Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

48 millió forintot hozott a 2017-es év Óföldeáknak

Felújítják az orvosi rendelőt, a polgármesteri hivatalt és az emlékházat Óföldeákon a tavaly elnyert támogatásból. Az önkormányzatnak több százmilliós terve is van.

– 2017 nagyon eredményes év volt: 48 millió 74 ezer forintot nyertünk pályázaton a TOP-ból energetikai korszerűsítésre. Ez majdnem annyi pénz, mint az önkormányzat egyéves költségvetése – mondta a tavalyi év legfontosabb, óföldeáki érdekeltségű híréről lapunknak Simonné Sinkó Erika polgármester.
 

A község ebből a pénzből most fel tudja újítani az orvosi rendelőt, a polgármesteri hivatalt és az emlékházat. Jut a fűtés korszerűsítésére, napelemekre, és az akadálymentesítést is elvégzik.

Az önkormányzat, élve a lehetőségekkel, 23 helybeli családot segített szociális tűzifával. Ez egy háztartás számára 14 mázsa tüzelőt jelentett. Karácsony előtt a 62 év feletti óföldeáki polgárok 5-5000 forint támogatást kaptak.

Tavaly sikerült forrást találni útépítésre is. Ez a legtöbb kis önkormányzat számára föladja a leckét. Az útalappal már rendelkező utcák kaptak aszfaltréteget. Tavalyelőtt két belterületi utat, tavaly egyet sikerült felújítani. Van még két olyan utca a településen, amelynek útalapja sincs, ezt mindig szem előtt tartják, és ha lesz lehetőség, szilárd utat építenek ott is.

– Bár nem az önkormányzat a gazdája az óföldeáki erődtemplomnak, az mégis a miénk. Akik az M43-as autópályán elhaladnak, ezt a kivilágított épületet látják, nagyon fontos tehát, hogy a felújításra 80 millió forintot nyert az egyház – mondta a polgármester. A huszártornyos, erdélyi templomokat idéző épület fölvizesedett, a teteje pedig beázik az oltár fölött. Ezt most rendbe lehet tenni.

Az óföldeáki önkormányzatnak is van nagy terve. A templom közelében van egy régi kúria, amely a Návay családé volt, most a község tulajdona. Ezt szeretnék felújítani, rendezvényházzá alakítani, és rendbe tenni a körülötte lévő ősparkot. Ez, ha megvalósul, több százmilliós beruházás lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális vietnámi migránsokat fogtak el Nagylaknál

A Csongrád megyei rendőrök 3 illegális migránst fogtak el Nagylak külterületén. A rendőrök… Tovább olvasom