Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Függő játszma a csongrádi rendelőnél

Csongrád - Alternatívát dolgoztak ki Csongrádon a rendelőintézet tervezett átszervezése kapcsán: vagy gazdasági társaságként üzemeltetnék, vagy megmaradna intézménynek, de egyéb vállalkozói tevékenységek is társulnának hozzá. A döntést a népszavazás is befolyásolhatja, hiszen ha nem számíthatnak a vizitdíjból származó bevételre, intézményi formában nehezen lesz pótolható az évi tízmilliós kiesés.
A népakarattól, egy uniós pályázattól és természetesen a csongrádi városvezetés szándékától is függ, hogy milyen formában működik tovább a bökényi rendelőintézet. Az önkormányzat – miután éveken keresztül jelentős összeggel kellett megtámogatnia az intézményt – tavaly, a 2008-as költségvetési koncepció elfogadásakor úgy határozott, hogy a hatékonyabb és költségtakarékosabb működés érdekében szükséges a szervezeti átalakulás. Ennek a testületi döntésnek a tükrében két változatot dolgozott ki a rendelőintézet vezetése.

Az új tüdőszűrő már elkészült a csongrádi rendelőintézetben. A kérdés csak az, hogy gazdasági társaság vagy intézmény működteti a jövőben Fotó: Tésik Attila

– Vagy gazdasági társaságként működik tovább a rendelőintézet, vagy intézményi formában marad, de akkor egyéb vállalkozási tevékenységek is társulnának hozzá – nyilatkozta lapunknak Sipos Tibor igazgató-főorvos. Üzemeltetés szempontjából az előbbi tűnik kedvezőbbnek, de a döntésnél azt is figyelembe kell majd venni, hogy az épület rekonstrukcióját célzó uniós pályázatnál milyen feltételeket szab a kiíró, hiszen azok határozzák meg a beruházás támogatási arányát.

Márciusban startol az új tüdőszűrő

A volt kartonozó helyén már elkészült az új tüdőszűrő részleg, jelenleg a hatósági engedélyeztetése folyik. Az önkormányzat a rendelőintézet telephelyeinek összevonására tavaly nyolcmillió forintot nyert, ezt egészítette ki a város mintegy kétmillió forint önrésszel. Februárban még Szegeden fogadják azokat a csongrádiakat, akik tüdőszűrésre jelentkeztek, de március elsejétől már beindulhat a tüdőgyógyászat Bökényben is.  
Ezen kívül a márciusi népszavazás eredménye is befolyásolhatja a rendelőintézet gazdálkodását, tudniillik ha a vizitdíjat eltörölni szándékozók akarata érvényesül, évi 9-10 millió forint bevételtől eshetnek el a Bökényben. Sipos Tibor szerint a legoptimálisabb esetben, gazdasági társaságként 2-3 évre van szükség, hogy önfenntartóvá váljon a rendelő, ha viszont marad az intézményi forma, és a vizitdíj is megszűnik, jelentősen elnyúlhat ez a folyamat. Pótlólagos bevételhez esetleg alternatív gyógyítással, illetve gyógyászati segédeszközök árusításával lehetne jutni.

– Rövidesen elkészülnek a pontos pénzügyi számítások, s ezek ismertében jövő héten kezdem meg a javaslatok részletes egyeztetését az önkormányzat képviselőivel – tette hozzá az igazgató főorvos, aki szerint Csongrádon mindkét politikai oldal részéről érezhető a változtatás iránti szándék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonulhatnak a büfések a Körös-torokról

Csongrád - Nem üzemeltetik tovább a csongrádi Körös-torok büféit a vállalkozók, ha az önkormányzat… Tovább olvasom