Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A lakóparkban élők nem tudták, hogy áruházak mellé költöznek

Szeged - A békés Vadaspark lakópark szomszédságában, a legszélső utca és a Móravárosi körút közötti telken két áruházat is építenek egyszerre. Az építkezés pedig, mint tudjuk, zajjal, porral jár. A lakók azt fájlalják, hogy nem tudták, mi vár rájuk.
Az amúgy fehérre festett falak narancssárgában játszanak, de minden ilyen színű a konyhabútortól kezdve a szekrényig. Állunk a lakásban, és mintha egy ritka természeti jelenséget látnánk. Holott csak arról van szó, hogy a Vadaspark lakópark szélső sorának egyik ablaka éppen a dobozáruház narancssárga falával néz farkasszemet. Amikor a nap teljes erővel ezt a könnyűszerkezetet süti, a visszaverődő sugarak mindent narancssárgára festenek a szobában.

De ez legyen a legkevesebb. A lakókat az bosszantja, hogy nem tudták, mi épül majd a szomszédban. Lehet, hogy másképp döntenek, és nem itt vesznek lakást, vagy lehet, hogy éppen a hipermarket közelsége csábította volna ide őket? Utólag nem tudni a helyes választ. Ma ugyanis még csak a hátrányokat látják az itt élők: a port, a zajt, a kivágott fák helyét – ültetnek újakat, de hát azok mikor nőnek meg? – és az elveszített panorámát.

Kazinczi Katalin az erkélyen. Nem túl biztató a kilátás Fotó: Segesvári Csaba
Kazinczi Katalin az erkélyen. Nem túl biztató a kilátás.
Fotó: Segesvári Csaba

„Az áruházról nem volt szó, amikor egy éve, június 13-án ideköltöztünk" – mondja tömören Leskóné Mracskó Edina, a Kenguru utcából. A lakás erkélyes szobájában egy kétéves kisgyerek alszik, az ablak az építkezésre néz, akárcsak egy házzal odébb Kazinczi Kataliné is. A párjával ott élő fiatal lány csaknem négy négyzetméteres terasza most használhatatlan, vastagon áll rajta a por, akárcsak az ablaküvegen, a párkányon. Azt állítja, tudomásul veszi, hogy az építkezés porral, zajjal jár, de nem tudja, utána mi következik. Hogy az áruforgalom, a hatalmas kamionok éjszakai mozgása mennyire zavarja majd az életüket.

Az amúgy ápolt, szépen kikövezett Vadaspark lakóparki utcákat időnként porfelhő lepi be, amikor egy nagyobb gép elindul. Porosak a tuják, a kiültetett növények. Muzsnyai Antalné úgy védekezik, hogy egy héten több napig a barátnőjénél alszik Gyálán. Ő megteheti, mert nyugdíjas. „Majd csak átvészelem ezt az időszakot is – mondja –, de legalább biztos lehetnék benne, hogy utána jobb lesz."

Körforgalmak

Két körforgalom készül el az áruházak átadására, vagyis szeptember közepére: az egyiket a Szabadkai és a Horgosi út kereszteződésébe tervezték, a másikat a Móravárosi körútra. A beruházó a bevásárlóközpontokat építő Móraváros Kft., valamint a Vadaspark lakóparkot felhúzó Real Hungary Zrt. Ez utóbbinak még egy középszigettel ellátott gyalogátkelőt is kell építenie a kecskési villamos-végállomásnál.

Takarítás címen sarat dagasztanak

A Móravárosi körúton mindig a legnagyobb csúcsban tartják fel a forgalmat a takarítógépek – jelezték olvasóink. Az utat vízzel árasztják el, s ezután sár keletkezik. Felhívtuk Szabó Ferencet, a környezetgazdálkodási kft. igazgatóját, aki elmondta, nem ők takarítanak, hanem a kivitelező. Ilyen esetben ugyanis a kft. felszólítja a céget, tegyék rendbe az utat, máskülönben feljelentik őket köztisztasági szabálysértésért.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Buháné 2008. június 04. 18:48
  „Ugy volt hogy ara hejre száloda épül, és lebonsák a cserepes sort és normális lesz akörnyék,nem lett semi a világ utcábol ,alap le lett téve nagy csindrattával.LESZ BUSZ JÁRAT;;;;; NAGY A CSEND.,,,,,”
 • 61. joy 2008. május 30. 16:14
  „[58] T. prix, és tsai.

  Még 1* leírom:
  Amit szüleid, nagyszülleid építettek, ültettek, azt élvezed te most.
  Amennyiben nem változik semmi, az egykori fák kipusztulnak, és sem te, sem unokáid nem fognak lombos fák alatt sétálni, mert sorra agyoncsapkodja a kidőlt fa az össze favédőt, és az építeni, tenni akarókat!
  Anno évezrede, mikor lakhelyünkre költöztünk, csupasz volt e tájék, ma gyönyörű fás. ha kivágnak 1-2 fát, helyére rövid idő alatt másikat ültetnek.
  Lombos sétautat meg én nem a körút mellett keresnék babakocsival.
  Én sem a Bp-i krt-n toszigáltam a famíliát, hanem a töltésen túl, mert nekük még az sem adatott meg, hogy belül legyen pár fa, mindenhol csak daruk, és egyéb gépállatok verték a port.
  És azt sem kérdezték meg, hozzájárulunk-e két 10 emeletes mély cölöpös alapzásához, amikor heteken át dübörögtek, durrogtak a robbanómotoros katonai cölöpverők.
  Még is élünk, a család is jól van, meg az unokák is.

  Úgy hogy néhány hetes kényelmetlenség sirámai helyett örüljetek inkább, hogy rövidesen Szeged egyik legjobb bevásárlo negyede lesz a tietek.
  És ültessetek ti is fok fát magatok köré.
  Hogy gyerekeiteknek, unokáitoknak még jobb legyen, mint nektek!

  /Engem sokkal jobban idegesítene a cserepessori borzalom közelsége!/”
 • 60. rahói 2008. május 30. 00:54
  „m 52,

  és a reál a hipermarketek miatti esetleges értéknövekményt is elkérhetné a szegény lakóktól?

  :)”
 • 59. patron 2008. május 29. 12:21
  „Egész mondatokat is.”
 • 58. prix 2008. május 28. 23:15
  „Kedves joy!
  Köszönöm megtisztelő válaszod és hangnemed! A sirálmaim pedig azért vannak, mert bár fiatal vagyok, de szeretnék olyan környezetben élni, ahol mondjuk májusi 34 fokban van lehetőség a gyerekemet egy kis árnyas részen tolni a babakocsijában. És nem kívánom majd az unokámat tolni az addigra megnövő fák árnyékában.
  Persze nagyszerű, hogy ezek a fák majd újra kinőnek, de ez milyen hozzáállás? Vágjuk csak, úgyis kinő!
  És még egyszer: nem maga az építkezés ellen tiltakozom, csak a természetkárosítás ellen. (bármennyire is furcsa, igyekszem a lehetőségeimhez képest védeni a természetet. Tudom, hogy majd 100.000 év múlva, ha nem lesz már emberiség, kiheveri rövid ittlétünket, de nem erre bazíroznék.
  Ami a közművek szigorú szabályozását illeti: a gond az, hogy a természetmegóvással kapcsolatos szabályozás közel sem ennyire vasszigorú. Vagy csak nem tartatják be?!...
  Halef: a sportpályát nem bánnám, ha megtartották volna,l egalább kicsit kevésbé sűrűn lakott lenne környék...”
 • 57. vagy 2008. május 28. 20:46
  „egész mondatokat is olvasol?”
 • 56. patron 2008. május 28. 20:03
  „Apró ügyviteli kérdés??????????????  Jesszusom!”
 • 55. vagy 2008. május 28. 16:12
  „az a baj, patron, hogy sokan a politizálás jelszóval csupán mocskolódnak és vádaskodnak. beklátom, lehet hogy ezt politikai szimpátiáikat és antipátiáikat követve teszik, de akkor is csak hangoskodnak és fröcsögnek.
  de a legnagyobb baj az, hogy a politika mindent átitatott. már mindenben politikát látunk, s ´természetesen´ csak azt látjuk meg, amit akarunk.
  minden ´elvi kérdéssé´ válik már megint, pedig gyakran nincs másról szó, mint apró ´ügyviteli´ döntésekről, vagy éppen azoknak a hiányáról.
  /és bizony ezeknek a döntéseknek, vagy éppen elmaradásuknak, a hátterében nem a politikai, hanem az emberi mulasztás, vagy éppen a gyarlóság áll/
  a kérdéseid:
  - nem tudom, hogy átjátszás vagy legális üzlet, mert nincs objektív információ. csak vélemények vannak.
  -a multik foglalkoztatásáról nekem más a véleményem. szerintem a közepes magyar vállakozó sokkal kevésbé tartja be a törvényeket.
  -az épületek színe bizony ízlésbeli kérdés, és nem politika.
  -miylen elmaradt gyalogjárda?”
 • 54. patron 2008. május 28. 13:01
  „Kedves Vagy!

  Sajnos amit említettél politika vonalon, az úgy van. Az emberek ezt már átlátják és kinyílik a szemük egyre inkább.

  Az nem politika, hogy a sportkomplexumot átjátszuk a havernak lebontásra?
  Az nem politika, hogy a multi gy foglalkoztat, ahogy akar és lazán megszegheti a törvényeket?
  Az nem politika, hogy gusztustalan színű az épület a lakó épületek felé?
  Az nem politika, hogy nem büntetik meg a vállalkozót az elmaradt gyalogjárda és társai miatt?


  Akkor lesz igazán baja a bandának, ha az emberek végre rájönnek, hogy önkormányzatot nem pártok szerint kell csak választani. Ha megindul az önszerveződés...”
 • 53. kötekedő 2008. május 28. 11:29
  „Nem tudták? Hát persze, mert nem ők költöztek az áruházak mellé, hanem azok melléjük. Eh-eh.”
 • 52. m 2008. május 28. 10:37
  „SZerintem, ha a város kicsit is atyáskodó lenne, (lett volna), akkor csak avval a feltétellel engedte volna az építkezéseket ennek a real cégnek (asszem ezé a biznisz), ha egy építkezések utáni, a lakásokban végzett értékfelmérés során megállapított esetleges értékcsökkenést kompenzálja a lakóknak...És akkor senki sem lenne most szomorú...:(
  Amúgy ez pekk...De biztos vannak azért nagyob gondok is a világon...
  üdv”
 • 51. vagy 2008. május 28. 07:57
  „patron,
  nem a kritikával van bajom, hanem azzal, hogy néhányan rögtön azt a elb@*tt napi politikát keveri mindenbe.
  a zsidózástól-trianonozástól szintén - legalábbis ebben az összefüggsében.
  ennek semmi köze a kritikához, szerintem.”
 • 50. Halef 2008. május 28. 05:02
  „Prix

  A valamikori sportpálya helyén épült a lakópark egy része ! Azon a sportpályán, parkon amit hiányolsz azon vannak a házaitok !”
 • 49. patron 2008. május 28. 01:36
  „Vajon miért kellett megszüntetni a sportpályát? Akkor prix nem akarna építtetni.  "Vagy" meg nem bírja a kritikát, úgy látszik..”
 • 48. joy 2008. május 28. 01:33
  „A közművek elhelyezését szigorú szabványok, építési előírások szabályozzák, nem olyan, hogy ássunk fél méterrel arrébb!
  A legkisebb eltérés is súlyos katasztrófával járhat!
  LSD pécsi gázrobbanás!


  Agyam elszáll ezektől a fakivágós sirámoktól!
  Egyre jobban fölbosszant az ilyek okoskodás: a most ületettek mikorra lesznek...
  Bammeg, 25-30 évvel ezelőtt ültették azokat a fákat a mocsok vattanyárfákat is!
  Előtte mi a @ volt ott?
  Semmi sivár puszta, vagy mocsár!
  A Fölsővárosi rész is csuőpasz volt, mint.....
  Ma meg gyönyörűen befásodott. Az első fákat MI MAGUNK, az ott lakók ültettük, utána a város is sok fát telepített.

  Nem az ilyen építkezések ellen kellene tiltakozni, hanem a földfelszíni parkolók ellen!
  Legyen minden áruház alatt-fölött a parkolója! A földfelszín maradjon meg emberi pihenést szolgáló zöld közterületnek!”
 • 47. prix 2008. május 28. 01:06
  „A nyárfákat, amennyire tudom, a közművesítés miatt vágták ki. Bennem csak az a kérdés vetődött fel, hogy tényleg feltétlenül pont ott kellett a közműveket elvezetni?! vagy erre nem létezik olyan technológia, amivel meg lehetne tartani ilyen 20-30m magas egészséges fákat.
  A tereprendezés meg szép dolog, de mire a szépen rendezett terepen a fák akkorák lesznek, mint a most kivágottak, addigra már az unokám lakásgondját kell megoldjam (pedig a fiam most 2 éves). Siralmas hozzáállás, de nem csak itt, hanem minden ehhez hasonló építkezésen. Vajmi kevés helyen hagyják meg az egészséges növényzetet. Persze nem szeretném elvitatni a gazos terep rendezésének nagysezrűségét. Az tényleg nagyon jó, hogy a gazos részt is rendezik, csak azt fájlalom, hogy nem lehetett pl parkosítani itt, fákat ÜLTETNI, nem kivágni, játszóteret, esetleg sportpályát építeni. Tudom, szociális kiadásokra nem futja manapság, kell a profit...”
 • 46. joy 2008. május 28. 00:11
  „És?

  Azt látták, szemben velük a nyúl.
  Rendezetlen poros gaztenger.
  Mit vártak, mindörökké az marad ott?

  Örüljenek, hogy pár hónapos kellemetlenség után rendezett körnezetben az ajtajukba érkező hiperekbe mehetnek vásárolni.
  Ez a város többi lakójának autózásba, időpazarlásba, többletkiadásba kerül.
  A mostani por-sár, ha elkészülnek az áruházakkal, környezetrendezéssel, megszűnik.


  Panaszkodó urak-hölgyek. MINDEN fejlődés kezdetekor kényelmetlenséggel jár, hogy utána sokkal szebb-jobb legyen az élet!
  Épített már bárki saját házat, kertet?”
 • 45. Tecso999 2008. május 27. 23:01
  „Hát ez CUMI!”
 • 44. katablu 2008. május 27. 22:06
  „Gyerekek, hagyjátok abba. Nem a multik a hibásak. Ők csak velünk együtt élnek itt és hajtják a pénzt. Ezt mellesleg úgy mondom, hogy eddig sikeresen elkerültem őket, mármint munkavállalóként.

  Itt a lényeg megintcsak az, hogy panaszkodni mindenki tudna valamiért. Az, hogy sok pénzbe kerül egy bizonyos környéken vett lakás, az nem azt jelenti, hogy mindig elegáns vagy jó környék marad. Lehet, h. romákat költöztetnek oda, vagy megépül egy új híd az út végén vagy stb. Egyébként vidéken még sokkal rosszabb a helyzet. Nálunk pl. senkire nincsenek figyelemmel a szomszédok, ha földmunka van, motorzúgás hallik naphosszat. Majd a tulaj szépen hazamegy és ott persze csend van, itt nálunk meg motorzaj volt ma is 5,5 óra hosszáig.”
 • 43. Cat 2008. május 27. 22:01
  „"Az ember odafizeti a fizetése közel felét, hogy szép, rendezett környéken lakjon. Megpróbál mindent megtenni, hogy a környezetét gondozza, tisztán tartsa. "
  Öhm. Laktam én is lakóparkban. Jó, hogy ki nem tépték egymás haját amiatt, hogy ki nyírja le a zsebkendőnyi alapterületű füvet. Fák se köllenek, mert akkor nem süt be a nap. De ha meg besüt nyáron, az a baj. Tisztelet a kivételnek, mert nyilván van ilyen, csak épp nem látom jellemzőnek a magyar emberre, hogy odafigyel a környezetére. Közös lónak túros a háta, ráadásul. Ezerszer inkább leöntözik a fát sósavval, csak nehogy a szomszédnak jó legyen.

  A cikkből:
  "Hogy az áruforgalom, a hatalmas kamionok éjszakai mozgása mennyire zavarja majd az életüket."
  Valószínűleg (remélhetőleg) semennyire. A szüleim lakásától 40-50m-re épült egy Tesco, épp rálátni a parkolóra. Mindig csend van, és mellesleg a környék is kulturáltabb lett, a Tesco a mellette álló háznak - mert csak így egyeztek bele a lakók - építtetett parkolóhelyeket és egy új játszóteret. Lehet, hogy másra is fel lehetett volna használni azt telket, talán valami olyasmire is, ami szebb, mint egy áruház, de valamiért biztos vagyok benne, hogy ha így lett volna, a játszóteret a mai napig felverné a gaz :/”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági fórum az újszegedi fürdőfejlesztésről

Szeged - Az újszegedi fürdőfejlesztésről lakossági fórumon tájékoztatja a szegedieket Hülvely… Tovább olvasom