Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

A nemzetközi adóztatás az ÚNKP-ösztöndíjas nagyítója alatt

Közgazdászdiplomáját az SZTE Gazdaságtudományi Karán szerezte, majd a Közgazdaságtani Doktori Iskolában folytatta tanulmányait. Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasaként a nemzetközi adóztatás problémakörét vizsgálja.
– ÚNKP-kutatásaimban azoknak az államoknak a szabályozását veszem górcső alá, ahol olyan ösztönzőket használnak, amelyek a belső piaci működés zavarát okozhatják – mondta Czékus Ábel. – Itt elsősorban olyan tőkemozgásokra kell gondolni, amelyek mögött nem feltétlenül van gazdasági racionalitás, vagy a szabályozás teret ad az adóoptimalizálásnak.

– Az államközi kapcsolatoknak ez a területe leginkább a kettős adóztatást elkerülő egyezményekben manifesztálódik, de – tette hozzá az SZTE GTK ÚNKP-ösztöndíjasa – napjainkra az adóügyi információcsere is szerves részét képezi. Nemzetközi adóztatás alatt általában a gazdasági társaságok adóztatását értjük, vagyis középpontjában a társasági adóztatás áll.
 
A gazdaságszabályozás és az európai uniós szakpolitikák iránt érdeklődik Czékus Ábel.
A gazdaságszabályozás és az európai uniós szakpolitikák iránt érdeklődik Czékus Ábel.
– Kutatásaimban a tagállami társasági adóztatás azon folyamatait tárom fel, amelyek a belső piac integritását esetlegesen veszélyeztethetik. Megvizsgálom azokat a szabályozási gyakorlatokat is, amelyek potenciálisan olyan ösztönzőként hatnak a vállalkozások adózói magatartására, hogy az adó megfizetésének helye elváljon a tényleges tevékenység kifejtésének helyétől. Elemzéseim tárgyát hat tagállam: Ciprus, Hollandia, Írország, Luxemburg, Magyarország és Málta, valamint a nem EU-tag, de a belső piachoz szorosan kapcsolódó Svájc és Liechtenstein társasági adóztatási szabályozásának vizsgálata képezi – sorolta az SZTE volt hallgatója.
 
Egyetemistaként Czékus Ábel, az ÚNKP-ösztöndíj mellett, az SZTE Gazdaságtudományi Kar által nyújtott támogatást is elnyerte. Mivel kutatási témájához elsősorban külföldi szakirodalom érhető el, ezért elsősorban szakkönyvek vásárlására és adatbázis-előfizetésre használja fel a támogatást. Az ösztöndíjból a külföldi konferencián való részvétel költségeit fedezi.

 Az ÚNKP új pályázati felhívás, dokumentáció elérhető az SZTE honlapján a https://www.u-szeged.hu/oktatas/uj-nemzeti-kivalosagi/unkp-uj-nemzeti link alatt, vagy a http://www.unkpgov.hu címen.

Kocsis Bernadett

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költemények a fesztiválokon

Költemények a fesztiválokon
A ,,Vers délben" programsorozat 2015 ősze óta közkedvelt fénypontja az SZTE fesztiválos… Tovább olvasom