Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Áprilisban már a hallgatói önkormányzat dönt a kollégiumi felvételről

Szeged - A kollégiumi normatíva elköltésébe beleszólhat, a kollégiumi felvételi pontrendszer kialakításába pedig bele is szól hamarosan az SZTE EHÖK. Mindkettőt szenátusi döntés teszi lehetővé. Az előbbit tavalyi, utóbbit januári.
 – A kollégiumi normatíva a hallgatói juttatási keretösszeg része. Az EHÖK nem közvetlenül, hanem az Egyetemi Hallgatói Juttatási és Térítési Bizottságon (EHJTB) keresztül dolgozhat ki szabályzatokat a keretösszeg felhasználására, de ezt a szenátusnak jóvá kell hagyni – magyarázta Török Márk EHÖK-elnök.

Az egyetemi kollégiumok most szinte a karokhoz hasonló önállósággal gazdálkodnak – illetve van egy nagyobb egység, a volt jatés kollégiumokat összefogó karközi kollégiumi tanács – , de egy nagyjából egy évvel ezelőtti, a rektorválasztás során hozott szenátusi döntés lehetővé teszi, hogy az EHJTB szabályzatokat dolgozzon ki a kollégiumok működésével kapcsolatban. A bizottság öt tagú, az ötből kettőt az EHÖK ad: az egyik maga az EHÖK-elnök, a másik a gazdasági alelnök. (Egy tagot a Gazdasági Műszaki Főigazgatóság, egyet a kollégiumi bizottságok delegálnak, az elnököt pedig a rektor nevezi ki.)

Török Márk: szubjektív az a kijelentés, hogy az EHÖK befolyása brutálisan megnőtt.
Török Márk: szubjektív az a kijelentés, hogy az "EHÖK befolyása brutálisan megnőtt".


– Egy integrált üzemeltetési rendszert a fentiek alapján elfogadhat a szenátus, de ez eddig nem történt meg – hangsúlyozta az EHÖK-elnök, aki hatékonyabbnak tartaná a központi üzemeltetést a kollégiumonként különböző rendszer helyett.

A kollégiumi normatíva egyébként évente 116 ezer 500 forint fejenként, azaz kollégiumi férőhelyenként. Ez az SZTE esetében több mint négyezer.

A másik szenátusi döntés, amelyet az EHÖK előterjesztése nyomán január 31-én fogadott el a testület, már nem csak elméleti lehetőség. A következő kollégiumi felvételi időszakban – tehát áprilisban – már az új, egyetemi hallgatói önkormányzat által kidolgozott és felügyelt pontrendszert használják.

E szerint összesen 500 pont kapható. A szociális helyzetre maximum 240, a tanulmányi teljesítményre 160, a közösségért végzett munkáért 100 pont adható. A szociális helyzetre adható pontszám megegyezik annak a pontszámnak az 1,2-vel szorzott értékével, amelyet az EHÖK a szociális ösztöndíj eljárás során állapít meg. (Az elbírálási rend arról az esetről is rendelkezik, amikor valaki nem kért szociális támogatást, vagy azt formai hiba miatt elutasították, de ennek az írásnak nem célja a pontrendszer ennyire részletes bemutatása - a szerk.)

– A rendszer jól működött, nem volt vele probléma. Nem értjük miért kell az EHÖK-nek beleszólni, amikor a kollégiumok tele vannak, várólisták alakultak ki – mondta az egyik kollégiumi bizottság tagja. Névvel nyilatkozni nem akart, mert mint mondta, „próbálnak óvatosak lenni". Szerinte egyébként a karközi kollégiumi tanács érveit nem vették figyelembe a pontrendszer kidolgozásakor. Az EHÖK-elnök szerint ellenkezőleg: ezt vették alapul. Török abban sem ért egyet, hogy a korábbi felvételi rendszer jól működött.

– Szeptemberben valóban feltöltötték a férőhelyeket, de novemberre sokan kikoptak. A működés pedig legjobb esetben is nullszaldós, kollégiumi fejlesztésre nem elegendő. Az új rendszerben látni fogjuk ha valaki felmondja a kollégiumot, és értesítjük a listán utána következőt.

Almási Tibor, a Karközi Kollégiumi Tanács elnöke cáfolta, hogy lennének üres helyek, legalábbis a „karközi kollégiumokra ez bizonyosan nem igaz" – mondta.

Török szerint az SZTE-n létre kell jönnie egy integrált működési rendszernek, "ami a tucatnál is több kollégium működésének felügyeletével, egyetemi szinten tud dönteni férőhelyekről, energiatakarékosságról, felújítási, fejlesztési programokról, ugyanis a kollégiumi rendszer jelenlegi finanszírozása tömbben vizsgálva, alkalmas lehet megfelelő forrást biztosítására, hogy nyugat-európai felszereltségű épületekben élhessenek a hallgatók". (Bár ennek az is feltétele, hogy sikerüljön spórolni a működtetésen - a szerk.) Álláspontja szerint egyébként szubjektív az a kijelentés, hogy az „EHÖK befolyása brutálisan megnőtt". A szenátusnak ugyanis – fogalmazott – jóval nagyobb a befolyása.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. herczegmagda 2011. február 27. 13:33
  „Szerzetes! Azért egy napi kiadós 3-4 km-es kocogás/futás elég rendesen égeti a zsírszöveteket, igen a tokáról is...”
 • 26. Szerzetes 2011. február 25. 09:29
  „25.: ha te futsz az álladdal futsz? :) A kép nem mutatja, de lehet, hogy az asztala alatt izmos vádlik feszülnek :D”
 • 25. herczegmagda 2011. február 24. 16:41
  „Hát nem nagyon látszik, hogy futkározna. A 2. képen elég színvonalas tokája van :(”
 • 24. SzMgabi 2011. február 24. 11:34
  „Kedves herczegmagda . Az, hogy a fórumon sírom el a bánatomat, csak egy végső kinyilatkoztatás.
  Olyan sokszor voltam bent az egyetem különböző irodáiban, hogy a számát sem tudom.
  Volt olyan nap , amikor 4 különböző helyre küldtek el ügyintézésre, és az utolsónál vissza küldtek az elsőbe.
  Na ennyit, hogy nem tudja a jobb kéz..................
  A HÖK-höz pedig a HSZI által jutottam. Én csak azokra a helyekre mentem el ahová küldtek..........”
 • 23. mérges 2011. február 24. 10:52
  „Igaza van tom_peris -nek, tanulmányi eredményhez is kötni kellene a HÖK, EHÖK pozíciókat !!! Minimum 3-as hagyományos átlag, az előírt tanrend teljesítése !!! Ne lehessen elnök, alelnök az a hallgató aki 3 év alatt nem végzi el a BSc-t és további 2 év alatt az MSc-t !!! Aki egyetemre jár az tanuljon, hiszen elsősorban ez a kötelessége !!!”
 • 22. azbest 2011. február 23. 23:54
  „szabopisti: lehet rossz helyen keresi a megoldást, mert valóban a hszi és a bp-i központ ami késlekedik, esetleg az egyetem nem jelentette le időben a jogviszonyát... és emiatt több hónappal késnek a kifizetések (ahogy mindig), ellenben a halála előtti még ki nem fizetett pénzek megilletik a hozzátartozóit.

  Inkább vagyonosodási vizsgálat kellene, meg azt megnézni hogy vannak -e vállalkozásaik vagy a rokonaik, barátaik nevén futó cégek. Ha vannak ilyenek és ezek esetleg valóságtól elrugaszkodott összegű vagy fiktív megrendelések után nagyot kaszáltak, akkor el lehet mondani, hogy sok pénzt ér az egyetemi politikai elitbe tartozni. Nem ismerem ezeket a dolgokat, így nem is állíthatom, hogy az ehök úgy gyűjtene pénzt mint ahogy a nagy politikusaink és döntéshozóink teszik.
  Valamit mégiscsak jelenthet az ehök tagság, hisz ha olyan rossz lenne, akkor nem ragaszkodnának annyira hozzá egyesek. Biztos elhivatottságból. Szorgalmasan készítik fel a fiatalokat arra, hogy mire számítsanak majd a nagybetűs életben.”
 • 21. herczegmagda 2011. február 23. 23:12
  „Pisti az oké, hogy igazad van, de azért burkoltabban is kifejthetnéd a véleményedet. Mondjuk ha én lennék SzMgabi akkor biztos nem a fórumon sírnám el a bánatomat.”
 • 20. szabopisti 2011. február 23. 23:07
  „Kedves SzMgabi!

  Mivel a helyesírásod sem üti meg egy elemi iskolás szintjét, így már fel sem emlegetem, hogy a Hallgatói Önkormányzat és a Bursa Hungarica olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. A Bursa Hungarica folyósírását az egyetemekhez a Magyar Államkincstár végzi, a megyei önkormányzatok határozata szerint, szétosztásáért pedig a Hallgatói Szolgáltatói Iroda felel. Egyébként meg nem tudom, hogy a Magyar állahatáron belül mióta folyósítanak halottak után szociális jellegű támogatásokat...

  Üdv,
  Pisti”
 • 19. mininova 2011. február 23. 22:57
  „Tényleg elég kis tömzsi, pedig pár hónapja még láttam futni hajnalban a Tisza parton.
  Füles2011: a HÖKös fizetési ívek nyilvánosak (nyilván, amíg személyes adatot nem mutatnak), csak annyi a dolgot, hogy bemenj valamelyik irodába elkérd és megnézd. Próbáld ki én már tavaly megjátszottam a BTK-n...”
 • 18. füles2011 2011. február 23. 22:08
  „Kíváncsi lennék, hogy a kormány ráküldi-e biztosát az SZTE Ehök-re. Egy vizsgálat során sok furcsaság kiderülne, amiről az egész egyetemen beszélnek. Van, akit már eltávolítottak maguk közül a Hök-ösök. Az újságíró megkérdezhetné Törököt, hogy miért váltottak le hirtelen egyeseket, pl. a GTK-n. Miért nem javasolták egyeseknek, hogy újra induljanak a választáson? Kíváncsi lennék, hogy hova folytak el a pénzek? Erről is írhatnának! Bomba téma!!!!!!”
 • 17. manstein 2011. február 23. 21:11
  „Börtönbe az összes 2 évnél régebb óta HÖK-taggal! Kormánybiztost rájuk! Budai Gyula éppen megfelelne!”
 • 16. azbest 2011. február 23. 20:59
  „Szégyen hogy ez az ember a korábbi ügyei és viselkedése után még mindig ott van a vezetőségben. Nem értem, <moderálva>, és miért csak tiltott helyen való dohányzásért tiltották el az egyetemtől 2 félévre.
  Ez a 400 millió hiányzott biztosan a boldogságához. Még itt is képes hazudni. Kollégiumok vegetálása, persze. Az majd akkor lesz, ha a kollégiumok helyett máshova fog elfolyni a pénz.
  Leépít minden hallgatóknak kedvező dolgot. Esti úszás csak egy újabb példa.

  De majd aki ügyes kaphat továbbra is 40eft/hó összeget 1 körüli átlagra. A szociális helyzetnél pedig lehet több szerepe lesz a nyelvhossznak, mint a valós helyzetnek. Még jó, hogy a hallgatók többsége már a neve hallatán szitkozódni kezd, ismerve az eddigi tevékenységét. A központosított szoctám és ösztöndíj rendszer eredményét.

  Tisztelet azon kivételeknek, akik az ehökben is becsületesen a hallgatók érdekeit próbálják képviselni. Nem úgy mint TM.”
 • 15. SzMgabi 2011. február 23. 20:43
  „Köszönöm Onis !
  Ha olyan megbízhatatlan ez az ember is ,mint a beosztottjai, akkor megvan a véleményem az egész bandáról. Egy szava hihetetlen csőcselék ül ott, nagy mellénnyel,üres fejjel, és bunkón.
  Semmi mást nem kellett volna tenniük, mint telefonon értesíteni arról, hogy a halott fiam BURZA H-át áttudják-e utalni vagy nem.Három alkalommal voltam ott és nyomatékosan kértem, hogy hívjanak fel, és tájékoztassanak. Minden alkalommal ígéretet kaptam, de ezekből nem lett semmi, ezt egyetlen egy alkalommal sem tették meg.
  Nem a pénz mennyiségéről volt szó, mert az nagyon kevéske lett volna, hanem az eljárásról.
  Ha én megígérem valakinek, főleg egy gyászoló anyának, hogy értesítem, akkor megteszem.
  De ezek még csak annyit sem mondtak, hogy húzd meg a f............mat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. Onis 2011. február 23. 20:13
  „12. SzMgabi 2011.02.23. 14:05
  A TTK HÖK-je igen ott van.De a Török Márk az összes kar HÖK-jének "vezetője".”
 • 13. juliskamariska 2011. február 23. 18:01
  „Tisztelt Moderátorok! Mi rosszat írtam? Nem használtam durva kifejezéseket. A valós dolgokat írtam le, ami hónapok óta bosszant. Nekem ez a véleményem. Kérem tiszteljenek meg, és legalább emailben írják meg.
  Köszönöm.”
 • 12. SzMgabi 2011. február 23. 14:05
  „Ez a HÖK, ott van a hősök kapuja mellett??????????????????????”
 • 11. incubus 2011. február 23. 13:55
  „Hejj, tenyérviszketnékem támadt.....”
 • 10. SzSandorne41 2011. február 23. 13:12
  „Most komolyan: nyugdijig marad a posztjan? Nem kellene eloszor diploma? <moderálva>”
 • 9. sevenof9 2011. február 23. 12:41
  „no o is logna egy normalis orszagban a Szechenyi teri lampavason...”
 • 8. nauset 2011. február 23. 12:26
  „A legszörnyűbb az, hogy a tekintetes egyetemi vezetők, valamint a karok vezetőinek teljes támogatásával zajlik Török Márk tevékenysége. Egyik sem akarja összekötni a bajuszt a - képek tanulsága szerint egyre gömbölyödő - hökös vezetővel. Végül is volt már egy rektor, akinek a folytatást épp a hökösök akadályozták meg.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egekben az élelmiszerárak

A szemfülesek nagy tételben vásároltak cukrot az elmúlt héten - másoknak csak mostanra derült ki, miért: brutálisan megdrágult. Tovább olvasom