Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hevederek fogságában

Bár hivatalosan az extrémsportok közé sorolják a falmászást, népszerűségét tekintve aligha lehetne rétegsportnak tekinteni. A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjában is népes rajongótábora akad. Fintor Csaba oktató elmondta, ugyanolyan természetes emberi mozgás, mint a járás, futás, így nem igényel különösebb felkészültséget.
A Szegedi Tudományegyetem mindig híres volt arról, hogy a hallgatóit a legkülönfélébb sportágakkal ismerteti meg. Két éve a falmászás is csatlakozott a népes csoporthoz, azóta a legnépszerűbb sportágak közé emelkedett. A fal létrejöttét Tihanyi László és a T-rock csapat segítette.

Az egyetemen kötelező testnevelésóraként tudják látogatni a foglalkozásokat a diákok, míg délutánonként hivatalos edzések keretében bárki csatlakozhat a csapathoz, ahol szakképzett oktatók segítik a falmászókat.

A Sportközpontban jelen pillanatban hat köteles mászásra van lehetőség és közel 120 négyzetméter boulder áll rendelkezésre, de az egyetem tervei között szerepel a terem kibővítése. Szabó József, a Sportközpont vezetője elmondta, a felújítás első fázisát szeptember 30-ig befejezik, így közel 30 négyzetméterrel több boulder (földközeli mászás) állhat a falmászók rendelkezésére.

Fotó
Összpontosítás, figyelem, erő.
A szerző felvétele

Fintor Csaba, az egyetem egyik oktatója elmondta, a falmászás nem igényel különösebb felkészültséget az embertől. – Erősíti és fejleszti az ujjakat, az egyensúlyérzéket és koordinációs képességet – folytatta az edző, majd hozzátette, emiatt kapcsolódik a sziklamászáshoz is, hiszen a téli edzéseket így tudja pótolni az ember. Ugyanakkor sokkal biztonságosabb annál, bár minden gyakorlás kérdése.

Többekben él az a tévhit, hogy ez a sport veszélyes. A fiatal edző elmondta, teremsportok között a legkevesebb a sérülés, például labdajátékokkal sokkal hamarabb és sokkal súlyosabb sérüléseket lehet szerezni. Ritkán dolgoznak egyedül a falmászók, sokszor egymásra vannak utalva, így jobban figyelnek a másikra.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

Talán a képzelt veszélyessége miatt bukkanhat fel az extrémsportok sorában a falmászás, de ennek ellenére rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Megtudtuk, jelen pillanatban 180 hallgató vette fel a kurzust az egyetemen, a délutáni foglalkozásokat oktatónként közel 40 érdeklődő látogatja. – A kurzusfelvételi időszak kezdete után úgy 5 órával már az összes hely be szokott telni, utána még napokig keresnek a tanulók, hogy hirdessek még helyet – mesélte Fintor Csaba. Még azt is elárulta, a délutáni edzésen akad olyan is, aki csak rekreációs, vagy hobbi céllal jön el a mozgás öröméért. A futás hosszútávon unalmassá tud válni. Viszont itt a legkisebb korosztály is rendelkezik komoly eredménnyel bíró sportolókkal, 10-13 évesek előkelő helyen szerepelnek az országos illetve a nemzetközi ranglistán.

fotó
Igazi csapat. A falmászók sosem dolgoznak egyedül.
A szerző felvétele

Az országban közel 10 egyetem rendelkezik falmászó teremmel. Az SZTE tervei között az is szerepel, hogy indul a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB), és ha minden jól alakul, szeptembertől tervezhetik is az első fordulót. Házi bajnokságot már most is tartanak a lelkes szegediek, a közeljövőben mégis egy izgalmasabb megmérettetésen vehetnek részt a falak urai.

- Egy éjszakai versenyt rendezünk pár héten belül, ahol a kapaszkodók UV-fénnyel lesznek megvilágítva – mesélte a lelkes edző.
Akiknek nem remeg meg a kezük, és a szívük is bírja a magasságot, azokat várják a Sportközpont edzői és versenyzői március 20-án, április 10-én és április 24-én a Hattyas sori nyíltnapokon, ahol mindenki megismerkedhet és barátkozhat a falmászással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MLSZ - Május végén lehet új elnök

Május 29-én választhatnak új elnököt a Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ), amelynek elnöksége… Tovább olvasom