Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Akiknek egy nem elég: többnejűség a világban

Az iszlám országokban egyre kevésbé divat, a mormonoknál 25. feleség is lehet valaki.
Bár a monogámia szabályait sokan nehezen tartják be, a hagyományos keresztény kultúrkörben általánosan elfogadott irányelv. Köztudott, hogy számos vallás megengedi a többnejűséget, sőt a többférjűséget is, népszerűsége azonban változó.

Túlélés miatt engedélyezett

A korai társadalmak azért engedélyezték több feleség tartását, mert a háborúk vagy természeti csapások megtizedelték a népességet. Az ókori zsidóság is megengedő volt ebből a szempontból, bár a Biblia nem rendelkezik erről kifejezetten. A Korán már egyértelműen fogalmaz: 4 feleséget engedélyez egy férfinek, de csak akkor, ha egyenlően tudja őket anyagilag és érzelmileg támogatni. A legtöbb iszlám társadalomban ma is megengedett a többnejűség, bár egyrészt csak a tehetősebbek élhetnek ezzel a lehetőséggel, másrészt az egyre inkább nyugati mintákat követő fiatalok nagy része ódivatúnak tartja.

Kínában a poliginia (többnejűség) a konfucianizmus előtt volt elterjedt, de afrikai és bennszülött amerikai törzseknél is előfordult. Vietnámban bár a mai napig tiltott törvényileg, mégis élnek vele a háborúk során megtizedelődött férfilakosság miatt.

Big Love HBO-s sorozat egy Utahban élő poligám családról
Big Love HBO-s sorozat egy Utahban élő poligám családról

Mormonok és hormonok

Sok embernek a poligámiáról a mormonok jutnak eszébe elsőre, és valóban talán rájuk irányul a legtöbb figyelem ebből a szempontból. A mormon vallást Joseph Smith Jr. alapította az 1800-as évek elején. A legenda szerint New Yorkban megtalálta az Észak-Amerikába vándorló zsidók történetét elmesélő arany tányérokat, melyek alapján megalkotta a Momonok Könyvét. Bizarr alap, de a könyv nem tartalmaz utalásokat a poligámiára. Smith az 1830-as években kezdte gyakorolni a többnejűséget, mint a híveinek elmondta, megvilágosodott, hogy így kell tennie. Bár ő soha nem tette ezt kötelezővé a híveknek, annyira elterjedt, hogy az azt ellenzőknek külön közösséget kellett alkotniuk. A többnejűséget hirdetőknek viszont meggyűlt a baja Utah állam törvényeivel.

Nagyon ritka a poliandria

Nepálban, Nyinba népénél szokás, hogy egy asszonynak több férje is lehet. Mégpedig úgy, hogy a házassággal megkapja férje testvéreit is. Szexuális értelemben is. Így biztosították, hogy egyben maradjon a családi vagyon.

Előnyök, hátrányok


Azok a mormonok, akik jelenleg is poligámiában élnek, hisznek Smith tanításában, hogy csak a minimum 3 feleséggel rendelkezők lehetnek “istenek" a mennyországban. Azok a nők, akik ezt elutasítják nem is léphetnek be a mennyek kapuján. A mai poligámokat rengeteg utód és általában 3-15 feleség jellemzi. Előnyök: 1. nem lesz a férj házasságszédelgő, hiszen annyi felesége van, miért csalná meg őket 2. mindig akad segítő kéz a családban 3. isteni tanítást követnek.

Bigámia, swingerek, többet szeretők

Bigámista az, aki úgy vesz el illegálisan egy másik nőt, hogy feleségétől nem vált el. Nagyon szabados elképzelés a “polyamory", az az elv, amely szerint egyszerre több mindenkit szerethetünk. Nem vezet feltétlenül többszörös házassághoz, de előfordulhat, hogy családok élnek gazdasági és szexuális közösségben. Swingerek azok a párok, akik másokat is beengednek szexuális életükbe, de hosszabb távú és más irányú szándékaik nincsenek velük.  

Gyakori azonban a féltékenykedés a feleségek között, hiszen nem lehet mindig egyenlő figyelmet biztosítani a sok asszonynak. Heti rendet írnak, mikor kié a családfő. Általában együtt laknak, de nem ritka, hogy különböző háztartásokat vezetnek. Anyagilag is nehéz egy ekkora családot fenntartani. Komoly problémát jelent az államnak a rászorultak segélyezése. Valamint a jogi akadály is jelentős, hiszen a poligámia illegális az amerikai mormonok lakóhelyén is. Ezt úgy küszöbölik ki, hogy hivatalosan csak egy nőt vesznek el.

Kevés mormont ítélt el eddig a bíróság, őket sem közvetlenül a poligámia miatt, inkább szexuális bűncselekmények és a segélyek nem megfelelő felhasználása okán. Nem is túl szerencsés egy nagy család pénzkeresőjét kiszakítani a közösségből. A zárt rendszer miatt nagyon nehéz bizonyítani a családon belüli erőszakot és a szexuális bűncselekményeket is, pedig az elszököttek sokszor erre hivatkoznak.

Bár a történelem során sok vallásban, kultúrában előfordult a poligámia, a többség manapság furcsállja az eszerint élőket. Egykori poligámok azt nyilatkozzák, soha nem lehet ennek jó vége, míg az ezt gyakorlók szerint megszokható. De hogy ideális lenne, azt valószínűleg csak pár férfi gondolja.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. simonadri 2010. január 14. 11:25
  „azt olvastam, hogy Nepálban többférjűség járja, állítólag, hogy nehogy árván maradjon a gyerek. szimpa. :)”
 • 22. bambinaXX 2010. január 07. 03:31
  „alex! hihetetlen, amiket írsz... szép dolog, h az említett iratok maradtak fennt - de valóban úgy volt e?
  Lutert is Hesseni Fülöp pénzelhette - hogy is támadhatta volna.. ez csak egy pl.

  Ami vicces: "a többnejűség megszabadítja a férfit a gyermekgondozástól" - minek gyerek annak, aki nem akar vele törődni???? Ha nem törődik asszonyaival sem, csak dolgozik - azok jól félrekefélnek: hisz mindíg van, ki vigyáz közülük a gyerekekre - tök jól meg lehet oldani!!
  Nagy marhaságokat írtál ide, többek között azért, m a nőkre azóta hárul a többedik műszak(=munka) a háztartás, gyermeknevelés után, hogy anyagi megfontolások miatt miatt munkát kell vállalniuk..
  Sok pénzbe kerül ám több nőt+gyerekeiket eltartani és több idő,valamint potencia is kell hozzá - nem mindenki bírja... :)
  Arról nem is beszélve, hogy a gyerekkel már csak 2évig lehet otthonlenni- A legtöbb nő pedig örül, hogy végre kiszakad a háztartás/gyerekezés igájából és dolgozhat végre, közösségbe járhat újra..
  21! Olcsóbb egy bejárónő - másik feleség új házat, új kocsit akar...”
 • 21. zest 2010. január 07. 02:32
  „Én már felajánlottam a férjemnek, hogy hozzon a házhoz 2-3 új feleséget, akik átveszik tőlem a minden napos főzés, mosás, vasalás teendőit ... de ő nagyon tiltakozik, azt mondja egy asszony bőven elég a családban...:)

  ... pedig de szeretnék (első feleség jogán) ÓRARENDET írni a többinek. :)))”
 • 20. Conquer 2009. december 28. 09:01
  „Azért arról se feledkezzünk meg, hogy a poligámiával több anyós is jár... :D”
 • 19. alex1969 2009. december 24. 00:22
  „Európában is voltak a többnejűségnek hagyományai:
  A judaizmus és a kereszténység sem volt minden időben monogám. Néhány zsidó tudóstól tudjuk, hogy a többnejű zsidó bevándorlóknak komoly problémákat okozott a lakásügyi elhelyezése Izraelben. Az amerikai fundamentalista, több nejű mormonok helyzete ismert. Ugyanez az afro-ázsiai püspökök véleménye, előnyben részesítik a többnejűséget, a hitetlenséggel szemben, a paráználkodással és a sorozatos társ cserével szemben. Érdemes megvizsgálni a kölcsönös viszonyt a formális monogámia, és a prostitúció, homoszexualitás, titkolt kapcsolatok, a hitetlenség és az általános erkölcsi feslettség között.
  A liberális politikusoknak el kellene gondolkozni azon, hogy ha törvényesen lehet a homoszexuálisoknak házasságuk, akkor ugyanezen az alapon a többnejűséget valló heteroszexuálisoknak is engedélyezni kellene a házasságkötést. A görög-római és a zsidó-keresztény történelem jobban bemutatja ezt a helyzetet, mint bármilyen családi szociológiai történet:
  A Biblia kinyilatkoztatásának idején a poligínia (több nejűség) elfogadott és gyakorlott dolog volt. Vallásilag, szociálisan, erkölcsileg egyaránt elfogadott volt; talán a Biblia azért nem is említette ezt a dolgot, mert kész tény volt a többnejűség. A Biblia nem tiltja meg, nem szabályozza, nem utasítja el.
  A korai keresztények többnejűek voltak, követve a zsidó tradíciókat, s nem találni olyan adatokat, miszerint Jézus a monogámiára hívta volna fel követőit, szent Ágoston pedig nyíltan kijelentette, hogy nem ítéli el ennek a gyakorlatát. Luther maga is megértően nyilatkozott róla, és éppen emiatt nem szólt semmit a korabeli fejedelem, hesseni Fülöp több neje ellen. 1531-ben az anabaptisták azt hirdették, hogy egy jó kereszténynek több felesége kell, hogy legyen. 1650-ben néhány keresztény egyházfő megengedte híveinek, hogy két feleséget tartsanak, s feljegyzések vannak arról, hogy a német reformátorok egészen a 16. századig engedték a három feleséget, ameddig a férj igazságosan bánik mindegyikkel. A mormonok is csak a XX-századi, külső, kormányzati nyomásnak engedve, hitüket megtagadva szakítottak a többnejűséggel, addig, akinek volt rá anyagi fedezete, akár négy feleséget is tarthatott.
  A több nejű család megszabadítja a férfit a gyermekgondozástól, és főként a munkájának élhet, a nőt pedig a munkavállalás kényszerétől. A nagy családban mindíg van segítség: ha valaki beteg, van aki pótolja a munkáját, és mindíg van asszony a gyermekekhez.
  A többnejűség mentheti meg Európát az elöregedéstől. A középkorban, mesterségesen ránk erőltetett, keresztény alapon megindokolt, monogám családmodell válságban van, mert a nőre többszörös teher hárul: dolgozzon, gyermeket neveljen, stb, stb. ezért is van a sok válás...”
 • 18. berkabela 2009. december 22. 16:56
  „Trudernek üzenem: nem azértkell a négy feleség,hogy én költsek rájuk,hanem hogy ők tartsanak el engem!”
 • 17. floridaimagyar 2009. december 20. 08:18
  „Itt sok baj volt a mormonokkal nemreg Texasban: kiskoruak hazassagba kesztetese, stb.”
 • 16. bambinaXX 2009. december 18. 04:21
  „6! tudod mitől a fekete özvegy elnevezés egy pókfajtánál? :D ugye az ösztönök...
  hagyjukmááá”
 • 15. naplaci 2009. december 16. 18:47
  „Kedves flexsnake!

  Néhány dologgal úgy látom nem vagy tistiban.
  Itt egy link és ezen az a személy van akiről te beszélsz:

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20070926-bortonbe-kerul-warren-jeffs-amerikai-szektavezer.html

  Mi nem ezek vagyunk, csak hogy tisztázzam.
  Ez az ember kivált az "eredeti mormon egyházból"- ha már a mormon megnevezésnél maradtunk és létrehozott egy saját egyházat és bevezette a többnejűséget.

  Ez egy nagyon rossz ember. Sok rossz dolgot tett és most börtönben van.

  Mi az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházanak tagjai vagyunk és nem a Mormon egyházé.
  Nekünk soha nem volt ez az ember a vezetőnk!

  Ma nem gyakorlunk és nem is akaruk gyakorolni többnejűséget!
  Isten parancsolataival szemben való bűnnek tekintjük.

  Remélem így már tiszta, hogy ebben a cikkben egy olyan mormon felekezetről van szó akik nem mi vagyunk, mert sajnos több féle is van és ezért sokszor összekevernek velük.”
 • 14. flexsnake 2009. december 15. 19:20
  „A south parkban a mormonokat is bemutatták .... jött a hülye tábláival a többi ostoba meg bevette :D A south park bizony sok olyan dolgot elmond amit érdemes tudni, persze ezt hülye rajzfilmbe kel burkolni ;)”
 • 13. flexsnake 2009. december 15. 19:17
  „NA te murmonka, jó ha tudod: ma is van többnejűség a mormonoknál csak nem kötnek házasságot ugyanis a bigámia tiltott és büncselekmény. Élettársi kapcsolatban élnek. 2-3 sőt néha 4 feleséggel. Illetve csak élettárssal. Pont két napja éjszaka volt a tvben róla egy műsor. A többnejű kan mondta mennyire faja dolog meg a női is de azok akik elszöktek ezekből a kapcsolatokból mind csak panaszkodtak. Elnyomják őket, nem tanulhatnak, egy 11éves gyerek tanulmányi szintjén álltak az asszonyaik! Érzelmi zsarolások a gyerekek nevelik a saját testvérüket... Ez egy beteg életforma. Ha egyik fél sem látná kárát nem lenne az, ebben a formában, amig egyetlen résztvevőnek is kifogásolni valója van miközben így él,nem szabad engedni.
  Betegnek állítottakbe ősi vallásokat ahol a kiskorúakkal is házasodtak, rendszeresen kihagyják ezek a történetek azt a motívumot hogy azokban a társadalmakban bár kiskorúként kötnek házasságot 18éves korukig nem élhetnek még egy házban sem a férjükkel. Rendszerint egy gazdagabb családtag(!) veszi feleségül a lányt akit ezután a családja felé pénzzel támogat. Rendszerint 18éves korukban válnak el. Mert náluk sokkal megalázóbb ha adakoznak a szegények felé. Olyan kultúrák ezek amit amiket nehéz megérteni.
  Afrikában is van többnejűség. Van olyan család ahol 3 feleség van a férj is dolgozik meg 2 felesége is egy pedig a házimunkát végzui el mert egyedül egyik sem tudna megélni. De nem a hagyományos családnak tekinthetőek mivel a férj csak egy asszonyától vár el gyereket miközben a másik kettő gyakorlatilag csak egy fedél alatt él vele. Viszont náluk nem lehet házasságon kívűl egy férfi meg egy nő egy fedél alatt. A szegénységben sok a többnejű berendeződés. A kényszer szüli. A gazdagabb társadalmakban a többnejűség a nők kihasználásáról szól amikor szexuális rabszolgának tartják őket, ez gusztustalan. Vajon miért ágának akkor a többférjűség ellen? Na ugye_!”
 • 12. Walaky 2009. december 15. 14:13
  „Pistike az apukájának:
  Apúúúúú, kijaza bigámista
  Apuka leteszi az újságot és elgondolkodik. Tudod kisfiam, az olyan bácsi aki két helyen mosogat...”
 • 11. qrumpli 2009. december 15. 13:55
  „Anyosbol 1 is sok”
 • 10. maradando 2009. december 15. 12:41
  „Mig ki nem próbáltam addig nem nyilatkozom.Ha meg kipróbáltam már a többiek tudta nélkűl nem nyilatkozhatók.
  Úgy,hogy nem tudjátok meg sosem az alapigazságot ! De egy próbát azért megérne ? Vagy nem ? :-))))”
 • 9. naplaci 2009. december 15. 12:23
  „Hello mindenki!

  Én egy szegedi "mormon" vagyok, de jobban szeretem, ha Utolsó napi szent kifejezést használnak velünk szemben.
  Egy kis érdekes dolog!:)
  Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 1890-ben megszüntette a többnejűséget az egész egyházban.

  Itt egy olvasmány róla:

  1. HIVATALOS NYILATKOZAT
  Azoknak, akiket érint:
  Mivel politikai célokból olyan sajtótudósítások közzétételére és széles körű megjelenésére került sor Salt Lake City-ből, amelyek szerint a Utah Bizottság azt állítja a belügyi államtitkárhoz intézett jelentésében, hogy még mindig sor kerül többnejű házasságok szentesítésére, és hogy negyven vagy még annál is több ilyen házasságot kötöttek Utah államban június óta, illetve az idei év során, és hogy az egyház vezetői nyilvános beszédekben tanították, biztatták és sürgették a többnejűség gyakorlatának folytatását -
  Ezért én, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnökeként ezennel a legünnepélyesebben kijelentem, hogy ezek a vádak hamisak. Nem tanítunk poligámiát, vagyis többnejűséget, és senkinek nem engedjük meg az annak gyakorlatába történő belépést. Tagadom, hogy ebben az időszakban negyven vagy akár bármennyi többnejű házasság szentesítésére került volna sor templomainkban, illetve bárhol máshol a Területen.
  Egy esetet jelentettek, amely szerint a felek azt állítják, hogy a házasság megkötésére Salt Lake City-ben, az Endowment House-ban került sor 1889 tavaszán, de nem tudtam kideríteni, hogy ki végezte el a szertartást; bármi történt e dologban, az tudomásom nélkül volt. Ezen állítólagos esemény következtében az én utasításomra késedelem nélkül sor került az Endowment House lebontására.
  Mivel a Kongresszus a többnejűséget tiltó törvényeket hozott, amely törvényeket alkotmányosnak minősítette a legfelsőbb bíróság, ezennel kijelentem szándékomat, hogy alávetem magam ezeknek a törvényeknek, és érvényesíteni fogom azon egyház tagjaira gyakorolt befolyásomat, amely felett elnökölök, hogy tegyenek ők is hasonlóképpen.
  v6
  A megnevezett időszakban semmi olyan nem található az egyház vagy társaim tanításaiban, amit józan gondolkozással a többnejűségre való felszólításnak vagy biztatásnak lehetne értelmezni; és amikor az egyház bármely eldere olyan nyelvezetet használt, amely ilyen tanítás látszatát keltette, azonnali feddésben részesült. És most a nyilvánosság előtt kijelentem, azt tanácsolom az utolsó napi szenteknek, hogy tartózkodjanak minden olyan házasság megkötésétől, amit tilt az ország törvénye.
  Wilford Woodruff
  Az Utolsó Napok Szentjeinek
  Jézus Krisztus Egyháza elnöke.
  Lorenzo Snow elnök a következő javaslatot tette:
  ,,Indítványozom, hogy mivel Wilford Woodruffot, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnökeként ismerjük el, és az egyetlen olyan emberként jelenleg a földön, aki rendelkezik a pecsételő szertartások kulcsaival, pozíciója alapján teljes mértékben felhatalmazottnak tekintjük őt az 1890. szeptember 24-én keltezett Manifesztum kiadására, amelyet felolvastak nekünk, és mint az általános konferencián összegyűlt egyház, fogadjuk el felhatalmazással bírónak és kötelező érvényűnek ezt a nyilatkozatot a többnejűségről."
  A fenti indítvány támogatásának szavazata egyhangú volt.
  Salt Lake City, Utah, 1890. október 6.

  RÉSZLETEK WILFORD WOODRUFF ELNÖK
  HÁROM BESZÉDÉBŐL
  A MANIFESZTUMOT ILLETŐEN
  Az Úr soha nem fogja megengedni nekem, vagy bárki másnak, aki ezen egyház elnöki posztján áll, hogy eltérítsen titeket. Ez nincs a programban. Ez nem Isten szándéka szerint való. Ha megkísérelném, az Úr eltávolítana engem a helyemről, és így tesz ő mindenki mással, aki megkísérli eltéríteni az emberek gyermekeit Isten beszédeitől és a kötelességüktől. (Az egyház hatvanegyedik féléves általános konferenciája, 1890. október 6., hétfő, Salt Lake City, Utah. Megjelent: Deseret Evening News, 1890. október 11., 2. o.)
  Nem számít, ki él, illetve ki hal meg, vagy ki kap elhívást ezen egyház vezetésére, a Mindenható Isten sugalmazása által kell vezetniük azt. Ha nem ily módon teszik, egyáltalán nem képesek rá. ...
  Az utóbbi időben kaptam néhány kinyilatkoztatást, amelyek nagyon fontosak voltak számomra, és elmondom nektek, hogy mit mondott nekem az Úr. Hadd irányítsam rá elméteket arra, amit a manifesztumnak nevezünk. ...
  Az Úr azt mondta nekem, tegyek fel az utolsó napi szenteknek egy kérdést, és azt is elmondta nekem, hogy ha hallgatnak arra, amit elmondtam nekik, és a Lélek és Isten hatalma által megválaszolják a nekik szegezett kérdést, akkor mindannyian hasonlóképpen válaszolnak majd, és mindannyian hasonlóképpen vélekednek majd e dolog tekintetében.
  Ez a kérdés: Melyik út követése a legbölcsebb az utolsó napi szentek számára - ha továbbra is megkísérlik a többnejűség gyakorlását úgy, hogy ellenzik azt a nemzet törvényei, és ellenzi hatvanmillió ember, és ez minden templom elkobzásába és elvesztésébe, minden azokban az élőkért és a halottakért végzett szertartás beszüntetésébe, az Első Elnökség, a Tizenkettek, és az egyházban a családfők bebörtönzésébe, valamint a nép magántulajdonának elkobzásába kerül (amik közül mindegyik már magában beszüntetné a gyakorlatot); vagy ha mindazok után, amit megtettünk és elszenvedtünk, míg eleget tettünk ennek a tantételnek, felhagyunk a gyakorlattal és alávetjük magunkat a törvénynek, és ezt téve otthonukban hagyjuk a prófétákat, az apostolokat és az apákat, hogy oktathassák a népet és elláthassák az egyházi kötelességeket, és a templomokat is a szentek kezén hagyjuk, hogy az élőkért és a halottakért is végezhessék az evangélium szertartásait?
  Az Úr látomás és kinyilatkoztatás által megmutatta nekem, pontosan mi történne, ha nem hagynánk fel ezzel a gyakorlattal. Ha nem hagytunk volna fel vele, nem vettétek volna hasznát ... senkinek sem ebben a templomban, Loganban; mert minden szertartás be lett volna szüntetve, szerte Sion földjén. Zűrzavar uralkodna szerte Izráelben, és sok férfit bebörtönöznének. Ez a csapás érte volna az egész egyházat, és rákényszerültünk volna a gyakorlat beszüntetésére. Most a kérdés az, vajon ily módon kerüljön sor annak beszüntetésére, vagy annak módján, amit az Úr kinyilvánított nekünk, és hagyjuk meg szabad embernek a prófétáinkat, az apostolainkat és az apákat, a templomokat pedig a nép kezében, hogy sor kerülhessen a halottak megváltására. Sokakat kiszabadított már ez a nép a börtön házából a lelkek világában, vajon tovább haladjon vagy megálljon a munka? Ezt a kérdést tárom az utolsó napi szentek elé. Magatoknak kell ítélnetek. Azt akarom, hogy magatok válaszoljátok meg ezt. Én nem válaszolom meg; de azt mondom nektek, pontosan ebbe a helyzetbe kerültünk volna mi mint nép, ha nem azt az utat követjük, amit követtünk.
  ...Láttam, pontosan mi történne, ha nem teszünk valamit. Már régóta rajtam van ez a lélek. De ezt el akarom mondani: Hagytam volna, hogy minden templom kikerüljön a kezünkből; magam mentem volna börtönbe, és hagytam volna, hogy az összes többi férfi oda kerüljön, ha a menny Istene nem parancsolta volna meg nekem annak megtételét, amit megtettem; és amikor elérkezett az óra, amikor ennek megtételére parancsot kaptam, az teljesen világos volt számomra. Az Úr elé járultam, és leírtam azt, aminek leírását az Úr megmondta nekem. ...
  Itt hagyom ezt nektek, elmélkedjetek felette és gondoljátok át. Az Úr munkálkodik velünk. (Cache cövek konferenciája, Logan, Utah, 1891. november 1., vasárnap. Megjelent: Deseret Weekly, 1891. november 14.)
  Most elmondom nektek, mi nyilvánult meg előttem, és mit tett Isten Fia e dologban. ... Mindezen dolgok bekövetkeztek volna, ahogy a Mindenható Isten él, ha nem került volna sor a Manifesztumra. Isten Fia tehát az ő elméjében lévő célok miatt hajlott arra, hogy ezt a dolgot az egyház és a világ elé tárja. Az Úr rendelte el Sion megalapítását. Elrendelte e templom befejezését. Elrendelte, hogy sor kerüljön az élők és a halottak szabadítására e hegyek völgyeiben. És a Mindenható Isten elrendelte, hogy az Ördög ne hiúsítsa meg ezt. Ha ezt megértitek, ez a kulcsa annak. (A Salt Lake Templom felszentelésének hatodik ülésszakán, 1893 áprilisában elhangzott beszédből. A felszentelés gyűléseinek kézirata. Archívum, Egyházi Történelmi Részleg, Salt Lake City, Utah.)

  Jelenleg is Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nem gyakorol többnejűséget.
  Azok akik ezt gyakorolják, azok elszakadt csoportok és mormonoknak vallják magukat.
  Sokszor összetévesztenek minket velük.”
 • 8. petrov 2009. december 15. 11:34
  „A Károli fordítás ezt sokkal jobban hozza: " a püspök egy feleségű legyen..." 1 Tim. 3, 2.”
 • 7. Celtis 2009. december 15. 11:17
  „Még egy érdekesség: a Bibliában azért van utalás rá, hogy a keresztények között is létezett többnejűség:

  "A püspöknek azonban feddhetetlennek, egyszer nősültnek, józannak, megfontoltnak, mértéktartónak, vendégszeretőnek és a tanításra rátermettnek kell lennie. Ne legyen iszákos vagy erőszakoskodó, hanem megértő, békeszerető s nem kapzsi. Saját családjának legyen jó gondviselője, aki gyermekeit fegyelemre és teljes tisztességre neveli. Aki ugyanis saját házát nem tudja rendben tartani, hogyan tudná gondját viselni Isten egyházának?" (1Tim3, 2-5)

  Az, hogy Pál apostol egy feleséget írt elő a püspökök számára, arra utal, hogy ez nem volt teljesen nyilvánvaló a többiek életében.”
 • 6. Celtis 2009. december 15. 11:10
  „Etológusok kimutatták, hogy az állatvilágban a hím- és nőivarú egyedek testméretének aránya és a poligámia között szoros összefüggés van: ahol a hímek nagyobb termetűek, ott egy hímnek több nősténye van, és fordítva is, a nagyobb nőstények általában több hímmel élnek együtt. Sőt, ezt még számszerűsítették is, és kijött, hogy az embernél látható testméret-aránynak épp az felelne meg, hogy egy férfinak három felesége lenne.

  Persze, mi (többnyire) nem vagyunk állatok, vagyis egy rakás egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk, mindenesetre a biológiai ösztönök és komfortérzet szintjén teljesen érthető az erre törekvés.”
 • 5. emigrans 2009. december 15. 10:47
  „végre egy érdekes cikk”
 • 4. harcsabajusz 2009. december 15. 10:00
  „Képzeljétek, 25 anyós!!!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugovics Titusz nem létezett

Dugovics Titusz nem élt, így nem ránthatta magával a halálba Nándorfehérvárnál a zászlót kitűzni… Tovább olvasom