Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Tűzoltójárműveket adott át Varga Zoltán

Több mint egymilliárd forint értékben adott át magasból mentő tűzoltójárműveket önkormányzati tűzoltóságoknak Varga Zoltán önkormányzati miniszter kedden Budapesten.
A tűzoltóságot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter 37 méteres magasból mentő járművet adott át Miskolc, Mosonmagyaróvár, Szeged és Szentendre tűzoltóságának, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Oktatási Központ részére, továbbá egy 35 tonna teherbírású darut kapott Kecskemét tűzoltósága.

A tárcavezető az átadás előtt mondott beszédében emlékeztetett arra: a 2006 és 2009 közötti, 23 milliárd forint keretösszegű fejlesztési beruházásnak köszönhetően 234 gépjárművet adtak át 17,5 milliárd forint értékben az ország tűzoltóságainak, ezen felül azok jelentős értékben egyéni védőfelszereléseket és más műszaki eszközöket kaphattak.

Varga Zoltán közlése szerint a most átadott, 1,1 milliárd forint értékű járművek mellett további 10 gépjárművet kapnak a tűzoltóságok áprilisban-májusban 2,2 milliárd forint értékben.

Közölte azt is, hogy jóváhagyta a járműpark-felújításra vonatkozó közbeszerzési pályázatot, így 200 millió forintos keretösszeggel lehet pályázni a már meglévő járműfecskendők, tűzoltóautók felújítására.

A miniszter fontos előrelépésnek nevezte, hogy a biztosítóktól származó másfél százalékos tűzvédelmi hozzájárulásból és a tűzvédelmi bírságokból befolyó összeg egy részét laktanyák építésére is lehet fordítani, így a következő három évben az önkormányzati hozzájárulásokkal együtt mintegy 18 milliárd forintos fejlesztés várható e területen. (Tavaly három új tűzoltólaktanyát adtak át: Hajdúszoboszlón, Celldömölkön és Jászárokszálláson.)

Varga Zoltán az áprilisi országgyűlési választásokra utalva úgy fogalmazott: az eredményektől függetlenül nyártól új kormány alakul új tervekkel, de az emberek biztonságigénye nem változik. A tűzoltóságoknak a gazdasági válság miatt szigorú pénzügyi felügyelet mellett kell fenntartaniuk működőképességüket - jegyezte meg.

A miniszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) évértékelő és feladatkiosztó értekezletén azt mondta: az OKF létrehozásáról 1999-ben teljes egyetértésben hozott döntést a parlament, s az elmúlt 10 év bebizonyította, hogy szükség van egy ilyen egységes és erős koordinatív szerv fenntartására és erősítésére.

Tatár Attila, az OKF főigazgatója a múlt év eredményeit értékelve elmondta: az időjárás okozta balesetek határozták meg a tűzoltóságok vonulásainak számát, a 63 ezer riasztás közül 26.500 esetben tűzhöz, 33.700 alkalommal műszaki mentéshez kellett kivonulniuk. A 2009-es évben a szabadtéri tűzesetek száma nőtt jelentősen, míg az időjárás miatti kárelhárítás 15 százalékos emelkedést mutat.

Az altábornagy közlése szerint 2009-ben 28 jogszabálytervezetet készítettek elő, ebből 13 esetben már megszületett a rendelet. A múlt évben 90 komplex hatósági ellenőrzést tartottak a súlyos ipari balesetek megelőzése érdekében, a veszélyes anyagok szállításával kapcsolatban 130 millió forint bírságot szabtak ki, tűzmegelőzéssel kapcsolatban 1.372 szakhatósági ügyet kezeltek - sorolta.

Tatár Attila hangsúlyozta: az OKF és a tűzoltószövetségek olyan biztonságot szeretnének szavatolni, amely egyenértékű, független a terület nagyságától, a települések elhelyezkedésétől. Ezért egymásra épülő, de átjárható struktúrára, integrált rendszerre van szükség - tette hozzá.

Az altábornagy ez évi feladataik közül a legfontosabbnak a 2011-es magyarországi EU-elnökségre való felkészülést nevezte.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. február 03. 14:10
    „Így van, most kell szalagokat átvágni, óvodás gyerekek fejét simogatni, nyugdíjas néniket puszilgatni. Aztán 4 évre magasról le van mindenki ...va.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert indít az MDF ellen Széles Gábor

Jogi eljárást indít az MDF ellen Széles Gábor üzletember, mert szerinte Karsai Péter MDF-es… Tovább olvasom