Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

143 milliós makói fák

Összesen több mint száznegyvenmillió forintot érnek Makó védett fái. A város döntése alapján ezek gyökérzónájában nem szabad földmunkát végezni.
Nemrég újra felmérték Makó védett faállományát, és kiderült: az első, fokozottan védett, nagy értékű közterületi fák összértéke 90 millió 70 ezer forint, míg az úgynevezett második kategóriába tartozó növények összértéke 53 millió 230 ezer forintra tehető. A hasonló nagyságú alföldi települések zöldfelületeinek összehasonlításából kiderül: Makó az utcai faállományt tekintetbe véve gazdag városnak nevezhető.

A polgármesteri hivatal a testület döntése értelmében nem engedélyezi, hogy a védettnek minősített fák gyökérzónájában bármiféle ásási vagy egyéb földmunkákat hajtsanak végre. A jövőben esedékes közművizsgálatok alkalmával mindig fel kell majd mérni, hogy milyen úton kerülhető el ez a gyökérzóna.

Hamarosan megkezdődik a város tervszerű fásítását célzó projekt kidolgozása, a szakemberek részletesen megvizsgálják majd, hogy melyik utcába milyen fafajtát telepítsenek – kifejezetten várostűrő fajták beszerzését vállalja a város. Makó önkormányzati képviselő-testülete döntött azokról a fafajtákról is, amelyek telepítése tilos, így a közeljövőben biztos, hogy nem ültetnek kőrislevelű és zöld juhart, valamint vadgesztenyét, platánt és nyárt a város utcáira.

Az egyik legértékesebb facsoport a városháza udvarában található. Az ide telepített kocsányos tölgyek átlagéletkora meghaladja a száz esztendőt, a sűrű telepítés miatt azonban kevésnek bizonyult az életterük, így fejlettségben elmaradnak „kortársaiktól".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliós lift Makón

Felavatták a makói kórház rendelőintézetében felszerelt liftet, amelynek segítségével immár a… Tovább olvasom