Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Alig van hatása a pénzpiaci válságnak Magyarországon

Stabilan, kiszámíthatóan működnek a magyar pénzügyi szolgáltatók. Jelenleg csekély hatással van rájuk az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság- derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményéből.
A felügyelet a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci fejlemények esetleges magyarországi hatásait.

A PSZÁF az elmúlt két napban, az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság újabb hullámának indulását követően teljes körű felmérést végzett az általa felügyelt intézményeknél. A krízis esetleges hazai hatásait vizsgálták. Az eredményekről a hatóság pénteken tájékoztatta az Európai Unió keretén belül működő európai bank, értékpapír, biztosítási és pénztárfelügyeleti bizottságokat.

Az összegzés alapján az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság jelenleg alig van hatással a magyarországi pénzügyi szolgáltatókra, azok stabilan, kiszámíthatóan működnek. Ezt támasztja alá, hogy a hazai bankok 2007-es saját tőkéjének mindössze 1,3 százalékát teszi ki az a kockázati befektetés, amely az amerikai válság kapcsán érintett szereplőknél van kihelyezve. Ezen belül a magyar pénzintézetek valóban kockázatos állománya mindössze másfél ezreléket tesz ki.

A befektetési vállalkozások által kezelt teljes ügyfélvagyonból ugyancsak egy ezreléknyi a válságban érintett befektetések részaránya.

A hazai biztosítók is csak saját tőkéjük négy ezrelékét fektették be a krízisben érintett nemzetközi cégcsoportokban - olvasható a közleményben.

A felügyelet a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci fejlemények esetleges magyarországi hatásait.

Olvasóink írták

  • 2. k 2008. szeptember 20. 00:27
    „Alig van hatása a pénzpiaci válságnak Magyarországon. Még!”
  • 1. kolompár Rómeó 2008. szeptember 19. 21:52
    „A pénzügyi válság legalább annyira elkerüli az országot, mint ahogy az egész világon a dízel drágább, mint a benzin, egyedül kivéve a gazdaságilag jelentéktelen Németországban.

    Tessék megfigyelni a HUF árfolyamát a következő 3-5 hétben, hogy mennyire nincs ránk hatással a nemzetközi helyzet, ami állandóan fokozódik.

    Ez a cikk is a Maszop fizetett hiredetése?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a Nemzeti Tehetség Program cselekvési tervét

A kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Tehetség Program (NTP) rövid távú cselekvési tervét,… Tovább olvasom