Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Schmitt aláírta a nyugdíjtörvényt

A köztársasági elnök aláírta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabályt, amelyet december 13-án fogadott el az Országgyűlés.
A Magyar Közlöny keddi számában közzétett törvény értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell, hogy maradnak vagy belépnek az állami rendszerbe.

Az Országgyűlés 250 igen, 58 nem szavazattal, 43 tartózkodás mellett fogadta el a szabályozást, a Fidesz és a KDNP mondott igent, nemmel voksoltak a szocialisták és az LMP-sek, a jobbikos képviselők pedig tartózkodtak.

A Ház a törvény sürgős kihirdetését kérte Schmitt Pál köztársasági elnöktől.

A jogszabály szerint az állami rendszerbe visszalépők a befizetett, a hozamgarantált tőke feletti összeget és a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíj-kiegészítés összegét felvehetik vagy önkéntes pénztárba helyezhetik át, de jóváírtathatják az állami pillérben egyéni számlán is.

Aki magán-nyugdíjpénztári tag akar maradni, annak erről személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell nyilatkoznia január 31-ig. Aki nem nyilatkozik, annak a tagviszonya automatikusan megszűnik március elsején.

A tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítő vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag a magyar külképviseleten is nyilatkozhat február 28-ig, szintén személyesen.

Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, az a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után 10 százalék tagdíjat fizet a pénztárnak, és nem lesz számára kötelező, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe nyugdíjjárulékot fizessen; ettől az időponttól kezdően nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, a munkáltató viszont tovább fizeti az állami pillérbe a foglalkoztatott után a 24 százalékos nyugdíj-hozzájárulást.

A törvény létrehozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, amelynek vagyonát az állami rendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok portfóliója adja; a vagyon csak az államadósság csökkentésére, illetve költségvetési befizetésre fordítható. Az alap bevétele a vagyonba tartozó eszközök értékesítéséből, illetve hozamából származik, ezek után sem adót, sem illetéket nem kell fizetnie.

Az alap kezelője az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lesz, az alap vagyona felett pedig a legfőbb döntéshozó szerv, az öttagú irányító testület rendelkezhet, amelynek elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter, egy-egy tagját a nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A testület ötödik tagja a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv vezetője.

A testület az államháztartás helyzetének kiegyensúlyozása érdekében dönthet az eszközök értékesítéséről. Az alap vagyonát képező eszközök értékesítéséből származó bevételt vagy az államadósság csökkentésére kell fordítani, vagy a Nyugdíjbiztosítási Alap, illetve a központi költségvetés előirányzata javára kell befizetni.

Az állampapírokat az átadást követően be kell vonni, azokat tovább nem lehet forgatni.

A törvény szabályozza a magánpénztárak költségeit is: fedezeti tartalék javára 2009-től a pénztár a tagdíj, illetve tagdíjcélú támogatás legalább 95,5 százalékát, 2011-től 99,1 százalékát köteles jóváírni.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. macs 2010. december 23. 10:08
  „horvathi,
  " a visszalépők részére mos hirtelen ki kell szolgáltatniuk a befizetéseik alapján őket megillető vagyon eszközöket. Ezeket pedig már régen elköltötték és eljátszották egymás közt, a befizetések jelentős része már ma is az enyészeté. Ezért most nekik valahonnan gyorsan kölcsönöket felvenni, hogy elfedjék az eddigi működéseik gazságait."
  Szóval akkor Csányi úrat és az OTP-t vádolod sikkasztással? Miért nem teszel feljelentést?”
 • 34. N.P. 2010. december 23. 06:33
  „horvathi
  Az írásod engem a 70-es évek agit. prop. brossúráira emlékeztet. Leegyszerűsítő és tendenciózus.
  "addig a palesztin anyák győzelemre fogják vinni a palesztin függetlenségi háborút." - addigra itt a cigány anyák fogják győzelemre vinni a "saját harcukat" !

  Amit a vízről mint értékről írtál az igaz, csak sajna erről Illés Zoltánnak teljesen más a véleménye....”
 • 33. horvathi 2010. december 23. 01:48
  „Ferrer

  Habár te magad is nagyon jól tudod a választ, még akkor is ha játszod most értetlent.

  A XXI. század legfontosabb kincse az édesvíz lesz, amely a globális felmelegedés és a szénhidrogének fogyása után előtérbe fog kerülni. Édesvízben Izrael nem bővelkedik, a Kárpát-medence viszont igen.

  A Közel-Keleten élők népek közül az előnyös helyzetű kisebbség a legkevésbé képes újratermelni önmagát, míg az arabok képesek erre. Egy palesztin családban minimum 3 gyerek születik, de inkább több. Az előnyös helyzetűeknél viszont csak 1-2 gyerek. Az ettől több csak az ortodox családokra jellemző, de ezek aránya jóval kisebb a társadalmon belül. Egy ilyen demográfiai ráta eredményeként csak idő kérdése, hogy az országon belül mikorra fordul meg a népesség aránya az arabok javára. Amíg az utcai harcosok nem képesek legyőzni a Merkava tankokat, addig a palesztin anyák győzelemre fogják vinni a palesztin függetlenségi háborút. Az arabok egyszerűen bele fogják szorítani az előnyös helyzetűeket a tengerbe és vissza fogják szerezni őseik földjét. Az előnyös helyzetűeknek onnan menekülniük kell, mert a végrehajtott háborús bűneik, a palesztin irtásokmiatt egyszerűen nem lesz lehetséges egy békés egymás mellett élést kialakítani, mert minden palesztin család gyászolni fogja a maga mártírját.

  Logikus, hogy onnan menekülniük kell, mert elfogy az életterük, a levegő számukra. Magyarország már régóta kiszemelt megszállási terület a számukra, hiszen valószínűleg ez Európa legkedvezőbb természeti adottságokkal rendelkező országa. Földje a legkiválóbb egész Európában, mezőgazdasági termelésre kiválóan megfelel (az élelmiszer fontossága is felértékelődik az elkövetkező időkben), éghajlata optimális (nem túl hideg, nem túl meleg).

  Rendelkezik egy magas szakmai kultúrájú népességgel, amely megfelel számukra a kisegítő, kiszolgáló, cseléd munkák elvégzésére. A lakosság ugyanakkor eléggé szegény, az elmúlt 60 évben tudatosan szegényítették el a különböző társadalmi, gazdasági rendszerekben (Rákosi (Rosenddfeld)-, Kádár, SZDSZ-MSZP-kormányok), amelyek tudatosan épültek egymásra. A stratégia ágazatok, pénzügyi rendszer már most az előnyös helyzetűek kezében van, a magyar társadalom széles rétegei csak kárvallottjai voltak az elmúlt 60 évnek, fokozatosan csúsztak egyre lejjebb, amit a rabló privatizáció csak turbó fokozatba kapcsolt.

  A nemzeti múltját, kultúráját lábbal tiporták minden nap az előnyös helyzetűek média cézárai és igyekeztek nevetség tárgyává tenni a gagyi tévécsatornáikon keresztül. A múltjától, büszkeségétől megfosztott népet sokkal könnyebben igázhatnak le, mint egy ellenállásra képes, a hazájáért harcolni is képes népet. A szándékos hülyítés (Győzike show, való világ stb.) helyett ideje nemzetünk valódi kultúrájának, múltjának a bemutatása, hogy erőt merítve belőle egy felemelt fejű, büszke nemzet lehessünk.

  A fenti folyamatokban a legnagyobb bűnös az SZDSZ volt, amely hazaáruláshoz partnerra talált az MSZP-ben (pedig milyen nagy szükség lenne egy nemzetileg elkötelezett baloldali pártra!!!!).

  Ezt a folyamatot akasztja most meg a nemzeti kormány, amely végre az élet zászlaját emelte a magasba, a lassú nemzethalál víziójával szemben. Nem véletlen a megindított pénzügyi szabadságharc a megszállók ellen (magán nyugdíjpénztárak kiseprűzése, IMF rabságból való szabadulás), a családok segítése a gyermeknevelésben. Az áldott magyar anyák nálunk is győzelemre vihetik szabadságharcunkat, nagyobb sikert érhetnek el mint bármelyik Merkava tank, vagy Kfir vadászgép.

  Életerős, gyarapodó létszámú, kiművelt fejekben bővelkedő magyar nemzet képes benépesíteni a Kárpát-medencét és békességben együttélni az itteni nemzetiségekkel.

  Nagy vonalakban ilyen egyszerű az egész, de részleteiben irtózatosan nehéz, mert az előnyös helyzetűek sajtója (pl. a Démagyar is) minden nap ontja a hazugságokat (pl.a magánnyugdíjpénztárakról is).

  Remény a küzdelmünkben, hogy Európa többi nemzete is megkezdte ezt a szabadságharcot a maga megszállóival szemben. Nem lehet nem észrevenni, hogy fordul a világ, mert egyre több elnyomott nép kezdi felismerni a rájuk leselkedő valós veszélyt.”
 • 32. Ferrer 2010. december 22. 22:47
  „31. hozzászólás horvathi
  Azt azért elmagyarázhatnád, miért is szeretik ennyire az izraeli befektetők ezt az instabil .... országot? Vagy igazából egy aranybányában élünk, csak mi nem tudunk róla?”
 • 31. horvathi 2010. december 22. 21:03
  „exdeus

  Nem kötelező, de mindenkinek érdemes visszalépnie az állami nyugdíjrendszerbe (bárcsak már korábban is megtehettük volna).

  A magyar állam ugyanis 50-100 év múlva is létezni fog, amely gondoskodik az éppen nyugdíjban lévők kifizetéséről (egyébként felfalnák őket a tömegek), de az MNyP-k a kifizetés kezdetére mind eltűntek volna a tel-avivi éjszakában és mindenki bottal ütheti a nyomukat és a nyugdíját.

  Az MNyP vezetői most két ok miatt ajvékolnak nagyon:

  - a magyar állam most elveszi tőlük a havonta tejelő bankautomatájukat és kénytelenek más pénzforrások után nézni
  - a visszalépők részére mos hirtelen ki kell szolgáltatniuk a befizetéseik alapján őket megillető vagyon eszközöket. Ezeket pedig már régen elköltötték és eljátszották egymás közt, a befizetések jelentős része már ma is az enyészeté. Ezért most nekik valahonnan gyorsan kölcsönöket felvenni, hogy elfedjék az eddigi működéseik gazságait.”
 • 30. exdeus 2010. december 22. 20:41
  „horvathi, na majd meglátjuk, ki jár jobban. De az biztos, hogy csak akkor éri meg kilépni jelen állás szerint az mnyp-ből, ha minimálbéren vagy bejelentve (a tényleges kézhez kapott összegtől függetlenül).

  "ettől az időponttól kezdően nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben" - OK, de akkor amit ott megszereztem, azután kérhetek az államtól nyugdíjat???

  szeti, szerintem sem, de tudjuk, hogy ő Fideszes, mit is várnánk tőle??? Államadósságcsökkentés rövid távon menni is fog, de hosszabb távon szerintem felejtős.

  macs, semmit nem tesznek a részvényekkel, ha még lenne papíralapú, elhasználhatnák wc papírnak.

  fles2, volt erről szó egy tévéműsorban, szerintem lesz ennek még következménye, főleg azokat érintően, akik maradnak mnyp tagok, és akiknek ugyebár finoman szólva lenyúlták párhavi tagdíját.”
 • 29. zeuszka 2010. december 22. 18:33
  „Nem is rossz a NEMZET GOLYOSTÓLLA ))))))) Szégyelheti magát a bologató Pál remélem elszámol a lelkiismeretével esténként és a tükör elött leköpi magát naponta.”
 • 28. zoltanszabo 2010. december 22. 15:38
  „Ez a Shmith P. és az összes bólogató sleppje ,akik nyalnak,nincs ellenvetés- csak az van amit viktor kitalál, v.lázár otthon a kiskonyhában a nejével-papával kiötöl ,Szíjjártó -kósa stb. eldönt-és tetszik a vezérnek--minden bunkó fityeszes megszavazza észnélkül !!
  Igaz minden szavatok : 23-as és 58. as barátaim.”
 • 27. dondongó 2010. december 22. 15:22
  „24. horvathi 2010.12.22. 13:49
  Cionisták game over!

  Kezdjük visszavenni a saját hazánkar!

  Nem vagyok képben. Az Orbán haver Csányi izraelita? Mert a legnagyobb pénztár az OTP-é 800 ezer taggal.”
 • 26. fles2 2010. december 22. 14:59
  „Nem hiszem el,hogy amit 10 év alatt amit hónapról-hónapra kuporgattam össze ami egyszer a gyerekeimé lenne csak úgy szó nélkül elveszik,mert nincs pénze nyugdíj kifizetésre.(Kádár is államosított de Ő legalább kölcsönadási szerződés ellenében tette)Ezek,pedig ellopják.Nekem ez olyan pl:átmegyek a szomszédba és közlöm vele vagy ideadod Önszántadból a megtakarításaidat vagy elveszem,mert nekem nincs pénzem vásárolni.Ez rablásnak minősül amit a törvény büntet!
  Nem hiszem el,hogy ezt csak így hagyja a Magyar Nép!!!
  És nem értem pontosan mi az az összeg amit nekem a pénzemből vissza ad!!!”
 • 25. deszkás 2010. december 22. 14:14
  „HORVATHI! Tudod mi a tied? Az adósságod. De ha nincs majd lesz.”
 • 24. horvathi 2010. december 22. 13:49
  „Cionisták game over!

  Kezdjük visszavenni a saját hazánkar!”
 • 23. flexsnake*** 2010. december 22. 13:39
  „egyértelmű, hogy 4év múlva nem leváltják hanem börtönözik a kormányt. Ha addig nem fizetnek egy jó orosz mesterlövészt.
  A fidesz rosszabb mint egy útszéli tolvaj.”
 • 22. macs 2010. december 22. 13:34
  „szeti,
  "orbán tegnap ismét kijelentette, hogy az államadósság csökkentése miatt kell nekik a nyugdíj, ennyi."
  Arra az adósságra gondolsz, ami többek között a magas keresetüek 16%-os egységes adókulcs alá vonásával generáltak?
  Mert az adósságot a MNyP részéről csak úgy tudja csökkenteni, hogy a pénzünkön vett állampapirokat szépen ledarálják, nekünk nincs pénz, az államnak nincs kötelezettség se tőkére, se hozamra.
  Arra lennék igazán kíváncsi, mi fognak tenni a részvényekkel?”
 • 21. strangerrr 2010. december 22. 13:32
  „Tovább terjed jó hírünk:

  Egy interjúban a magyar médiatörvényt bírálta a luxemburgi külügyminiszter, aki szerint kérdés, hogy Magyarország egyáltalán méltó-e az EU-elnökségre. Szerinte a médiatörvény életbe lépése után már nem csak Lukasenkót lehet majd európai diktátornak nevezni.

  A luxemburgi külügyminiszter bírálta kedden egy interjújában a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

  "A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta a Németországban tartózkodó Asselborn telefonon a Reutersnak, utalva arra, hogy Magyarország január 1-jén átveszi az unió soros elnökségét.

  "(A törvény) közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jogszabállyal Magyarország hasonló csónakba kerül, mint amilyenben Fehéroroszország van. "Mostanáig AljakszandrLukasenkót (fehérorosz elnököt) tekintették az utolsó diktátornak Európában. Nem ez lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép" - mondta Asselborn.”
 • 20. strangerrr 2010. december 22. 13:31
  „"De a magyar államban jobban megbízok, mint egy izraeli hááterű MNyP-ben!"

  Én meg hadd döntsem el kiben bízok meg jobban:) Aki akar tőleg visszamehetne az állami rendszerbe.
  De vajon miért kötelező mindez?:)

  Az sem értem, hogy ez egy "nyugdíjmentő" törvény, mert hogy a dolog VESZTESÉGES.
  Közben hetekig ment a vita, hogy mi legyen az osztalékokkal, hogy fizessék ki a NYERESÉGET:)”
 • 19. macs 2010. december 22. 13:29
  „Logaritmus,
  ne áltasd magad :-), ebből a pénzből elsősorban a magas keresetüek adókedvezményét fogják finanszirozni, a nyugdíjakat a legkevésbbé.
  Ami a nyugdíjasokat illeti, miből gondolod, hogy naplopók?”
 • 18. szeti 2010. december 22. 13:27
  „ezt megint palira vették, bár nem nehéz bepalizni, hisz egy palimadár.

  nem tudom, volt-e valaha ilyen gáz köztársasági elnökünk. szerintem nem.

  orbán tegnap ismét kijelentette, hogy az államadósság csökkentése miatt kell nekik a nyugdíj, ennyi.”
 • 17. Logaritmus 2010. december 22. 13:12
  „"De a magyar államban jobban megbízok, mint egy izraeli hááterű MNyP-ben!´

  Azt hittem, hogy a magyar államot is már régóta a Tel Aviv - New York tengely igazgatja, vagy nem így van? :P Tudod barátom én meg azt nem szeretem, hogy az állam engem bekényszerít az állami rendszerbe, pedig ha hagynának, akkor egy petákot sem kérnék onnan de nem is szeretnék oda befizetni semennyit sem. Most amit összedobunk havonta, azonnal szét is osztják a 700.000 rokkantnyugdíjas, 3 millió időskori nyugdíjas, pár százezer előrehozott nyugdíjas és ki tudja hány naplopó között. Inkább rábíznám a saját pénzemet egy izraeli vagy akármilyen hátterű pénzügyileg profi cégre mint a mindenkori magyar államra, amit csak a politikai népszerűséget kereső jobboldal ural mostanában ész helyett!”
 • 16. Szocifidesz 2010. december 22. 13:10
  „A bólogató kutya rá bólintott, szerintem már az ülésterem előtt várakozott golyóstollal.

  TOLVAJOK TOLVAJOK TOLVAJOK TOLVAJOK”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Neo FM 35 milliós büntetésnél tart

Legutóbbi ülésén 25 millió forint megfizetésére kötelezte a Neo FM-et a Nemzeti Média és Hírközlési… Tovább olvasom