Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Az egyik ingyen a másik 8 ezerért cseréli a vízórát

Szeged - A vízmű ingyen, az IKV-Távhő 8000-ért cseréli a vízórát a panellakásokban. A távfűtő cég azzal indokolja a különbséget, hogy örökölte a tarifát, és ha sokallják a lakosok, mást is megbízhatnak.
– Felháborít, hogy az IKV távhőüzletága megsarcolja az ügyfeleit – mondta olvasónk, Rucz Tibor.

– Pár nap eltéréssel mérőórát cserélt nálunk a vízmű és az IKV. Nyolc éve is egyszerre járt le a kettő hitelessége. A két műszer ránézésre teljesen egyforma, csak a hideg vizesre kék, a meleg vizesre pedig piros gyűrűt tettek. A szerelésük sem különbözött semmiben. Mégis nagyot néztem, amikor kiállították a szerelők a számlát. A két óráért hasonló árat kértek a cégek: a vízmű 8940-et, az IKV 8580 forintot. A megdöbbentő a munkadíj volt: a vízmű ingyen szerelte be a műszert, az IKV viszont 7970-et kért el érte – mutatta olvasónk a két számlát és a két órát Agyagos utcai panellakásában.

Nyugdíjas panaszosunk a két cég eljárása közti óriási különbséget sérelmezi. Hiszen a melegvíz-óra szereléssel együtt kétszer annyiba került neki, mint a hideg vizes. Méltatlannak tartja, hogy az IKV–Távhő üzletel abból, ami kötelező, és amit egyébként ingyen kellene biztosítania. 27 ezer 500 szegedi távfűtéses lakásban ez elég szép bevételt jelent, több mint 219 millió forintot. Igaz, nyolc év alatt, de ha elosztjuk, akkor is szabad szemmel jól látható pluszpénzt, 27 milliót szed be a cég.
 
A meleg- és hidegvíz-órák ugyanolyanok. Viszont a szerelésük ára között ég és föld a különbség - mutatja Rucz Tibor. Fotó: Frank Yvette
A meleg- és hidegvíz-órák ugyanolyanok. Viszont a szerelésük ára között ég és föld a különbség – mutatja Rucz Tibor. Fotó: Frank Yvette

Medgyes Tamás, az IKV Zrt. távhőüzletágának vezetője kérdésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a mérők az ügyfelek tulajdonában vannak, így azok cseréjéről és hitelesítéséről nekik kell gondoskodniuk. A cserét végeztethetik az IKV-val, de akár egyénileg, külső vállalkozóval is. Mérőcserénél az IKV a korábbi szolgáltató, azaz a Szegedi Hőszolgáltató Kft. árait alkalmazza. A cserét szolgáltatásként nyújtja, egyáltalán nem kötelező velük beszereltetni az új órát. Az IKV–Távhő nincs egyedül a piacon: a felhasználó nem szenved semmilyen hátrányt, ha más vállalkozóra bízza a munkát. Ha mással szereltet, akkor az IKV–Távhő „csak" egy 4715 forintos plombázási díjat számít fel.

Az üzletágvezető hozzátette: gyakori probléma, hogy ha a felhasználó nem IKV–Távhővel szerelteti a melegvíz-óráját, akkor az bepárásodik, amitől nem lehet leolvasni. A hiba ráadásul általában a garancián túl, de a 8 éves érvényességi időn belül jelentkezik. Mivel a leolvashatatlan óra mérésre nem alkalmas, azt az ügyfélnek újból cseréltetnie kell, így végül az olcsóbb munkából lesz a drágább.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz milliós adócsalás, vádemelés a cégvezetők ellen

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a Csongrád… Tovább olvasom