Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Túlélte a cunamit, három barátnőjét vesztette el

Sokan vannak szerte a világon, akik karácsonykor nem csak ünnepelnek – emlékeznek is. Ők a 2004-es cunami túlélői.
Sally Gordon még ma is elakadozva beszél a kilenc méter magas hullámokról. A mindent elpusztító és több ezer halálos áldozatot követelő szökőár idején egy thai kis faluban, Khao Lak-on tartózkodtak Phuket szigetén. A katasztrófa előtt hatalmas csend telepedett a falura.

Az áradat Sallyt is magával ragadta. Elmerült a vízben, de sikerült egy, a hullámokkal sodródó autóban megkapaszkodnia.

- Az utolsó emlékem az, hogy a víz alatt vagyok, és imádkozom a négy fiamért. Hogy túléljék a katasztrófát, hogy megmeneküljenek – emlékszik vissza Sally arra a rettenetes napra.

Később Sally a sziget belsejében ébredt, meztelenül. A víz hatalmas ereje letépte róla a ruháit. A cunamiban három legjobb barátnője halt meg: a 46 éves Melanie Clough, a 49 éves Jane Holland (a filmrendező, Richard Attenborough lánya), és a 40 éves Pippa Rae.

A cunamit követő hónapban Sally egyáltalán nem találta a helyét. Teljesen magába fordult. Nem csak három barátja halt meg, hanem barátainak gyerekei is. A veszteséget Sally képtelen volt feldolgozni.

Elsodort apartmanok Phuketben
Elsodort phuketi apartmanok

- Melanie kétéves korom óta a legjobb barátnőm volt. Együtt jártunk iskolába, egymás gyermekeinek voltunk a keresztszülei. Jane-t Melanie-n keresztül ismertem meg, Pippa szintén a társaságunkhoz tartozott, közeli barátom lett. Mindig együtt jártunk bevásárolni, vendégül láttuk egymást az otthonunkban. Törökországban és a Karib-szigeteken is együtt nyaraltunk. Van egy fotóm. Jane, Melanie és én vagyok rajta. Ez az egyik legnagyobb kincsem. A Karib-szigeteken készült a felvétel, a tengerparton állunk. Minden nap megnézem ezt a képet a tragédia óta, és azt kérdezem: hogy lehet, hogy ők elmentek és én maradtam?

A cunamit csodával határos módon túlélte Sally mind a négy fia és a férje is. Az 52 éves nő, aki New Hampshire-ben lakik, megtörve mesélte: férjével, Chrissel alapították a Sunsail utazási irodát. Luxus hajóutakra specializálódtak. Társak voltak Jane-nel és férjével, Mike-kal, valamint Melaine-val és férjével, Simonnal. Együtt utaztak Phuket szigetének északi részére. Simon vásárolta meg a szigeten az ingatlanokat, ahová az utakat szervezték, az egyik egy négy hálószobás villa volt a tengerparton. 34 gyermek és felnőtt utazott oda 2004 karácsonyán cégük szervezésében.

Sally korábban senkinek nem mesélte el történetét. Az tragédia ötéves évfordulóján azonban úgy érezte: hálaadó misét kell mondatnia azokért, akik odavesztek, ahogyan azokért is, akik túlélték.

Sally Gordon. Fotó: Daily Mail
Sally Gordon. Fotó: Daily Mail

- Azon a napon rengeteget tréfálkoztunk a fiaimmal: Alex (23),Tom (22), Charles (19) és Sebastian (15) nagyon jól érezte magát. A tengerparti villák nagyon szépek voltak, mindegyiknek saját, a tengerre néző medencéje volt – mesélte Sally. A brit nő a cunami idején a villa előtt, a tengerparton tartózkodott Alex-szel és Charles-szal. Ekkor látták a tragédia első jeleit.

- Ebben az időben általában aludtunk, de Alex előző nap érkezett, és mivel szenvedett az időeltolódástól, mindannyian korán felkeltünk. A férjem golfozni ment a barátival. Reggeliztünk, és közben észrevettük, hogy mindenki a tenger felé tekinget.

Ahogyan a horizont felé néztek, Sally és fiai egy hatalmas vízfalat láttak a távolban. A nő felhívta a férjét, aki éppen golfozott és elmondta neki, hogy egy hatalmas hullám közeledik a parthoz. Sally azt mondta: a látvány nagyon ijesztő, ahogyan az is, hogy a halak kiugrálnak a partra.

Sally és fiai. Fotó: Daily Mail
Sally és fiai. Fotó: Daily Mail

Sally kiment a partra Jane-nel és Melanie-val, akik kijöttek a házból, hogy megnézzék, mi történik.

- Fogalmunk sem volt arról, mi lehet ez. De annyira nem voltunk megrémülve – mondta Sally. – Azt gondoltuk, a hullám eljön a partig, és még nevettünk is azon, hogy be kellene csukni az ablakokat, hiszen ahogyan majd a partra csapódik, a vízcseppektől vizesek leszünk.

Melanie és Jane visszamentek a házba. Sally fiai a hotel mellett voltak, Sally pedig visszaszaladt a villába. Csak arra tudott gondolni: biztonságba helyezi a fényképezőgépet, nehogy tönkre menjen, ha a hullám mégis kicsap a partra. Aztán úgy döntött: készíttet egy képet a hatalmas vízfalról, hogy később megmutathassa a férjének. Néhány másodperccel később a villa előtt álló Sallyn átcsapott a kilenc méteres hullám. Teljesen elsodorta a villát és minden mást, ami az útjába került.

- A legidősebb fiam, Alex a hotel mellől nézte végig, ahogyan a hullám elsodorja a villánkat. Negyed órával később már csak azt látta, hogy a villa helyén nincs semmi. Ugyanakkor Charlest is elsodorta a víz. Sokan biztosan át tudják érezni, mit érzett Alex, amikor mindezt végignézte. Engem is elsodort a víz, a következő emlékem az, hogy a földön fekszem meztelenül. Úgy egy mérfölddel arrébb tértem magamhoz.

Irtózatos volt a pusztítás. Fotó: AP
Irtózatos volt a pusztítás. Fotó: AP

A helyiek találtak rá Sallyre, ahogyan Melanie akkor 15 éves lányára is. A phuketiek féltek attól, hogy a szökőár megismétlődik, ezért Sallyt és Celmiet felvitték a domboldalra, és ott töltötték az éjszakát az erdőben.

- Önkívületben voltam – mondta Sally, aki kapott néhány ruhadarabot a helyiektől. – A szám teli volt sós vízzel, a nyelvem megdagadt. Ahogyan a víz sodort, a testem összeverődött. Úgy néztem ki, mint egy Michelin baba. Csak azt hajtogattam: hol vannak a gyerekeim, ott voltak a parton? Az emberek azt suttogták egymásnak: a gyerekeim biztosan meghaltak. Ha ott voltak a parton, nem élhették túl. Nem akarták megmondani nekem, de én hallottam.

Tény: Sally minden családtagjának megmenekülése külön-külön is felér a csodával.

Sally férje éppen golfozott. Amikor Sally felhívta, abbahagyták a játékot és kiszaladtak a pálya végére, hogy megnézzék a vízfalat. Köszönhetően Sally figyelmeztetésének, a férj, a legkisebb fiú, Sebastian, és golfpartnereik még időben feljutottak a golfklub tetejére, ahonnan végül kénytelenek voltak végig nézni a pusztítást.

Fiuk, Tom is látta a hullámokat, és elkezdett futni a sziget belseje felé. Végül egy pálmafa tetejére mászott fel, ott vészelte át a cunamit.

Alex biztonságban volt a villa melletti hotel tetején, Charlest pedig, akit elnyelt a hullámfal, egy svéd fiú mentette meg úgy, hogy felhúzta maga mellé egy fára. Amikor a hatalmas víztömeg elsodorta a fát, a vízben sodródó halottakban kapaszkodtak meg.

A következő napon a szigetlakók levitték Sallyt a domboldalról és elvitték a 30 kilométerre fekvő Thai Muang kórházba.

Ekkorra a családtagok már megtalálták egymást, és megszállottan keresték Sallyt és baráti társaságuk tagjait – hátha túlélték ők is a tragédiát.

A kórházban Sally nem tudta megmondani sem a nevét, sem azt, hogy hány éves. Később az orvos azt mondta neki: kis híján meghalt.

Sally férje Thaiföldön talált új életre
Sally férje Thaiföldön talált új életre

- A férjem végül Tommal eljött a kórházba. Annyira csúnyán nézett ki a testem, hogy nem ismertek rám, és már éppen el akartak menni, amikor Tom azt mondta: Apa, az ott anyu, nem? Sokkot kaptam, nem emlékeztem semmire. De a férjem odajött hozzám, a szemembe nézett. Ez volt az a pillanat, amikor tudomást szereztem róla: a családom összes tagja túlélte a katasztrófát.

Ez pedig a csodával volt határos, hiszen a faluban több mint ötszázan haltak meg.

- Egy normális napon abban az időben, amikor a cunami lecsapott a szigetre, mindannyian még ágyban lettünk volna. Mi csak azért keltünk fel, mert Alex megérkezett, és nem tudott aludni. És mert a férjem többekkel együtt korán meg golfozni. Szerencse volt, hogy elértem a férjemet a golfpályán, ahonnan egyébként nem látni a tengert. Szerencse, hogy kinyitottam az ajtót, hogy készítsek egy fotót a hullámról, mert máskülönben a rám omlott ház alatt leltem volna halálomat – sorolta Sally.

Egy nappal azután, amikor a férje és a fia rátalált, Sallyt a Bangkoki kórházba vitték.

- Nyugtatókat kaptam, nem tudtam tisztán gondolkodni. Sokk alatt voltam még akkor is. Arra viszont emlékszem, hogy a kórházban láttam a Sky Newst, amint beszámol a rettenetes tragédiáról.

Amikor a család hazatért Nagy-Britanniába, Sallyt elvitték egy tüdő specialistához, és egy trópusi betegségekkel foglalkozó orvoshoz is.

- Nem voltam jól nagyon hosszú ideig. Nagyon sok víz került a tüdőmbe, sok szennyeződéssel együtt. Minden lélegzetvétel fájt. Csak hat hónappal később hagytam abba a köhögést. A fülemet is megműtötték, így most már jól hallok. Bakteriális fertőzések is felléptek a szervezetemben, és körülbelül 15 féle gyógyszert szedtem az első időszakban. És minden nap, minden egyes nap gondoltam a három barátomra: Melanie-ra, Jane-re és Pippára, és egy másik kedves ismerősömre, aki 21 éves lányát veszítette el a szökőárban. Jane kislánya, a 15 éves Lucy is meghalt Jane anyósával együtt. Szörnyű, hogy szinte egész családok maradtak ott. Állandóan azon járt az agyam, mi lett volna ha… különböző variációkat gondoltam végig, amelynek következtében mindannyian megmenekülnek… Hetekig nem nagyon tudtam enni. Sokat aludtam.

Egy évvel később a család visszatért Khao Lak-ba. Ezt az utazást Sally orvosa javasolta. Bízott benne, ha visszatérnek, az segít számukra megérteni, mi történt, és segít feldolgozni a veszteséget. Az orvos szerint hozzájárult Sally gyógyulásához az is, hogy a tragédia helyszínén mondhattak búcsút halott barátaiknak.

Amikor hazatértek, Sallyre újabb csapás várt: férje elhagyta.

- Chris egy reggel felébredt és azt mondta: Thaiföldön akar élni. Én teljesen összetörtem, de ő azt mondta: ezt kell tennie. Igazából egyikünk sem tudta megmondani, miért alakult mindez így, de az, hogy elhagyott, még a szökőár miatt érzett bánatomat is szinte elfeledtette velem. Azt hiszem, mint túlélők, bűntudatot éreztünk azért, hogy mi nem vesztünk oda. Ez nagyon traumatikus volt mindkettőnk számára. Felismertük, hogy az élet milyen törékeny, és Chris úgy érezte: ott kell élnie, ahol az a tragédia történt, ami mindannyiunk életét megváltoztatta. Azért voltam nagyon csalódott, mert a házasságunk boldog volt. Nagyon hálás voltam, hogy ezt a családot kaptam az élettől, és azért is, hogy mi túléltük. Annyian mások nem… Kaptunk még egy lehetőséget, és a férjem most ezt eldobta. A cunami, majd az, hogy a férjem elhagyott – nagyon nehéz időket éltem át. Nehezemre esett gondolkodnom, szinte nem is volt kapcsolatom a valósággal. A családom és a barátaim támogatása valamint a terápia nélkül nem tudtam volna ezt az időszakot átvészelni. Dühös voltam, dühös voltam azért, hogy el kellett veszítenem a barátaimat, és azért is, hogy bár nagyon keményen küzdöttem azért, hogy életben maradjak, a férjem mégis elhagyott. Chris egy jótékonysági szervezetet alapított Khao Lak Community Appeal néven. Az első tíz hónapban egy millió angol fontot gyűjtött, a pénzt a helyi gyerekek támogatására fordította. Iskolát épített nekik, ezzel is tisztelegve elveszített barátai előtt.

Habár még mindig Thaiföldön él, és van egy új, thai barátnője, Sallyvel jó a kapcsolatuk, barátok maradtak. Chris a karácsonyt Sallyvel és a fiúkkal töltötte.

- Ami történt, megváltoztatta az életünket. Megtanultuk: csak ez az egy életünk van. Én és a családom megmenekült, és azt soha nem tudjuk meg, miért éppen mi. Kétség nem férhet hozzá, kaptunk egy második esélyt, és mindent meg kell tennünk azért, hogy jól gazdálkodjunk vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Föld népessége megközelítette a 7 milliárdot

A Föld népessége az újévben megközelíti a 7 milliárdot: január elsejére virradóra előreláthatólag… Tovább olvasom