Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Csongrád a világirodalom térképén: 125 éve született Milo© Crnjanski

Csongrád - Bár a szerb irodalom egyik legnagyobb alakja, a 125 éve született Miloą Crnjanski csak három évet élt Csongrádon, mégis visszatér műveiben a szülőváros és az ottani emberek.
A mai Csongrád központjában, egy mára már zöldségesként működő házban született a szerb líra egyik legnagyobb alakja, Miloš Crnjanski. A Nolit-díjas író élete első három évét töltötte a városban, amikor hivatalnok apját oda helyezték. Bár személyesen nem sok emléke maradt a településről, édesanyja mindig jó szívvel mesélt a helyiekről. Az író erre úgy emlékezett: „Édesanyám sokat beszélt nekem arról, hogy a csongrádi magyarok a világ legjobb, legbecsületesebb emberei."
Koszorúzással emlékeztek a városban született szerb írónagyságra.
Koszorúzással emlékeztek a városban született szerb írónagyságra.
Crnjanski örökségét 1990-ben fedezte fel Fábiánné Szenczi Ibolya, aki azóta is kutatja a témát, három könyve jelent már meg az íróról. A kilencvenes évek elején Tóth Béla szobrászművész készített domborművet Crnjanskiról, amely azóta is a szülőháza falát díszíti, majd konferenciákkal, illetve Miloš Crnjanski-emlékkiállítással ápolták Csongrád híres szülöttének emlékét. Ezzel lényegében Csongrád felkerült a világirodalom térképére.

Az író születésének 125 éves évfordulójára ünnepi megemlékezéssel készült a Távlat Közhasznú Egyesület, majd a vendégekkel, a szerbittabéi Miloš Crnjanski Általános Iskola, a Magyar Rádió szerb nemzetiségi műsora, a magyarországi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Középiskola, Kollégium, a Szegedi Tudományegyetem és a belgrádi Szerb Könyvbarát Társaság képviselőivel együtt megkoszorúzták az író emléktábláját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fagytak meg a ludak

Nem fagytak meg a ludak
Márton-napi vigadalomra várták a csongrádi gyerekeket táncházzal, tűzzsonglőrökkel, zsíros kenyérrel… Tovább olvasom