Hallgassa élőben!

Arany Gyűrű

Csütörtökön kapta meg Ambrus Gergely a csupa jeles eredményére az Arany Gyűrűt.

A Délmagyar online változata egy olvasói hozzászólása kérte a kitüntetett részletesebb ismertetését. Itt mellékelem Ambrus Gergely laudációját.

Két érdemi hozzáfűzni valóm van. Az első, hogy fontos, hogy a legjobb hallgatók is a képzéseinkből válasszanak, illetve hogy a végzettjeink az itt megszerzett diploma birtokában utána tetszőlegesen sikeres pályát futhassanak be. Jó tudni, hogy Ambrus Gergely esete szépen példázza, hogy a képzésünk színvonala e kritériumok szerint is kiváló.

A másik egy kellemetlenebb részlet: ez volt az első alkalom, hogy a kiérdemelt díjat nem a köztársasági elnök adta át. A Doktori Intézet maximális rugalmassága és a több hétre terjedő lehetőségek ellenére az elnök úr nem ért rá. Valószínűleg a nálunk érintett réteg kevésbé fontos, mint az azonos időszakban a kézilabda mérkőzés közönsége, a fesztiválon csocsózók, vagy a hercegi esküvő tévé közvetítése. Az különösen sajnálatos, hogy az amúgy a lehetséges napok egyikén a szabadtéri nyitóelőadására Szegedre látogató elnök aznap délután sem tudta vállalni az átadást.

Csend, esti bor…

P.s.: a laudáció:

Ambrus Gergely 1983. május 1-jén született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Nagybörzsönyben, majd Szegeden végezte. Ezután a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium speciális matematika osztályában tanult, ahol bekapcsolódott a matematikai versenyzésbe: az Arany Dániel verseny, a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny és a Kürschák József emlék-verseny 1. helyezettje volt.

2001-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem matematikus szakán. Másodéves korától fogva demonstrátor volt. Emellett a kutatásba is bekapcsolódott: 2004-ben és 2006-ban írt diákköri dolgozatai az OTDK-n 3., illetve 2. helyezést értek el. A versenyzést is folytatja, az International Mathematical Competition-ön 2002-ben és 2003-ban második, 2005-ben pedig első díjat szerzett.

2002-től négy éven át Köztársasági Ösztöndíjas volt, 2006-ban a TTK kiváló hallgatója díjat kapta. 2006-ban kitüntetéses diplomával végzett, témavezetője Fodor Ferenc volt. Szegedi tanulmányaival párhuzamosan 2004-től az amerikai Auburn egyetemén master hallgató volt, ahol ugyancsak 2006-ban szerzett diplomát Bezdek András témavezetésével.

2006-tól 2009-ig idejének jelentős részét Londonban töltötte, ahol a University College London doktori hallgatója volt. 2009-ben szerzett doktori fokozatot Keith Ball és Bárány Imre diákjaként.

2006-tól a Szegedi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója volt Fodor Ferenc témavezetésével, témája a konvex geometria. Szegedi doktori disszertációját 2010 októberében védte meg. 2009-től a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa, valamint a Budapest Semesters in Mathematics oktatója. 2006-ban Rényi Kató emlékdíjat, majd 2009-ben Grünwald Géza emlékérmet kapott.

Ambrus Gergely matematikai érdeklődése sokrétű: munkái érintik a kombinatorika, az analízis, a geometria és a valószínűségszámítás területeit. Jelentősebb eredményei a konvex és diszkrét geometria témaköréhez tartoznak, de megoldásukhoz a különböző területekhez tartozó eredmények ötvözése vezetett. Az alapvetően kombinatorikus gondolkodásmódja a magyar matematikai hagyományokat követi.

Ambrus Gergely eddig 10 tudományos publikációt írt, melyek közül több neves nemzetközi folyóiratokban jelent meg. Mintegy 20 nemzetközi konferencián vett részt, tanulmányutakon járt Amerikában, Izraelben és Kanadában. A 2011-es év tavaszi félévét a Cambridge-i egyetemen töltötte, a közeljövőben pedig Berkeley-ben és Vancouverben lesz vendégkutató. Hosszabb távú terveiben a nemzetközi karrier mellett fontos szerepet kap a magyar tudományos életben való részvétel is.

 

Több mint hatmilliárd forintnyi kárt okoztak egy illegális számlagyárral
A társaság az általa nyújtott szolgáltatást igénybe vevő cégek részére valótlan tartalmú számlákat állított ki.
Gyászba borult Törőcsik Mari kedvenc faluja, Velem
Mély gyász ült Velemre. A Nemzet Színészének közel öt évtizede volt háza az alig 380 lelket számláló településen. A helyiek egyenként járultak a kapuja elé mély főhajtással, egy szál virággal vagy egy mécsessel emlékezve a falu leghíresebb lakójára.
Fekete Péter: a cirkuszművészetnek fontos szerepe lesz az élet újraindításában
A cirkusz a meg nem szüntethető remény – közölte a kultúráért felelős államtitkár.
Hamarosan átrajzolhatja a vakcina a munkahelyi környezetet
A munkáltató idővel kénytelen lesz különbséget tenni az oltottak és oltatlanok között, de nem ez a cél.
Ez igen! 5 gyűrűvel kérte meg a barátnője kezét
Biztosra ment.
A legígéretesebb ötleteken dolgoznak az egyetemi startupok
Új szakaszához érkezett a Hungarian Startup University Program, amelynek első évfolyamában 21 felsőoktatási intézményből közel 2100 hallgató vesz részt.