Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Konferenciával ünnepelt a hét végén a makói tévé

Szakmai konferenciával ünnepelte a hét végén a Korona Konferencia-központban tizenötödik születésnapját a makói városi tévé. A helyi közszolgálati médium vezetője, Czibolya Kálmán bejelentette: készen állnak arra, hogy a Makóhoz közeli szerbiai és romániai területekre is sugározzanak.
A 15 esztendős makói városi tévé ünnepi tanácskozását, amelyre többek között a televízió nagyon sok egykori munkatársa, vezetője is eljött, a kistérségi szemlélet jegyében Buzás Péter makói és Szegvári Ernőné kiszombori polgármester együtt nyitotta meg – a kis helyi médium ugyanis nemcsak a városnak, de a tizenöt környező községnek is készíti műsorait. Czibolya Kálmán ügyvezető igazgató, a televízió egyik alapítója a másfél évtizednyi tévés múlt személyes hangú megidézését követően a jövőről beszélt. Arról, hogy a kistérségi szerepvállalás után a makói tévé immár a határokon átnyúló, regionális műsorsugárzásban is gondolkodik. A városhoz közeli szerbiai és romániai magyarlakta települések megszólításához immár a szükséges hatósági engedélyekkel is rendelkeznek.

Felszólalt a konferencián Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, aki egyebek közt méltatta a makói televíziósok kiváló munkáját a teátrum bemutatóinak archiválásában, Cselényi László, a városi televízióval ugyancsak szoros kapcsolatban lévő Duna Tv elnöke és Erdélyi Aliz, a Hálózat Tv programigazgatója – e csatorna révén a makói stúdió anyagai, hatvan helyi televízió összefogásának köszönhetően, mintegy egymillió háztartásba jutnak el szerte az országban.

A legérdekesebb előadást talán Kovács György, az Országos Rádió- és Televízió Testület elnöke tartotta. Ő többek között – természetesen általánosságban – arról beszélt, hogy megdöbbentő: a helyhatósági választásokat követően a helyi televíziók vezetőjét hatvan-hetven százalékban lecserélik, ha változik az önkormányzat színe. Azaz: érvényesül az „aki fizet, annak húz a prímás" elve, hiszen a helyi médiumok általában bevételeik alig húsz százalékát termelik ki maguk, harminc százalékát kapják az ORTT-től, a többit az illető képviselő-testület biztosítja. Jó lenne ezeken az arányokon változtatni – a testület például szeretné növelni a helyi televízióknak juttatott támogatás arányát és összegét, hiszen helyi közszolgálati, közösségi médiumok nélkül nincs helyi demokrácia.

Elmondta azt is: minthogy a politika szemmel láthatólag nem vállalja egy új médiatörvény megalkotását, ezt a munkát most a testület szakemberei vették kézbe. A javaslat szövege nyolcvan százalékban már elkészült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászok kopjafája Igáson

Kopjafa őrzi a földeáki Dózsa Vadásztársaság már elhunyt tagjainak emlékét az igási vadászház előtt.… Tovább olvasom