjazzák is majd. Ám az érdeklődök addig sem maradnak éhen, hiszen látványkonyha, kóstolók és cigányzenekar várja őket egész nap Kisteleken. Ivo Hrovatic a horvátországi Splitből érkezett, és ottjártunkkor pont a sült vért ízlelte meg, mint elmondta tetszenek neki a tradicionális ételek.

Az esti bál sztárvendége egyébként Luigi lesz.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barnák László nyitna a közönség felé és javítaná a Szegedi Nemzeti Színház szakmai megítélését

Barnák László nyitna a közönség felé és javítaná a Szegedi Nemzeti Színház szakmai megítélését
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjáért versenyző Barnák László (40) színművész-rendező nyitni kíván a közönség felé, és javítani szeretné a színház szakmai megítélését. Tovább olvasom