Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hormonkísérletek süketség ellen - az egereknek bejött

Svéd orvosok felfedezték, hogy piaci forgalomban lévő hormonkészítményekkel elejét lehet venni az időskori nagyothallásnak. Barbara Canlon, a stockholmi Karolinska Institute professzora szerint az ösztrogénnek, az elsődleges női nemi hormonnak az egyik receptora fontos szerepet játszik a hallásban, sőt nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is.
Barbara Canlon svéd és ausztrál tudósokkal közösen nagy szabású egérkísérletekben azt találta, hogy az ösztrogén két receptora közül - amelyeken keresztül a hormon más molekulákhoz kapcsolódik - az egyik jól véd a megsüketülés ellen. Az ösztrogénnek két receptora van, alpha és béta. Az alphának nincs szerepe a hallás elvesztésében, a bétának annál nagyobb.

Amikor kevés a béta ösztrogénreceptor, akkor elkezd romlani a hallás. Ez egyformán érvényes a nőkre és a férfiakra is. Nőknél korábbi kutatások már bebizonyították, hogy az ösztrogén hatással van a hallószerv működésére. A nők hallóképessége például ciklikusan változik a menstruáció alatt, illetve a menopauza beálltával.

.A kutatók idős embereken is szeretnék ellenőrizni felfedezésüket.
A kutatók idős embereken is szeretnék ellenőrizni felfedezésüket.

De ez a kutatás mutatta ki elsőnek, hogy az ösztrogén a férfiak hallásában is szerepet játszik. Kiderült, hogy az egereknél a hímek hallószervében ugyanannyi béta ösztrogénreceptor van, mint a nőstényekében. A kutatókat azt a következtetést vonják le, hogy a béta típusú ösztrogénreceptor pótlásával kivédhető a hallás romlása.

Az egyszerű ösztrogénbevitel nem segít, a béta receptorokra irányuló célzott kezelésre van szükség. A piacon vannak olyan készítmények, amelyek a béta ösztrogénreceptorokat stimulálják (például mellrák kezelésére alkalmazzák őket). A kutatók szeretnék idős embereken is ellenőrizni felfedezésüket. 65 év felett az emberek 80 százalékának romlik a hallása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A háború négylábú hősei: kitüntetett kutyák és macskák

Bár ritkán éneklik meg őket, kétségtelen: a második világháború négylábú hősei a kutyák és a macskák… Tovább olvasom