Laura Marshall: Ismerősnek jelölt

Amikor az évtizedekig titkolt bűn felszínre kerül


Louise hétköznapi életet él elvált anyaként kisfiával. Mindig ő az utolsó, aki odaér az oviba, mert a munkában is igyekszik helytállni, mindeközben pedig küzd azzal is, hogy amikor elvált férje elviszi láthatásra a gyereket, nagyon egyedül  érzi magát. Mindennapi apró-cseprő gondjaiba villámcsapásként érkezik egy Facebook-üzenet: ismerősnek jelölte egy volt középiskolás osztálytársa, Maria. A dologgal csak egy probléma van: a lány 25 éve halott. Legalábbis így tudja mindenki.

A történetből hamar kiderül, miért zaklatta fel ez a dolog Louise-t: a nő negyed évszázada súlyos lelki terhet cipel magában. Felelősnek érzi ugyanis magát diáktársa halálában, ám hogy pontosan miért, az természetesen csak lassan, a történet előrehaladtával derül ki. Felveszi ugyanis a kapcsolatot néhány egykori gimis barátjával, akik szintén tudják, mi lehet a probléma azzal, ha Maria mégis életben van, és közösen próbálnak a végére járni, hogy csak egy ízléstelen tréfa áldozatai, vagy valaki még tudja rajtuk kívül, mi történt azon a végzetes estén, amikor egy iskolai bálból Maria zaklatottan elindult és többé senki nem látta. Eközben pedig lassan felidéződik, hogyan is zajlottak az események, illetve még régebbi történések is: mi vezetett odáig, hogy az a lány, aki majdnem Louise legjobb barátnője lett, amikor újoncként megérkezett egy másik iskolából, végül mégis kirekesztett, klikken kívüli diák lett.

A könyv izgalmát az adja, hogy tulajdonképpen az olvasó nem is tudja, kinek szurkoljon, hiszen nem egyértelmű, ki a rossz és ki a jó. Maria újabb és újabb üzenetekkel bombázza Louise-t, melyekből kiderül: követi, figyeli a nőt. Egyfajta szellemként igyekszik újra és újra keresztbe tenni neki, egy idő után pedig már a családját, kisfiát is fenyegeti. Ugyanakkor az is kiderül, hogy Maria áldozat volt: egy lelkileg bántalmazott, a társai által céltáblának használt, elnyomott lány, aki előző iskolájából is éppen ezért menekült el. Miközben tehát a gimis Mariát megsajnálja az olvasó, folyamatosan az jár a fejében, sajnálatra méltó-e az, aki közben tönkre teszi mások életét – még akkor is, ha azok az övét is vakvágányra lökték.

A regényben komoly szerepet kap az iskolai bántalmazás: korrekt képet kaphatunk arról, hogy milyen gyorsan áldozattá válhat valaki és milyen gyorsan kicsinálhatják azok, akik kipécézik maguknak. Ugyanakkor az is világosan kirajzolódik belőle, hogy a csapatszellem és a menő klikkhez való tartozás milyen rossz döntésekbe sodorhatja a bizonytalan, kapaszkodót kereső fiatalokat. Ilyen volt Louise is: bár személyisége alapján soha nem tett volna olyasmiket, amiket megtett, bevállalta, csak hogy ne legyen ő is kirekesztett. Tinédzser gyerekek szüleinek ez a szál meglehetősen tanulságos lehet.

Jó thrillerhez méltóan természetesen ebben a történetben is jónéhány csavar történik, mire kiderül, mi történt azon a bizonyos estén, amikor Maria eltűnt. És természetesen az sem marad titokban, hogy a lány él-e még, és ha nem, ki áll a titokzatos Facebook-profil mögött, aki éppen a gimnáziumi osztálytalálkozó idején vette fel a kapcsolatot azokkal, akik miatta sötét titkokkal terhelten élik életüket. Elejétől a végéig izgalmas és tanulságos történetet kap tehát az olvasó, melynek végén az igazság nem a feloldozást, hanem a legnagyobb izgalmaz hozza el, hiszen annak felszínre bukásával már nem kevesebb a tét, mint Louise élete.

Szeptembertől ezekben a Csongrád-Csanád megyei iskolákban lesznek iskolaőrök
Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök.
Hosszabb távon összehangolják a vasúti és autóbuszos menetrendeket
Az ország valamennyi településén javulni fog a közösségi közlekedési közszolgáltatás.
Magyar gyártású, páncélozott tűzoltóautókat kapott a katasztrófavédelem
Újabb hatvanhárom speciális gépjármű állt a katasztrófavédelem szolgálatába.
Kisebb búzatermésre számítanak Tolnában
Az előző évekhez képest 10 százalékkal kevesebb őszi búza teremhet az idén Tolna megyében, őszi árpából ugyanakkor a tavalyinál több termett – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatósága.
Táborozó fiatalok is segítik a sérült állatok gyógyulását Szentesen
A címben foglalt állítás egyaránt igaz a gyógyulófélben lévő állatokra és az ott táborozó fiatalokra is: az állomáson azon dolgoznak, hogy a madarak minél hamarabb felépüljenek és visszakerülhessenek a természetbe, ebben pedig a gyerekek is szerepet játszanak. Van köztük, aki már most eldöntötte, felnőttként is ott szeretne majd dolgozni.
A jogállammal megy szembe a baloldal Nemzeti Konzultáció-gyűjtős akciója
Az adatvédelmi hatóság szerint aggályos lehet, ha a kérdőíveket az érintetteken kívül harmadik személy gyűjti be.