Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tóth Lambert könyve új világba kalauzolja el a játékosokat

Szeged - Az asztali szerepjátékok rajongóinak ismerős lehet Nemundir. A szegedi Tóth Lambert könyvében átalakította a korábbi szabályokat, új világot hozott létre, gyorsabbá tette a játékot. Már készül a nemzetközi változat is.
Tóth Lambert mindenbe belevág: kisfilmekben szerepel, videoklipekben, színházi előadásokban játszik, forgat, gyerekeket táboroztat, zenél bandában és utcán. Valamint megállás nélkül tökéletesíti megálmodott univerzumát: Nemundirt. –Tele vagyok történetekkel, és akartam alkotni egy világot ezek hátteréül – mondja az író.

Nemundir egy asztali szerepjáték. A műfaj egyik leghíresebb darabja, a Mágus generációkat láncolt a játéktáblához. A különleges dobókockákkal és bonyolult szabályokkal működő játékok azonban sokakat el is riasztottak a próbálkozástól. Időigényesek, hosszú éjszakákon keresztül játsszák őket, türelemre és kitartásra egyaránt szükségük van azoknak, akik belevágnak.

Tóth Lambert mindenben kipróbálja magát. Fotó: DM/DV
Tóth Lambert mindenben kipróbálja magát.
Fotó: DM/DV

Nemundir más, mint a többi ismert szerepjáték. – Például százszor gyorsabb. Egy pillanat alatt át lehet látni, és egy kezdő játékos is éppen annyira élvezheti, mint egy magas szintre fejlődött öreg róka. Nemundirozás közben olyan gyorsan pörögnek az események, mint a valóságban, egyetlen célzás és lövés kiszámolgatása nem vesz igénybe hosszú perceket. De ez nem jelenti azt, hogy a játékos saját döntésein kevesebb múlik. Úgy alkottam meg a játékszabályokat – tapasztalt és lelkes tesztelők segítségével –, hogy a mesélő dramaturgiai érzéke, a szerencse és a játékos leleményessége körülbelül egyforma súllyal essen latba egy-egy lépés sikeres végrehajtásánál. Ráadásul nemcsak a harcrendszert dolgoztam ki, hanem a társadalom működését is, így a rejtélyeket, az intrikát, a szerelmes történeteket kedvelő játékosoknak is jó élmény a játék – mondja az író.

Tóth Lambert három év alatt rendezte össze az anyagot, újabb és újabb kiegészítő könyveken is dolgozik. A játékot egyedül írta, de végig segítségére volt egy barátokból verbuválódott tesztelőcsapat – a rajongókkal együtt magukénak érzik a különös hangulatú világot. Modern, kissé sötét, de fejlett társadalmában a technikát nem a fizika, hanem a mágia irányítja. A koboldok kakaótermesztéssel foglalkoznak, és teljesen elbódulnak a kakaótól. – Szándékosan írtam bele olyan apró részleteket, amelyekre ezer poént lehet gyártani – magyarázza az író. – Nemundir összehozott olyan emberekkel, akik tökéletesen értik a világomat, ismerik a mozgatórugóit, és tovább tudják gondolni. Hamarosan meg is jelenik az első Nemundir-képregény, ami egy híres karaktert örökít meg. Nógrádi Claudia és Kun Áron megalkotta a valaha játszott legsármosabb nemundiri fejvadász, Krall Bruth életrajzát, és egy humorral és izgalommal teli mangaképregénybe sűrítette – meséli Lambert. A hétvégén Gyömrőn tábort szerveztek az érdeklődőknek, Dohar Gergely Nándor főtesztelő tartott nyílt játékkal egybekötött előadást. Nemsokára angolul is viszontláthatjuk a szegedi fiú alkotását, Other Realm’s Books címmel készül a nemzetközi porondra szerkesztett változat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos fejlesztések Mórahalmon

Több mint 70 százalékkal növekedett az előző évhez képest a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő forgalma – közölte sajtótájékoztatóján Nógrádi Zoltán, a város polgármestere. Tovább olvasom