Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Gazdaságélénkítő csomag javaslattal készül az MSZP

Az ellenzéki párt szerint a személyi jövedelemadózásban kétkulcsos progresszív adórendszerre van szükség.
Az MSZP az Országgyűlés tavaszi ülésszakára egy hét pontos gazdaságélénkítő csomag javaslatával készül - jelentette be Tukacs István szocialista képviselő szombati sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mint mondta: a söralátét méretűnek nevezett adóbevallási nyilatkozat bevezetésével az adózók zöme számára nem lettek egyszerűbbek az adózás szabályai, de még nagyobb baj, hogy az új személyi jövedelemadó rendszer nem teljesítette feladatát: nem élénkíti a gazdaságot, nem növeli a fogyasztást, nem teremt munkahelyeket.

Az MSZP szerint az adórendszer "ésszerűtlenségét" fel kell számolni, ezért javaslatuk egyik leglényegesebb eleme az adózás rendszerének, illetve módjának megváltozatása.

A párt álláspontja szerint a személyi jövedelemadózásban kétkulcsos progresszív adórendszerre van szükség - mondta Tukacs István, hozzátéve: vissza kell hozni a tőkejövedelem magasabb adózását, a vállalkozások helyzetén pedig nem adóágon, hanem járulékágon kell könnyíteni. A szocialista képviselő megjegyezte: a kormány azt ígérte, hogy a 2012-es személyi jövedelemadózás rendszere egyszerűsödik és senki számára nem okoz veszteséget. Ehhez képest szerinte a 2012-es adószabályokról kiderült, hogy kétkulcsos, bonyolult, és a gazdaságot gátolja. A kormány egykulcsos adórendszerről beszélt, azonban az adózási szabályok, két kulcsot takarnak 202 ezer forintig 16 százalékos, e felett egy 20,3 százalékos kulcsot.

Ezen felül az új adórendszer bonyolultabb - mondta Tukacs István, kifejtve: a kiskeresetűtől elvett pénzt a vállalkozók útján akarják visszaadni, úgy hogy a vállalkozók kevesebb adót fizetnek. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a vállalkozásokat kényszerítik: amennyiben nem emelnek bért, nem indulhatnak különféle pályázatokon. A vállalkozók tanácstalanok, hiszen jelenleg "az üzlet sem megy", a vállalkozások többsége jobb esetben is csak stagnál.

Az MSZP szerint: ahogy a söralátét szövegben, "benne rejlik az adórendszer minden abszurditása", úgy a rendszer működtetésében is benne rejlik a "kormány politikai csökönyössége", hogy ahhoz is ragaszkodik, ami nem működik - fogalmazott a képviselő.

Kérdésre válaszolva a képviselő kifejtette: az MSZP szerint akinek magasabb a keresete, annak nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a költségvetéshez. Mint kifejtette: meghúznának egy például évi ötmillió forintos jövedelemhatárt, amely alatt 16 százalékos kulccsal, fölötte pedig sávosan 30 százalék feletti adókulccsal adóznának az emberek. Ugyanakkor nem gondolják, hogy a kétkulcsos adózás önmagában elegendő lenne, ezt a javaslatot a rendszer egészét vizsgáló és kezelő gazdaságélénkítő csomag részeként lehet értelmezni - tette hozzá Tukacs István.

Olvasóink írták

 • 4. lukrecia 2012. február 11. 16:48
  „Egy két ötlettel egyet is lehet érteni. Ámbár a magyar gazdaság rossz szerkezetén, alacsony jövedelmezőségén, a foglalkoztatottak és improdukív létszám arányán ezzel nem lehet segíteni. Amit több tíz évig eltoltak azt 1,5 év alatt csak az Mszp-sek várják hogy rendezni lehet---minden idők legnagyobb adóterhei mellett.
  Továbbra is intézmények összevonására, teljes átalakítására lenne szükség, bürokrácia csökkentésére---hogy mire várunk , és miért az időhúzás arra csak egy válasz lehet. Az Mszp politikai irányvonala megy tovább kis finomításokkal, hogy észrevegyük most a Fidesz kormányoz.
  Sajnálatos a Fidesz is most már elismeri , nem fogja tudni az 1 milló munkahelyet létrehozni. Falevélgyüjtögető embereket is a többiek fizetik.”
 • 3. jozko 2012. február 11. 16:17
  „Tárgyalni kell.
  A gazdaságot befolyásoló körülmények nem úgy alakultka, mint ahogyan azt az egykulcsos adó eltervezésekor kalkulálták.
  A finomítás, a gazdasági könyzethez illesztés vállalható korrekció!”
 • 2. kopkop 2012. február 11. 14:59
  „Ebből a csomagból nem kérek!”
 • 1. szentmiki 2012. február 11. 14:30
  „évtizedeken keresztül nem jött be nekik egyik sem, de hát a nagy számok törvénye alapján a tehénlepény is eshet az élére...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közúton viszik a jégtörőket Tiszacsegére

A Tiszán jelenleg nyolc jégtörő hajóval dolgoznak, kiemelten figyelnek a tiszalöki és a kiskörei… Tovább olvasom