Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Miklós Magdolna: Székelyudvarhely büszkesége

Nagyinterjú-sorozatunkban Miklós Magdolnával, a 70-es évek egyik legjobb női kézilabdázójával beszélgetünk. Magyarként a román válogatottban ért el sikereket, 1975-ben a vb gólkirálynője volt. A Székelyudvarhelyen élő egykori világklasszis gyermekei, Ilyés Annamária és Ferenc is szép kézilabda-karriert futottak be.
– A Montpellier elleni győztes szegedi BL-meccs után beszélgetünk, izgulós típus?
– Lehet, hogy kívülről nem látszik, de igen. Főként azért, mert Fecike megsérült, és addig nem voltam nyugodt, amíg meg nem láttam a lelátón, ilyenkor nagyon dobog a szívem.

– Hogy kezdődött a kézilabdás pályafutása?
– Atléta voltam Székelyudvarhelyen, 200-on és 400-on futottam. Tamás Ignác testnevelő tanár 14 évesen csábított át, a Mezőgazdasági Líceumban kezdtem el játszani.

– Mindig Udvarhelyen játszott?
– Szerettem és szeretem a szülővárosomat, csábítottak Bukarestbe, Temesvárra, de sohasem mentem. Mivel stabil tagja voltam a válogatottnak, nem is gondoltam a váltásra.
Ilyés Ferenc édesanyja, az egykori világklasszis kézilabdás, Miklós Magdolna sokszor szurkol Szegeden a lelátón. Fotó: Karnok Csaba
Ilyés Ferenc édesanyja, az egykori világklasszis kézilabdás, Miklós Magdolna sokszor szurkol Szegeden a lelátón. Fotó: Karnok Csaba

– Magyar emberként nem bánja, hogy nem szerepelhetett a magyar válogatottban?
– Azt nem mondhatom, hogy bánom, viszont összehasonlítási alapom nincs, így nem tudom, hogy mi lett volna.

– Nehéz volt beilleszkednie a román válogatottba?
– Azért nem volt nehéz, mert jó játékosnak számítottam, így szükség volt rám. 13 évet játszottam a nemzeti csapatban, 187 meccsen 404 gólt szereztem. 1973-ban világbajnoki ezüstérmesek lettünk Jugoszláviában, 1978- ban a montreali olimpián a bronzmeccsen éppen a magyaroktól kaptunk ki és lettünk negyedikek. ’75-ben vb- gólkirály lettem, többször szerepeltem a világválogatottban. Figyeltek bennünket, a marosvásárhelyi Soós Rozália volt még a válogatott tagja, csak keveset beszélhettünk magyarul, nem barátkozhattunk a honfitársainkkal, talán ez volt a legnehezebb az egészben.

– Elégedett a pályafutásával?
– Ha újrakezdhetném, akkor is ezt csinálnám.

– Jó csapat volt Székelyudvarhelyen?
– 1975-ben volt a fénykorunk, ekkor a harmadik helyet szereztük meg a román bajnokságban. Csak helyi játékos szerepelt a csapatban, és ekkor csak magyarok éltek a városban.
Szép emlék. 1978,  Montreal, olimpia. Fotó: DM
Szép emlék. 1978, Montreal, olimpia. Fotó: DM

– Gyermekei, Annamari és Fecike is kézilabdások lettek. Irányította a pályafutásukat?
– A lányomét igen, a fiamét nem, hiszen ő sokáig futballozott. Testnevelő tanár voltam, és az iskola csapatával bejutottunk az országos döntőbe. Fecikét elvittem magammal, hogy kiránduljon egyet. Ekkor 7. osztályos volt. Mivel lehetőség volt arra, hogy más iskola tanulóját is benevezzük, így a tanítványaim unszolására megtettem. „Magdi néni! Fecike magas, nevezzük be!" – mondták a gyerekek. Betettem a csapatba, gólokat lőtt, így egy év múlva már kézilabdázott.

– Mennyire nehéz megszokni, hogy távol élnek a gyerekek?
– A lányom Németországban él, játszik még, de mellette már edzősködik. Elfogadtam, hogy így lehetett teljes a pályafutásuk, és úgy gondolom, hogy mindketten túltettek rajtam, sikeres sportolókká váltak.

– Mikor tud összejönni a család?
– Hosszú évek után tavaly karácsonykor együtt voltunk. Jó volt újból együtt.

– Hogy telnek a napjai?
– Egy nagy kertes házban élek Udvarhelyen, így a ház körül mindig akad munka. Járok a helyi férficsapat meccseire, mellette pedig az Öreglányok csapatát irányítom. Nálunk törvény, hogy hétfőn edzés van. Körülbelül 20-an alkotják a csapatot, a legfiatalabb 45 éves, míg a legidősebb 67. Minden évben játszunk a Soltvadkerttel, de sok edzőmeccset vívunk a környékbeli csapatokkal. Én már nem játszom, nem bírja a térdem, de remek közösséget alkotunk, és ezzel a kis társasággal továbbra is megmaradt a kézilabdával való kapcsolatom.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyehárom és megyenégy: 26 hétvégi meccs

Hétvégén a Csongrád megyei labdarúgó-bajnokság harmadosztályában a 11., a negyedik vonalban pedig a 9. fordulót rendezik. Tovább olvasom