Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődött a halált okozó ápoló pere Szegeden

Egy szegedi szakápoló számlájára írható az a tragikus tévedés, melynek következtében egy beteg életét vesztette. Az ápoló nem megfelelő vércsoportú transzfúziót kötött be egy betegnek. Az ügy tárgyalása már elkezdődött a Szegedi Városi Bíróságon.
A vádirat szerint a vádlott 1996 óta dolgozott klinikai szakápolóként. 2006 februárjában a daganatos betegségben szenvedő sértett az onkológiai klinikára került, mert a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként vérszegénység alakult ki nála. Február 17-én délután a férfi három egység vért kapott, ám ennek tényét nem vezették föl kórlapjára.

Az éjszakai műszakba érkező vádlottat az osztályt átadó kollégája szóban tájékoztatta arról, hogy egy, a kórteremben fekvő másik betegnek transzfúzióra van szüksége, de a kapott vér még nem megfelelő hőmérsékletű ezért arra csak később kerülhet sor. A szakápoló később, amikor a vér megfelelő hőmérsékletű lett tévedésből bekötötte az A Rh+ vért, a B Rh+ vércsoportú sértettnek, anélkül, hogy erről előzetesen értesítette volna az orvost, és a pácienst megfelelően azonosította volna. Két egység vér rendben lement, majd a férfi deréktáji fájdalmakra kezdett panaszkodni, az ápoló értesített az orvost, aki azonnal felismerte a tévedést, megszakította a transzfúziót és megkezdte a megfelelő kezelést. A sértett éjfélkor átkerült az intenzív osztályra, de másnap - a szakszerű ápolás ellenére - elhunyt.

A szakértői vélemény megállapította, hogy a halál oka vese- és keringési elégtelenség volt, amely a helytelen transzfúzió következményeként alakult ki. A szakápoló nem rendelkezett a transzfúzió elvégzéshez szükséges végzettséggel.

A vádlott a tárgyalás kezdetén részben vallotta magát bűnösnek, álláspontja szerint a tragédiához többek között a betegazonosítással kapcsolatban kialakult helytelen gyakorlat és az az adminisztrációs hiba vezetett, hogy a sértett ápolási lapjára nem rögzítették a transzfúzió tényét. Az ápoló elmondta, a betegek átadása nem az ágyak mellett, hanem az ápolási dokumentációt átlapozva történt. A sértett kórlapján látta, hogy transzfúziót írtak elő neki, végrehajtásának nyomát azonban nem találta, ezért kötötte be neki a vért. Az általános gyakorlat volt, hogy a megfelelő végzettséggel nem rendelkező szakszemélyzet is beadhatta a transzfúziót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 10 éves koruk előtt elkezdenek netezni a hazai gyerekek

Viszonylag korán, többnyire már 10 éves koruk előtt használni kezdik az internetet a hazai gyerekek… Tovább olvasom