Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Valami mégis bűzlik az Algyői úton

Valami mégis bűzlik az Algyői úton
Szeged - Egy munkagép elkezdte mozgatni a földet tegnap délelőtt annál a homokfeltöltésnél, amire korábban a környékbeliek a bűze és valószínűsíthető szennyezettsége miatt panaszkodtak.
Bűz a város szélén, a környezetvédelem vizsgálja az Algyői úti szagterhelést – írtuk egy hete. A szántóföld mellett élők azért „riadóztatták" lapunkat, mert attól féltek, hogy még a kiadós eső előtt beszántják a feltöltést. Ez nem történt meg, viszont azóta több mint 40 milliméter hullott Szegedre, ami egy hónapos csapadékmennyiségnek felel meg. Aminek bele kellett mosódnia, azóta bele is mosódott. Pedig olvasónk hivatalosan is bejelentette a szennyezést, és ennek nyomán a kormányhivatal környezetvédelmi szakemberei október 13-án mintát is vettek a helyszínen.

– Az ügy kivizsgálása folyamatban van, erre 30 nap áll a hatóság rendelkezésére – írta kérdésünkre válaszolva akkor  kormányhivatal sajtószolgálata. – A munkatársak megbizonyosodtak arról, hogy az ügyben sürgős, azonnali beavatkozás nem szükséges – hangsúlyozták.
 
Valami mégis bűzlik. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Ha nem is azonnal, de a földterület tulajdonosa beavatkozott, és tegnap már jóval ebéd előtt méretes dombot húzott össze a markoló a felső rétegből. A munkagépet irányító férfi segítőkészen felhívta a főnökét, akitől megtudtuk, a föld gazdája rendelte meg tőlük a munkát.

– Nincs makulátlan talaj, a feltöltésnek sem volt megfelelő a humusztartalma – mondta a telefonban a munkával megbízott vállalkozó. Hozzátette: a földhasznosítási elképzelés megváltoztatásán túl a lakossági panaszok is szerepet játszottak abban, hogy a terület birtokosa lépett. Mi úgy láttuk – az óriási sár miatt nem tudtunk egészen közel menni –, hogy a vitatott feltöltésből építi a dombot a markoló, az egyik ott lakó szerint másról van szó.

– A feltöltés melletti normál földet kezdte el megdolgozni a felső rétegen a munkagép, úgy gondolom, ezt fogják szétteríteni a gyanús, még mindig büdös területen – mondta egy Bástya sori lakó.

Tegnap ismét megkérdeztük a kormányhivatalt,  a szóvivőtől megtudtuk, a vizsgálatnak még nincs hivatalos végeredménye.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956-ra emlékezünk - ünnepi misével és hangversennyel

1956-ra emlékezünk - ünnepi misével és hangversennyel
Vasárnap a megye szinte összes településén tartanak megemlékezést október 23-án. Tovább olvasom