Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

LMP: A szocializmusban szerzett ingyenes utazás előjogát védi a KDNP

Az LMP szerint egy a szocializmusban szerzett előjogot, a 65 év felettiek ingyenes utazását védi a KDNP, akár minden más társadalmi csoporton is átgázolva. Az ellenzéki párt közleménye szerint viszont az igazságosság megteremtésére lenne szükség a közösségi közlekedés átalakítása során.
Scheiring Gábor országgyűlési képviselő pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a kormány által benyújtott személyszállítási törvényjavaslat, bár gyökeres reformokat ígér, alapvetően megőrzi a jelenlegi rendszer visszásságait, konfliktusait és kiskapuit.

Az LMP ezért egy három önálló elemből álló, közel ötven ajánláspontot tartalmazó módosító indítványt adott be a törvényjavaslathoz. Ezek kirajzolják egy modern, pénzügyileg és környezetileg is fenntartható, a párhuzamosságok és üresjáratok kiküszöbölésével és a megrendelő-szolgáltató szerep tisztázásával ráadásul a mainál olcsóbb közösségi közlekedés rendszerét, szemben a kormány koncepciótlan leépítésével.

Az LMP tehát komoly, a mértékadó civil szervezetekkel egyeztetett szakmai anyaggal érkezett, és tervei szerint szakmai vitát folytatott volna - áll a közleményben, amely szerint a Fidesz-KDNP azonban ezt nem tudta vagy akarta vállalni. Ehelyett nekiment az LMP javaslatának egyetlen, szerintük támadható elemének, amely szerint a jövőben a kedvezmények maximális mértéke kilencven százalékban lenne meghatározva. Egy ilyen csökkentés mellett még mindig rendkívül olcsó lenne például egy negyven kilométeres út megtétele (Győr-Komárom), hiszen ez a kedvezménnyel csak hetvenöt forintba kerülne.

Az ingyenesség eltörlésével az LMP-nek az igazságosság megteremtése a célja. Scheiring Gábor azt kérdezi közleményében: vajon kinek van nagyobb szüksége a támogatásra: egy átlagos jövedelmű nyugdíjasnak, avagy a minimálbért kereső, esetleg családot fenntartó "melósnak"? Ha a válasz "utóbbinak", vagy “mindkettőnek", akkor nem árt átgondolni, hogy a mai rendszerben a minimálbéres dolgozó nulla százalék, míg az átlagnyugdíjas száz százelék kedvezményt kap. A 65 év felettiek kedvezménye ráadásul minden EU állampolgárra vonatkozik. Így a német nyugdíjasok is ingyen utaznak, miközben a szegényebb családapák azt kell, hogy eldöntsék, bérletet vesznek-e, vagy ruhát a gyereknek - ismerteti a politikus.

Az LMP azt szeretné, ha a szociális kedvezményeket nem a szocializmusból hozott, "szerzett" jogok, hanem a rászorultság határozná meg. Ennek biztosítására az LMP a szociális kedvezményekről szóló, még nem létező rendelethez is módosító javaslatokat fog beadni, melynek fő eleme lesz az életkor és státusz (nyugdíjas, diák) mellett egy jövedelmet és vagyoni helyzetet figyelembe vevő szociális kedvezményrendszer kiépítése - ismerteti Scheiring Gábor.

Olvasóink írták

 • 4. balihoho 2012. március 17. 07:00
  „Egyetértek azzal, hogy a kedvezményeket biztosító szociális rendszer torz, és ésszerű változtatásokat igényel. Valóban olyan utazási kedvezmény megoldásra van szükség, amely rászorultság elvén állapítja meg a kedvezményt, és annak mértékét. A teljes ingyenesség vissza tetsző olyan helyzetben, amikor a havi százezret kézhez kapó, nyugdíjas Mari néni ingyen utazhat, miközben a harminc éves kismama, négy gyerekkel utazva fizet, noha jövedelme messze elmarad a havi százezertől. A rendszerváltáskor szinte mindenki meg utálta a kommunizmust, de milyen érdekes, annak szociális ellátó rendszeréhez, a mai napig görcsösen ragaszkodik, még az is, aki előszeretettel komcsizik!”
 • 3. babar 2012. március 16. 18:33
  „Azt nem értem, hogy az mti a hozzá eljuttatott közlemények mindegyikét leközli??”
 • 2. Istus 2012. március 16. 13:43
  „Talán azon kellene gondolkodni,hogy csak a magyar állampolgárokra vonatkozzon az ingyenes utazás 65 éven felül,minek adunk kedvezményt az unios polgároknak akiknek a nyugdijjuk sokszorosa a hazai 65 éven felettieknek,miért kap sok kisebbségi ingyenes helyi és egyéb utazást hiszen tisztelet a kivételnek de java részük egyórányi munkával sem járult az órszág épitéséhez csak a segélyt leste,minek adunk a sok egyéb hazánkba tartózkódónak ingyenes utazást,miért kapnak a képviselök ingyenes utazást hiszen a havi jövedelmük nem 60-70 ezer forint.Rendben van fizessenek a 65 év felettiek is 10%-ot de akkor a MÁV szabadjegyek a közlekedési dolgozók szabadjegye is szünjön meg hiszen ez is az adófizetöket terheli.”
 • 1. radic 2012. március 16. 12:31
  „Ez az utóbbi évek legéletképesebb ötlete. A jelenlegi kedvezményrendszer iszonyatosan torz. Már régen meg kellett volna változtatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosulhat a bírósági törvény: Navracsics változtatna az OBH-elnök hatáskörén

Az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke… Tovább olvasom