Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Az autósok többsége szabálytalanul közlekedik

Minden második autóvezető bevallotta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, tízből négyen pedig telefonálnak is vezetés közben.
Az utakon közlekedők többsége megszegi a szabályokat; az autósok 73 százalékára jellemző, hogy az elmúlt hónapban vezetés közben megsértette a KRESZ rendelkezéseit - derült ki az Ipsos interneten, autóvezetők körében szeptemberben végzett felmérésből, amelynek eredményéről szerdán tájékoztatták az MTI-t.

Minden második autóvezető bevallotta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, tízből négyen pedig telefonálnak is vezetés közben, pedig ezt a nyár óta sokkal szigorúbban büntetik - olvasható az Ipsos összegzésében.

Kifejtették: a gyorshajtás és a telefonálás mellett a záróvonal átlépése is gyakori; minden negyedik autós nyilatkozott úgy, hogy megszegte az erre vonatkozó KRESZ-rendelkezéseket, s ugyanennyien ismerték el: nem használták a biztonsági övet.

Számottevő arányban, 15 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy tiltott helyen álltak meg vagy parkoltak és kilenc százaléka a válaszadóknak áthajtott a piroson. Ezzel kapcsolatban az Ipsos megjegyezte: ez a szám statisztikailag nem sok, de ha ugyanezt az arányt úgy fogalmazzák meg, hogy tízből egy autóvezető figyelmen kívül hagyta a megállási kötelezettséget, s ezzel veszélyeztette más gépjárművezetők és a gyalogosok életét, az "nagyfokú figyelmet érdemel".

A felmérés szerint az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró toleranciát az autósok mindössze 3 százaléka sértette meg.

Összegzésükben kitértek arra is, hogy a szabályok megszegése az átlagosnál jellemzőbb a férfiakra, különösen igaz ez a tilosban parkolás és a gyorshajtás esetében – e vétségek náluk kétszer annyira gyakoriak, mint a nők körében. A záróvonal átlépése alapvetően vidéki jelenség – a lassú járművek megelőzésekor fordul elő.

Olvasóink írták

 • 19. leeannlarue 2009. szeptember 24. 18:08
  „19: mindig kell utálni valakit. ameddig másról bebizonyítják (maguknak), hogy hülye, addig a saját baklövéseiken nem kell elgondolkodni. meg az örök klasszikus: "dehát a másik is azt csinálja, akkor én miért ne?!"
  a magyar írt/íratlan elv: A TÖRVÉNY NEMISMERETE NEM MENT FEL AZ ALKALMAZHATÓSÁGA ALÓL! tehát, attól, hogy valaki nem ismeri a KRESZt, netán elfelejtette, még ugyanúgy vét, és egy alkalmatlan pillanatban elkapott, morcos, kekec rendőrrel majd meg lehet beszélni a dolgot. olyan egyszerű dolgokért, mint a láthatósági fényvisszaverő mellény viselésének elmulasztása lakott területen kívül 15.000 forintos helyszíni bírsággal sújthatnak... pedig ezzel magamon kívül nem veszélyeztetek senkit. sétálóutcában történő kerékpározásért 20.000 a bírság. tovább is van, mondjam még?!”
 • 18. sőndör 2009. szeptember 24. 11:30
  „a gyalogos megbolondul amikor autót vásárol, és el kezdi rühelni a gyalogosokat.
  az agresszív autós hazavágja a járgányát, gyalogos lessz és elkezdi rühelni az autósokat.
  itt szerintem mindenki dinka !”
 • 17. leeannlarue 2009. szeptember 24. 08:25
  „természetesen, tisztelet a szerény számú kivételnek!”
 • 16. leeannlarue 2009. szeptember 24. 08:23
  „jogsi van, autó nincs, ergo bicajjal közlekedem, netán gyalog vagy rollerrel. van időm megfigyelni pár dolgot:
  az autósok sokan vannak, általában max 2 ember ül egy járgányban, de inkább csak 1. mindegyikük naaaaaagggyoooon siet, még véletlenül se engedné el az elsőbbségi helyzetben lévő, de nálánál lassabb kerékpárost, mobiltelefonál, reggelizik az autóban, gyerekecskét fegyelmez, stb.
  a kerékpárosok nem is veszik a fáradságot, hogy mondjuk jelezzenek kézzel, ha be akarnak fordulni valahol, körül nem néznek, ha az úttesten közlekednek, vagy azt keresztezik, gyalogosok között cikáznak csengetve, mintha előjogaik lennének. a KRESZről annyi fogalmuk van, hogy van valami háromszög tábla, ahol érdemes szétnézni, meg hogy a kerékpárúton szabadon száguldozhatnak. sétálóutcában, autóúton, gyalogátkelőhelyen és egyirányú utcában szemből hajtanak...
  a gyalogosok a legvétlenebb, a KRESZ által legvédettebb személyek, de a leg"birkábbak" is. több utat gyakorlatilag sétálóutcává tesznek a úttesten történő téblábolással, de fel sem figyelnek a csengőre, dudára, vagy idegesen morognak valamit az orruk alatt. a gyalogátkelőhelyen nem szabálykövetőként, hanem csordaként viselkednek (gondolok itt arra, mikor a Mars téren az autósoknak piros van már, akkor a gyalosos TILOS jelzés ellenére elkezdenek özönleni a buszállomás felé.) ha a kerékpárúton közlekednek (miért is ne, hiszen gyalogosként nem kell ismerni a KRESZt, ugye?), mindenféle indokot kitalálnak, ha esetleg meg merem kérdezni, hogy mit keresnek ott. a csengőt vagy meghallják vagy nem, de semmikppen nem tanusítanak megbánást, hogy szabályt szegnek.
  Magyarország, én így szeretlek (?!) külföldön (már a Lajtán túlon is) külömb a közlekedési morál tapasztalataim szerint.”
 • 15. Zsoltee0716 2009. szeptember 24. 05:18
  „Ez a statisztika, amit össze hazudtak az emberek!
  A valóság meg az hogy ki mész az utcára azt megnézed ki milyen szabálytalan(gyalogos kerékpáros autós stb) Ennnnnnnnnnnyi!”
 • 14. 620829 2009. szeptember 24. 01:25
  „ditta...ez én voltam lásd csiillag tér és budapesti krt....a kedves sofőrtársak 70%-a bunkó.....így van!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. ditta79 2009. szeptember 23. 22:51
  „ma megint gyalog mentem...egy autó megállt a zebra előtt.aminek a gyalogosok nagyon megörültek...viszont az autó mögött lévő kocsisor vad dudálásba kezdett nem értették miért állt meg a zebra előtt!pedig látták ha akarnának sem tudnának tovább menni mert sok gyalogos ment át...”
 • 12. Rozsdás 2009. szeptember 23. 21:58
  „Lehet hogy hülyeség amit irok,de a közlekedési morál a "vad kapitalizmust tükrözi vissza"!
  Nap mint nap találkozom szabálytalankodó autóvezetőkkel,és egyre többel.
  Van aki agresszív,mindenképp első szeretne lenni,ez a többség,de vannak olyanok is mint akik soha nem tanulták volna a közlekedési szabályokat!Nagyon sok kerékpáros semmilyen szabályt nem vesz figyelembe,kijelölt kerékpár út mellett is az úttesten közlekedik!!”
 • 11. h65535 2009. szeptember 23. 21:38
  „Tegyük még hozzá, hogy áthajt nótoriusan a piroson, nem használ irányjelzőt, záróvonalon előz...

  A sok köcsög motoros és biciglist meg fejbe kellene b@szni! (a szabálytalankodókról beszélek, nem pedig aki normálisan közlekedik)”
 • 10. vuk 2009. szeptember 23. 20:58
  „10. hozzászólás 9349779 2009.09.23. 18:39

  Nyuzni?.. Nem kotelezo szabalytalanul kozlekedni.”
 • 9. +36 2009. szeptember 23. 18:24
  „azt nem kerdezik, h miert nem tud elindulni a zoldnel
  es azt sem, h miert megy harminccal a negyvenes tablanal....!

  a valasz nagyon egyszeru...mindenki tudja, ismeri ,alkalmazza ezt a szot....”
 • 8. Lúdasmatyi 2009. szeptember 23. 18:12
  „Ez így van.”
 • 7. szpirigonzálesz 2009. szeptember 23. 18:09
  „Baromság.
  Ki az a bigott sofőr,
  aki ha biztonságosan le tud állni a megállni tilosnál,
  nem engedi kiszállni a fájós lábú nagymamát?”
 • 6. micsibucsi 2009. szeptember 23. 17:49
  „Engem nem kérdeztek, pedig én mindig mindenhol betartok mindenkinek! :)”
 • 5. Rosmary53 2009. szeptember 23. 16:44
  „3. bélás 2009.09.23. 14:31
  Azért, mert nincs autóm, nem mondtam, hogy jogosítványom sincs. Van, 26 éve. Nem vagyok a büntetés híve, csak épp azt mérlegeltem, vajon a törvényhozók mit vesznek figyelembe, mikor ítélkeznek. Ha valaki szándékosan olyat tesz, amit a törvény tilt, azt a törvény bünteti is- vagy nem. De van szabad választásunk: áthágjuk a szabályokat, vagy betartjuk? Mindenki felelőssége és vérmérséklete szerint cselekszik. És így is beszél.”
 • 4. CID 2009. szeptember 23. 16:02
  „atomboy : az autósok ismerik a KRESZ-t és bevalják, ha kicsit megszegik. A kerékpárosok nem ismerik a KRESZ-t, így észre sem veszik, ha megszegik, tehát nincs mit beismerni. Amelyik ismeri és megszegi, az meg azt hiszi, neki lehet, ezért nem ismeri el, ha balfasz.”
 • 3. bélás 2009. szeptember 23. 14:31
  „1. Rosmary53 2009.09.23. 14:19
  Ha valaki szándékosan vét a szabályok ellen, nem gondolkodik felelős vezető módjára.
  Nagyon okos. Büntessük és még büntessük. Tipikus magyar mentalitás nekem nincs kocsim, nekik van büntessük őket. Gusztustalan ez a hozzáállás. Sajna egyre több a magafajta 3/3 titkosügynök.”
 • 2. atomboy 2009. szeptember 23. 14:21
  „Ennyit arrol, hogy a kerekparosok tobbet szabalytalankodnak, mint az autosok...”
 • 1. Rosmary53 2009. szeptember 23. 14:19
  „DM 2006.05.08. " Hollandiában már létezik olyan város, ahol egyetlen közlekedési tábla sincs, csupán a jobbkéz-szabály alapján közlekednek az autósok." Ki kellene próbálni. Hogy megszűnne-e a bevállalt szabálytalankodás? Szerintem nem, mert még azt is kidumálná a magyar autóvezető. "Az autósok 73 százalékára jellemző, hogy az elmúlt hónapban vezetés közben megsértette a KRESZ rendelkezéseit " Ezt a szándékosságot is büntetni kellene, nem csak az elkövetett szabálysértést. Ha valaki szándékosan vét a szabályok ellen, nem gondolkodik felelős vezető módjára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredménytelen a debreceni villamostender

Érvénytelennek ítélte a bírálóbizottság a debreceni 2-es villamosvonal járműbeszerzésére kiírt… Tovább olvasom