Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Eddig öt pályázat a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára

Péntek délelőttig öt anyag érkezett be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz OKM) a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói tisztségére meghirdetett pályázatra. A szakminisztérium hétfőn ad ki hivatalos tájékoztatást a pályázók számáról.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szeptember 24-én hirdette meg a pályázatot. A jelentkezőknek 45 nap állt rendelkezésükre, hogy benyújtsák pályázataikat. A határidő csütörtök éjfélkot jáért le. A szakértői bizottság 30 napon belül, tehát december végéig tesz javaslatot az új vezérigazgató személyére. A végleges döntést a tárcavezető hozza meg, jelentette be még szeptember 24-én Hiller István.

A szakminiszter a pályázat kiírásakor elmondta: nem egyszerű átadás-átvételt terveznek a színházban. Még júliusban megállapodás született arról, hogy a jelenlegi vezető végigviszi az évadot. Jordán Tamásnak december végén ugyan lejár a mandátuma, de a tárcavezető 2008. június 30-ig megerősíti őt pozíciójában.

Az új vezető 2008. július 1-jétől látja majd el a vezérigazgatói teendőket. Ez praktikusan azt jelenti, hogy csaknem fél évig a jelenlegi és az új vezérigazgató közösen vezeti a színházat. A 2007/2008-as színházi évad lebonyolítása a jelenlegi vezető, Jordán Tamás feladata marad, az új vezérigazgató feladata pedig a következő évadok megtervezése lesz.

Hiller István szeptemberben hangsúlyozta, az Operaházhoz hasonlóan, a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára pályázóknak is hosszú távra garantálható költségvetést biztosít a szaktárca. Ez az összeg a 2008-tól 2010-ig terjedő időszakra évi 1,7 milliárd forint. A tárcának nem áll szándékában összevonni más intézménnyel a Nemzeti Színházat, hangsúlyozta szeptemberi sajtótájékoztatóján Hiller István.

Lapinformációk szerint a pályázók között van Alföldi Róbert, a Bárka Színház igazgatója, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnökét és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója.

Jordán, a Nemzeti Színház jelenlegi vezetője a Független Hírügynökségnek még április végén elmondta, nem indul a pályázaton, mert a szombathelyi színház megalapítására és vezetésére készül.

A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói tisztségére meghirdetett pályázatokat csütörtök éjfélig lehetett postára adni. Péntek délelőttig az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz összesen öt pályamunka érkezett meg. Az OKM sajtóirodáján szerkesztőségünknek elmondták: hétfőig várnak a hivatalos közléssel, mert a reggeli postával még érkezhetnek újabb anyagok a minisztériumhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vonatgázolás Nyíregyházán

Halálra gázolt egy idős asszonyt egy InterCity szerelvény pénteken délelőtt a nyíregyházi… Tovább olvasom