Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nyílt levélben fordultak a köztársasági elnökhöz

Romák és más magyarországi kisebbségek problémáit vizsgáló kutatók valamint a kisebbségek megbecsülése és társadalmi integrációja iránt elkötelezett civilek fordultak nyílt levélben Sólyom László köztársasági elnökhöz.
Azt kérik tőle, hogy március 15-én szólaljon fel az együttélés és a társadalmi szolidaritás szükségessége mellett.

A levél szerint az elmúlt hetekben - különösen a miskolci és a veszprémi események után - elszabadult indulatok veszélyeztetik az amúgy is sok nehézséggel terhelt együttélést Magyarország nem roma és roma népessége között. A levél írói úgy látják, hogy a mérvadó politikai személyiségek és a média ezen indulatok csillapításában erőtlennek mutatkoznak. A levél aláírói arra kérik Sólyom Lászlót, hogy tegye nyilvánvalóvá: aki a romák ellen fordul, az egyben a magyar nemzet ellen fordul.

A levél írói szerint nemcsak romák találhatók az egyre mélyülő gazdasági és társadalmi válság áldozatai között. Nagyon sok nem roma él félelemben egzisztenciáját, biztonságát, gyermekei jövőjét illetően. Mindannyiunk felelőssége, hogy ezek a félelmek ne erősítsék tovább a bűnbakképzési mechanizmusokat, és ezzel ne váljanak még súlyosabb társadalmi konfliktusok kiváltójává. Ahogy fogalmaznak: "Közös feladatunk, hogy honfitársainkat egymásrautaltságunkra emlékeztessük. De ezért Ön teheti a legtöbbet, Elnök Úr."

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. február 24. 17:03
    „Ennek a levélnek az aláíróit érdemes jól megjegyeznünk!”
  • 1. 751510 2009. február 24. 15:59
    „A civilizált, beilleszkedett romákkal senkinek semmi baja. A deviáns, bűnöző, utcán ordibáló, köpködő, kötözködő, boltban lopó cigányokat ugyanakkor minden értelmes ember elítéli. De elítéljük az ilyeneket, ha kínai, román, német stb. Ez volna a kirekesztés? Mert akkor nem biztos, hogy olyan rossz dolog ám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fényevő felmentését kéri az ügyész és a védő is

A "fényevőként" elhíresült édesapa felmentését kérte az emberölés kísérletének vádja alól az ügyész… Tovább olvasom