Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Robbanószert találtak a norvég merénylő farmján

Robbanószert találtak Norvégiában azon a tanyán, amelyet a hét végén a skandináv országban elkövetett kettős merénylet feltételezett tettese, Anders Behring Breivik bérelt - közölte a norvég sajtó kedd este rendőrségi forrásra hivatkozva.

A robbanószert nem akarták szállítani, ezért a helyszínen - a fővárostól, Oslótól 160 kilométernyire északra fekvő tanyán - ellenőrzött körülmények között megsemmisítették.

Breivik feltehetően azért bérelt mezőgazdasági területet, hogy ne keltsen gyanút azzal, hogy műtrágyát vesz. A műtrágyára robbanószer előállításához volt szüksége. A gyanú szerint a 32 éves, a norvég rendőrség által keresztény fundamentalistaként emlegetett férfi hozott működésbe autóba rejtett pokolgépet péntek délután Oslóban a norvég baloldali kormány székházánál.

A detonációban nyolc ember vesztette életét. Breivik ezután hidegvérrel lemészárolt fiatalokat Oslótól nem messze egy szigeten; legalább 68 embert lőtt agyon.

Emberiesség elleni bűntett is lehet a vád a norvég tömeggyilkos ellen

Emberiesség elleni bűntettel is megvádolhatják a 76 halottal járó pénteki kettős norvégiai merénylet gyanúsítottját, Anders Behring Breiviket - idézte az Aftenposten című norvég lap kedden Christian Hatlo ügyészt.

A norvég büntető törvénykönyvbe 2008-ban bekerült bűncselekmény, amellyel eddig még senkit sem vádoltak meg az észak-európai országban, harminc évig terjedő börtönnel sújtható. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a szóban forgó 102-es paragrafus alkalmazása Breivik ügyében még csak egy eshetőség.

A rendőrség eddig a terrorcselekményekre vonatkozó 147-es cikk első két bekezdése alapján javasolt vádemelést, amely 21 évig terjedő börtönbüntetést ír elő. Az első bekezdés "a társadalom alapvető működésének súlyos destabilizálását" tartalmazza, a második pedig "a lakosságon belüli félelemkeltés" szándékát.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg "hivatalos gyanúsított", ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelent. Bár elismerte tettét, vádemelésre csak a vizsgálat lezárása után kerülhet sor a norvég jogrend szerint.

A kettős merénylet hatására sok norvég szigorítaná a büntetési tételeket, hogy a példátlan mészárlás elkövetője élete végéig rács mögé kerüljön. Az utcákon és internetes fórumokon napok óta folyik a vita a szabad és toleráns Norvégia türelmének határairól; egyesek nyíltan követelik, hogy Anders Behring Breivikre szabjon ki halálbüntetést a bíróság. "Olyan sok ártatlan embert ölt meg, hogy csakugyan úgy vélem, nincs joga az élethez" - írta Mari Kaugerud a "Halálbüntetést Anders Behring Breivikre" nevű Facebook-csoport tagjaként. A csoporthoz pár nap alatt ezernyolcszázan csatlakoztak.

Nem minden Facebook-levelező helyezkedik ilyen kemény álláspontra: a norvégoknak csak csekély hányada híve a halálbüntetésnek. Ám sokakat irritál az a gondolat, hogy Breivik - akármilyen tartamú szabadságvesztésre ítélik is majd - egy idő után újból szabadlábra kerülhet.

Breivik ügyvédje kedden a külföldi sajtó képviselőivel találkozva kijelentette, hogy véleménye szerint védence "őrült", és tettének elkövetése előtt kábítószert fogyasztott. Geir Lippestad elmondta: Breivik közölte, hogy van "két (másik) sejt Norvégiában és több sejt külföldön", s azért volt hétfőn zárt a bírósági meghallgatás, hogy Breivik ne tudjon üzenni ezeknek a sejteknek. Az ügyvéd szerint Breivik "megvet mindenkit, aki hisz a demokráciában"; egyfajta megváltónak képzeli magát, s az agyában az járt, hogy háborúban áll, és akkor megtehet ilyen cselekedeteket, ami nem jelenti azt, hogy bűncselekményt követ el.

Knut Storberget norvég igazságügy-miniszter kedden találkozott az oslói rendőrségi állomány tagjaival, és megköszönte a rendőrség "fantasztikus" munkáját, amelyet a kettős merénylet nyomán végzett. A nagyszámú rendőr mozgósításán túlmenően Storberget dicsérte a rendfenntartók munkájának "minőségi oldalát" is, főként a rendőr férfiaknak és nőknek a biztonság és a normális viszonyok helyreállításáért tett erőfeszítéseit. Kijelentései azután hangzottak el, hogy bíráló kérdések merültek föl azzal kapcsolatban, miért telt el olyan hosszú idő pénteken a támadások és a rendőrség közbelépése között.

Eközben Oslo katolikus püspöke óvatosságra intett az olyan kifejezések használatát illetően, mint a "keresztény fundamentalizmus". A Kathpress hírügynökségnek adott keddi interjúban Markus Brent Eidsvig úgy vélte: Anders Behring Breivik megpróbálta a keresztény hitet a maga céljaira kisajátítani. A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy "Norvégiában élnek fundamentalista keresztények is, de ők soha nem tennének hasonlót, és nem is rokonszenveznek Breivikkel". A püspök kifejezte meggyőződését, hogy a sokkoló eseményeket követően Norvégia képes lesz megőrizni demokratikus társadalmának nyitottságát.

Napirendre tűzik az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek szeptember végi brüsszeli találkozóján a radikalizálódás (így az idegengyűlölet és a szélsőségesség) elleni fellépés témáját. Az ülésen egyebek között a norvégiai kettős merénylet tanulságait vitatják meg - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője kedden.

Michele Cercone azt is elmondta, hogy már a miniszteri ülés előtt megkezdi munkáját az a tagországok közti szakértői hálózat, amely szintén ezzel a problémával foglalkozik. Jövőre a bizottság nagyszabású tanácskozást is szervez a szélsőségesség, idegengyűlölet, radikalizálódás témájáról.

Brüsszeli források szerint az Európai Unió rendőrségi együttműködést irányító szervezete, az Europol jelentést készít a szélsőjobboldali mozgalmak tevékenységéről, különös tekintettel az észak-európai országokról.

A brüsszeli bizottság már hétfőn figyelmeztette az uniós tagországokat az internet segítségével terjesztett radikalizálódás elleni fellépésre és a fegyvertartás ellenőrzésére vonatkozó szabályozások és tervek végigvitelének, illetve betartásának fontosságára.

A szélsőjobboldal elleni keményebb fellépésre szólították fel a kormányt a norvégiai kettős merénylet nyomán a német ellenzéki pártok. A Német Szociáldemokrata Párt és a Zöldek pártja kedden egyaránt azt hangoztatta, hogy nem elegendők a szélsőjobboldal megfigyelésére eddig alkalmazott módszerek, a rendőri intézkedések szigorítására van szükség.

Német szakértők úgy vélik, hogy a norvégiai merényletek Németországban, de más európai országokban is általánosságban gyengíteni fogják a jobboldali populista, illetve szélsőjobboldali pártokat. Helytelennek tartják viszont azt a következtetést, hogy a vérengzés mögött egy norvég szélsőjobboldali csoport állna. Anders Behring Breivik - hangoztatták - "magányos őrültként" követte el szörnyű tettét.

A magyar rendőrség is nyomoz a norvégiai merénylettel kapcsolatban

A magyar rendőrség az első pillanattól kezdve és jelenleg is gyűjti, értékeli az összes olyan információt, amely a Norvégiában történt merényletekkel összefüggésbe hozható - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Vadai Ágnes, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke azt nyilatkozta: bizonyosan vizsgálni kell, hogy egy magányos őrült akciójáról van-e szó vagy esetleg messzebb - akár Magyarországra - is vezethetnek a szálak- írja keddi számában a Népszabadság.

Korábban

Tagadta bűnösségét a múlt pénteki norvégiai robbantások és lövöldözés feltételezett elkövetője, amikor hétfőn kihallgatta őt a vizsgálóbíró Oslóban.

Kim Heger a kihallgatás után elmondta: a 32 éves Anders Behring Breivik beismerte, hogy ő hajtotta végre a 93 halálos áldozatot követelő merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét. A kihallgatáson azt állította, hogy célja nem "a lehető legtöbb ember megölése" volt, hanem az, hogy "erős jelzést" adjon, és megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól.

A vizsgálóbíró úgy döntött, hogy Breivik nyolc hétig vizsgálati fogságban marad, ebből az első négy hetet magánzárkában kell letöltenie. Ezen időszak alatt nem fogadhat látogatókat és/vagy újságírókat, és levelet sem kaphat. Egyedül az ügyvédje keresheti föl cellájában.

A megszokottnál kétszer hosszabb vizsgálati fogságot a vizsgálóbíró azzal indokolta, hogy a nyomozati szerveknek hosszabb időre van szükségük a bűncselekmény körülményeinek tisztázásához. A négyheti magánzárkát pedig azzal támasztotta alá, hogy Breivik a kihallgatás során "szervezetünk két további sejtjét" emlegette. Az elszigetelés révén megakadályozható, hogy a vádlott - aki ellen a terrorizmus-ellenes törvények alapján emeltek vádat - kapcsolatba léphessen esetleges bűntársaival, cinkosaival, illetve manipulálhasson tárgyi bizonyítékokat.

Az ügyészség szerint Breivik nyugodtan, sőt "látszólag érzéketlenül" viselkedett a kihallgatás alatt, és közölte: arra számít, hogy az egész életét börtönben fogja tölteni. Norvégiában a legsúlyosabb kiszabható büntetés 21 évi szabadságvesztés, de kivételes esetben, ha az elítélt különleges veszélyt jelent a társadalomra, börtönben lehet tartani a büntetés letelte után is.

Oslo központjában hétfőn este több ezren gyűltek össze virággal vagy gyertyával a kezükben, hogy megemlékezzenek az áldozatokról. Hasonló gyűlések voltak több más norvég városban is a televízió képei szerint.

15:09 - Megjelent a bíróságon a norvég tömeggyilkos

Megjelent a bíróság előtt hétfőn a csaknem száz halálos áldozatot   követelő norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője, a   meghallgatást azonban a rendőrség kérésére zárt ajtók mögött   tartották meg - közölte az NTB norvég hírügynökség.

A 35 percig tartó meghallgatás után Anders Behring Breiviket rendőrségi kísérettel, autóval szállították el a bírósági épületből.

Az ügyészek korábban Breivik nyolchetes előzetes letartóztatásba helyezését kérték. Ezt az időtartamot a tárgyalás előtt meghosszabbíthatják. A bíró a nap folyamán ismerteti a döntését.

Breivik apja bezárkózott dél-francia villájába

A norvégiai kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik apja bezárkózott a dél-franciaországi Cournanelben lévő villájába, ahol második feleségével él csendőri védelem alatt - közölte az AFP francia hírügynökség tudósítója.

A Verdens Gang című norvég lap vasárnapi számában megjelent interjúban Jens Breivik azt mondta, sokkolták a történtek.

Jobbik: emberiség ellenes bűncselekmény a mészárlás

A Jobbik elnöke emberiség ellenes bűncselekménynek minősítette a pénteken Norvégiában történt "mészárlást". Vona Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor felháborodását is kifejezte, amiért "néhány magyar sajtótermék" megpróbálta összemosni a Jobbikot a merényletet elkövető norvég férfival. Vona hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte: a Jobbik őszinte részvétét fejezi ki a norvégiai mészárlás kapcsán az áldozatok hozzátartozóinak és mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek. "Ami ott történt az emberiség ellenes bűncselekmény volt, és reméljük ez a folyamat európai összefogással megállítható" - tette hozzá az ellenzéki pártelnök.

Antoine Leroy carcassone-i ügyész elmondta, hogy a csendőrök vasárnap óta vannak ott - megelőző célzattal - Jens Breivik házánál. "Semmi jele sincs annak, hogy a legkisebb veszély is fenyegetné az urat, ez csak óvintézkedés - tette hozzá. - Voltak híresztelések házkutatásról, de ez teljes tévedés, semmilyen igazságügyi eljárás nem folyik Cournanelben."

Mint mondta, idegenlégiósokat csak azért lehetett látni vasárnap a villa előtt, mert egyikük tolmácsként működött közre. A csendőrök arra számítanak, hogy hosszú ideig lesznek a nyugodt, 600 lelkes faluban álló ház körül.

A Verdens Gang című norvég lap vasárnapi számában megjelent interjúban Jens Breivik azt mondta, sokkolták a történtek. A nyugdíjas férfi évek óta nem látta fiát, és az interneten olvasott lapokból értesült arról, hogy a fiú beismerte az Oslóban és Utoya szigetén elkövetett, 93 ember halálát okozó merényleteket.

Jens Breivik azóta nem beszél, dacára a ház előtt várakozó újságírók kéréseinek, akik még reménykednek valamilyen nyilatkozatban.

Korábban írtuk

Számos helyen említi Magyarországot a norvég Anders Behring Breivik  abban az 1500 oldalas írásban, amelyet az oslói robbantás és a baloldali ifjúsági nyári táborban véghezvitt vérfürdő előtt töltött föl az internetre.

Breivik az elmúlt években többször járt Magyarországon. A gyilkos a manifesztumban - amely egyszerre történelemkönyv, politikai propaganda, terrorista kézikönyv és naplójegyzet - hivatkozik a magyar történelemre, Lukács Györgyöt és Kertész Imrét idézi, és egy Norvégiába bevándorolt magyar házaspár gyerekét nevezi legjobb barátjának.

Leírja, hogy magyarok is voltak azon a 2002-es londoni összejövetelen, amelyen megalapították az "Európai Katonai Rend és Büntető Törvényszék - a Templomos Lovagok" nevű szervezetet, amelynek célja "megelőző háború Európa kulturálisan marxista/multikulturális rezsimjei ellen", hogy "visszaszorítsuk, legyőzzük vagy meggyengítsük a most folyó iszlám megszállást/gyarmatosítást".

Mint írja, Európában több tízmillióan szimpatizálnak ezekkel az eszmékkel, és több tízezren vannak olyanok, akik készek harcolni "a mi oldalunkon". Vannak hű testvéreink Norvégiában és szerte Európában - írja, majd fölsorol egy sereg országot, köztük Magyarországot is.

Breivik idézi Lukács Györgyöt, a Budapesten született, nemzetközileg is ismert marxista filozófust, a második Nagy Imre-kormány népművelési miniszterét. Mint kifejti, az olasz Antonio Gramsci mellett a magyar filozófus volt az, aki a leginkább hozzájárult annak a nézetrendszernek a kifejtéséhez, amelyet a kiáltványban végig "kulturális marxizmusnak" nevez, és az egyik fő ellenségként jelöl meg.

Dum-dum golyókkal lőtt a merénylő

A fegyveres merénylő, aki 86 táborlakót lemészárolt pénteken a norvég Utoeya szigeten, dum-dum golyókat használt, amelyek a normál lövedékeknél sokkal nagyobb sebet okoznak a testben - közölte a sebesülteket ápoló kórház fősebésze. Colin Poole, aki az Oslótól északnyugatra fekvő Honefoss kórházában a sebészeti osztályt vezeti, vasárnap elmondta, hogy 16 náluk kezelt sebesültben találták meg olyan golyók apró darabkáit, amelyek többé-kevésbé a testen belül robbantak fel, és "szörnyű belső károsodást okoztak".

A norvég idéz Kertész Imre Nobel-díjas magyar írónak a signandsight.com című internetes oldalon - a perlentaucher.de német internetes kulturális magazin társoldalán - megjelent írásából is: "Az a civilizáció, amely nem nyilatkoztatja ki egyértelműen az értékeit, vagy amelyik hagyja elveszni ezeket az értékeket, a végső pusztulás, a végelgyengülés útjára lép". A norvég szerint Kertész figyelmeztetése "időszerű" napjaink multikulturalizmusában.

A kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorol föl: a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) és a Jobbikot. Megállapítja, hogy a bevándorlás elutasítása és az iszlámellenesség nem központi probléma a kelet-európai nacionalista pártok számára, mert "nagyon korlátozott" az ezekbe az országokba irányuló bevándorlás. Ezek a pártok inkább az EU-ellenességre, az antiszemitizmusra vagy más etnikai csoportok, főleg a cigányok elutasítására építenek - írja.

A norvég egy helyütt kifejti, hogy saját országot kellene létrehozni az európai cigányok számára, hiszen ők azoknak az indiai hindu rabszolgáknak a leszármazottai, "akiket a mai Pakisztán területéről kiinduló muszlim hadjárat során hurcoltak át a Hindukus hegységen, és alkalmaztak tömegesen az Oszmán Kalifátusban".

Breivik méltatja Hunyadi Jánost, a "Magyarországon kívül jóformán ismeretlen" XV. századi hadvezért, aki "valószínűleg mindenki másnál többet tett a török hódítás megakadályozásáért". "Lelassította a muszlim előrenyomulást", és ezzel "megmentette Nyugat-Európát" attól, hogy az iszlám uralma alá kerüljön. "Tágabb értelemben megmentette az észak-amerikai és az ausztráliai nyugati civilizációt is" - írja.

Ennek ellenére "gyermekeink nem tanulnak róla, csak a nyugati gyarmatosítás rémtetteiről és az iszlámellenesség veszélyeiről" - fűzi hozzá Breivik.

A norvég hosszú történelmi fejtegetései egyikében, a XVII. század végi törökellenes harcoknál többször említi Thököly Imre kuruc hadvezért.

Később egy helyütt Csehországgal együtt Magyarországot nevezi az európai bűnszervezetek központjának. Azt írja, "Közép-Európa, de különösen a Cseh Köztársaság és Magyarország a koordinációs, kommunikációs és egyeztetési központja azoknak a nagyon erős nemzetközi bűnszervezeteknek, amelyeknek sikerült főhadiszállást kialakítaniuk műveleteikhez, és sikerült bejutniuk az Európai Unió szívébe".

Breivik irományában a legjobb barátjaként emleget egy bizonyos Petert, akinek a szülei, mint írja, a 60-as években jöttek el "a marxista Szovjetunióból". Ez a barát "mindent tud rólam, kivéve azt, hogy részt veszek az ellenállásban" - írja, a Páneurópai ellenállási hálózat nevű képződményre utalva.

A manifesztum naplójegyzetében Breivik leírja, hogy 2009 őszén Budapesten ünnepelték barátja, Peter 30. születésnapját. Mint írja, ekkor járt másodszor Magyarországon. "Nagyon szeretem azt az országot és az embereket. A budai klubok elsőrangúak, kitűnő az elektronikus zenei szféra, a legjobbak között van a világon. A magyar lányok pokolian dögösek, kár, hogy a küldetésem miatt nem lehet tartós kapcsolatom" - írja az internetre feltöltött eszmefuttatásában Anders Behring Breivik, az oslói robbantásos merénylet és az Utöya norvég szigeten végrehajtott mészárlás feltételezett tettese.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Bikisunáj 2011. július 27. 15:25
  „49. macska125 2011.07.27. 13:31
  Sajnos a neten bármi megtalálható...”
 • 49. macska125 2011. július 27. 13:31
  „Helyes, hogy megírták mire kellett a sok műtrágya, talán még a receptet is hozzá kellett volna írni, hogy akinek ilyen ferde hajlamai van könnyebben hozzájusson az ötlethez!!!!!!
  Mikor veszik már észre, hogy ezeket mellőzni kellene.
  Majd ha valamelyik nagy médiavezérnek is érintett lesz a hozzátartozója ??”
 • 48. tcs 2011. július 27. 10:37
  „Na, en csak azon csodalkozom, h a cikk nem hozta le, h a Jobbik szerezte be neki a robbanoszereket....”
 • 47. sved 2011. július 27. 09:41
  „Ezek szerint az Unio iranyitoi nem azzal akarnak foglalkozni, hogy mikent lehetne ravenni a munkara es a törvenyek betartasara az egesz Europat elözönlö arabokat, negereket, ciganyokat, hanem a rasszizmus meg intolerancia ellen akarnak okossagokat összehordani.
  Nem ertik, hogy a "nepnek" nem ez kell. Mindenhol, ahol talalkoznak a beözönlökkel, egyertelmuen erösödik a szelsöjobb, mert ök valaszokat adnak, meg ha sokszor nem is a legmegfelelöbbet.
  Ha igy folytatjak, 20 even belul a szelsöjobb fel Europaban kormany(valto) tenyezö lesz.
  A zembereknek nem olyan romastrategia kell, ami szazmilliardokat töm megint a ciganyokba,(arabokba,negerekbe) hanem olyan, amitöl dolgozni kezdenek es nem bunözni.”
 • 46. SzMgabi 2011. július 27. 07:00
  „Az este a híradóban is az emberiesség szót használták. Nekem ez a szó , teljesen mást jelent, mint az emberiség.
  Nem értem.............”
 • 45. GreatWhiteShark 2011. július 27. 06:13
  „42 jozko!
  Sajnos ez nem sajtóhiba!
  Valamelyik félig (sem) felkészült televíziós híradásban hangzott el így ez a kifejezés, néhány hónapja és azóta minden firkász ezt szajkózza. A bűncselekményeket a Btk. határozza meg, az pedig nem ismeri az "emberiesség elleni" fogalmat. Ezt viszont igen:
  "XI. fejezet Az emberiség elleni bűncselekmények"
  Az emberiesség egy tulajdonság, az emberiség egészen más.”
 • 44. KamuNeni 2011. július 26. 23:20
  „Miert vadolnak meg avval mikor semmi koze hozza???!!!

  Ez tomeggyilkossag volt de nem emberiseg mint -faj- elleni buncselekmeny. 30 ev amugy se szamitana mert soha nem jon ki a bortonbol ha nincs halalbuntetes. ha van akkor meg azert nem szamit mert ugyis azt fog kapni. Hulyeseg.”
 • 43. cumania 2011. július 26. 23:06
  „Én is mindig emberiség elleninek tudtam. Nem új, már pár éve elkezdték, hallottam is valami gyenge magyarázatot rá, hogy miért változtatták meg. Nagyon zöldség volt! Valaki biztos újítási pénzt kapott érte. :)
  Azóta ezt nyomatják a médiában, feláll a szőr a hátamon, ha meghallom... :(”
 • 42. jozko 2011. július 26. 22:28
  „Sajtóhiba.
  Ámbár ez a legkisebb "elírás+ ebben a témában írt híradásokban.
  Még mindig tartom magamat a "svéd"/norvég csavar elmélletemhez!

  Lehet, hogy prvokáció akart ez lenni -afféle háborús ok, és úgy vélték, a kivitelezéshez meglelték a
  legmegfelelőbb figurát - de túllőttek a célon.
  Volt már számos ilyen példa a történelemben - és a merénylő nagyon is történelemformálónak
  hitte/hizsi magát.”
 • 41. gabuczi 2011. július 26. 22:01
  „Hm. Utánanézve a dolognak, nem egyértelmű, hogy emberiség vagy emberiesség elleni bűntett, van aki szerint mindkettő helyes. Mindenesetre nekem nagyon nem tetszik és nehezen értelmezhető az emberiesség elleni kifejezés.”
 • 40. gabuczi 2011. július 26. 21:56
  „39.
  Végre másnak is feltűnt. Már azon filóztam, hogy bennem van a hiba, mert nekem nagyon bántotta a szememet, és a cím olvastán azonnal felnevettem. De a hozzászólások nem erről szóltak, ezért elbizonytalanodtam. Nyilván nem a cím a lényeg a cikkben, de azért figyelni kellene ilyenekre a cikkíróknak.”
 • 39. asdfghj88 2011. július 26. 21:48
  „Annak azért utánanézett valaki, hogy talán emberiség elleni bűntett és nem emberiesség???? KOmolyan senkinek nem tűnt fel???? Ez egyszerűen gyalázat!”
 • 38. sbert 2011. július 26. 21:03
  „31. Buvana 2011.07.26. 09:49
  vannak itt tisztán látók is!”
 • 37. Queenmargareth 2011. július 26. 19:04
  „<moderálva>”
 • 36. 6664 2011. július 26. 18:13
  „Emberiség vagy emberiesség? Nem mindegy...”
 • 35. uborka 2011. július 26. 18:13
  „Na ez kell nekünk. a politikusaink még Magyarországot is belekeverik ebbe az ügybe. Hát ilyen időket élünk?????????”
 • 34. theseus 2011. július 26. 11:06
  „Természetes, hogy nyomoz a magyar rendőrség is, ahogy az összes európai országban nyomoznak.

  "23. Queenmargareth 2011.07.25. 20:31
  Gondoltam, hogy milliomos "csemete".
  Kertész Imrét említi? Én nem olvastam az "irományba", de szerintem mindenki tudja, hogy az a Nobel-díj nem illette meg.
  Sok ember aki olvasta azt mondta olvashatatlan, semmi különleges csak ugye amiről szól.
  Sajnálom is a diákokat akiknek kötelező olvasni.Nem a zsidóság ellen vagyok!!!Csak lehúzták a könyvet."

  Akkor talán olvasd el, mielőtt véleményt nyilvánítasz. A Nobel-díjat nem a lektűrökre adják, akkor pl. Danielle Steele-t vagy a magyar ponyvaírókat jelölnék. A lényeg, hogy a bizottság másképp tudja, mint szerinted mindenki.
  A tévében sem a nézettség jelenti a színvonalat, akkor Alekosz lenne a legnagyobb művész.
  Bár ez lehet, hogy offtopic.”
 • 33. bánki 2011. július 26. 10:10
  „A norvég Matuska Szilveszter!

  Kinek használ ?”
 • 32. igazságkereső 2011. július 26. 10:09
  „Ugye ebből nem fog olyan szituáció "kisülni",mint amilyen annak idején Carlos a "Sakál" látogatása volt egy pártüdülőben,ahol még politikusok is tárgyaltak vele! Archívumban meglevő felvételről vissza is nézhető a hivatkozott "esemény"!!”
 • 31. Buvana 2011. július 26. 09:49
  „Szabadkőműves tetű a koma, csak az itthoni sajtó szokás szerint félretájékoztat..”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlék lesz Hitler egykori ukrajnai bunkere

A döntést heves vita előzte meg, de a Vinnicja megyei önkormányzat elutasította a műemlék… Tovább olvasom