Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Botka: Ne vigyen mindent a győztes

Szeged - Egy közgyűlés akkor működik jól, ha megjeleníti a helyi sokszínűséget. A Fidesz helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslata ezt nem biztosítja – mondta tegnap az MSZP vezérszónokaként Botka László a parlamentben.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját tartották tegnap a parlamentben. A beadványt a Fidesz politikusai jegyzik. Az MSZP vezérszónoka Botka László, Szeged polgármestere volt.

– Az MSZP támogatja az önkormányzati képviselők számának csökkentését, a Fidesz törvényjavaslata viszont nem erről szól: saját pártpolitikai érdekei alapján akarja átírni a törvényt, kiiktatva az arányosság elvét. Ez antidemokratikus eljárás – fogalmazott a vitában.
Szerinte a 10 ezer lelkesnél nagyobb városok legnagyobb problémája, hogy a kompenzációs listás mandátumok száma 2–3-szor annyival csökkenne, mint az egyénieké. (Ezekben a városokban vegyes választási rendszer működik, az egyéni képviselők mellett a mandátumot nem nyert, de jelentős támogatást szerzett képviselőkre leadott voksok a kompenzációs listára kerülnek – a szerk.) – Vagyis a Fidesz a győztes mindent visz elvét érvényesítené pillanatnyi pártpolitikai érdekeit szem előtt tartva. A törvény azonban így az önkormányzatiság lényegét rombolja: a többiekre leadott szavazatok elvesznek. Ezzel a törvénnyel csorbul a magyar választók önrendelkezési joga – hangsúlyozta Botka László, aki a törvényjavaslat visszavonását és új változatban történő beterjesztését javasolja. Szeged polgármestere elmondta: a város éves költségvetése közel 70 milliárd forint, a 42 közgyűlési képviselő éves tiszteletdíja összesen 60 millió. 29 képviselő esetén a megtakarítás 20 millió forint lenne – ez a költségvetés 0,03 százaléka.

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. Mizujs 2010. július 02. 21:52
  „"Jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben - tartalmazza a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet, amelyben többek között a köztársasági elnököt, a házelnököt és az önkormányzati vezetőket is kérik, hogy gondoskodjanak a nyilatkozat kihelyezéséről."

  Aztán jön Orbán fotója????

  Ismétli önmagát a történelem???”
 • 112. Agáta 2010. május 23. 09:01
  „Mivel Szeged Napját a "Fagyos Szentek" (Szervác, Pongrác, Bonifác) és Orbán nap közé tették, nem kell csodálkozni, ha minden 2. évben tönkre teszi az esős, hűvös idő a rendezvényeket. Talán előbb kézbe kellett volna venni a naptárt, vagy megkérdezni Mari nénit, Józsi bácsit, hogy melyik időszakban érdemes szabadtéri programokat szervezni.
  A természet senkit nem büntet politikai győzelmek, hovatartozások stb. miatt, ilyen marhaságot leírni.....
  A természet teszi a dolgát. Azok a hibásak az óriási áradásokért és károkért, akik a hegyoldalakról kiírtották az erdőket, akik nem kotortatják a folyókat. Utóbbi esetben mondják: "nincs pénz". Persze, mert ellopták.

  A győztes meg tényleg mindent visz, de ezúttal reméljük, hogy nem vinni (mint ahogy ezt az elmúlt időszakban tapasztalhattuk), hanem intézkedéseivel hozni fog.”
 • 111. jozko 2010. május 22. 15:34
  „110-palimadar-: megfontolandó a véleményed. De a rendezőelv lehetőleg az legyen: a képviselők a választóik érdekeit képviseljék, a szakmai megalapozottságot vagy ellenjavallatokat a megfelelő-és meglévő szakmai bizottságok, illetve a képviselő saját "utánajárása" biztosíthatja. Nem követelmény -még országgyűlési szinten sem - a mindenirányú szakmai hozzáértés. A szokások, a protokoll gyorsan elsajátítható- ha egyáltalán mindenbe kell követni. Nagyon hasznos tud lenni az EGYÉNISÉG. Sajnos, ezt sok képviselő trendi irányzatok majmolásával, arc? felvarrással, botxozással, hajhagyma átültetésse, öltönymárkák versenyeztetésével próbálja produkálni. Így csinálnak maggukból sokan lesajnálni való bohócot /egyébként az adófizetők pénzéből/!”
 • 110. palimadar 2010. május 22. 07:59
  „A győztes így is, úgy is viszi a döntési jogot, tehát az arányoknak döntő szerepe nincs.

  Ha a nagy településeken is ténylegesen ismerné a választó a jelöltet, akkor fel sem merülne kompenzációs lista. Sajnos itt is áthatja a pártpolitika a választásokat, ha pedig így van, akkor a szavazói vélemény arányait nem szabad a végtelenségig torzítani.

  Szerintem a megfelelő arányú jelenlét fontos, mert képviselőként olyan folyamatokba láthat bele, amibe a közembernek nincs lehetősége és - ha dönteni nem is tud - legalább jelezheti a problémákat. Ezen felül nem tartanám szerencsésnek, ha egy újabb választást követően gyakorlatilag a teljes közgyűlés kicserélődne. Korábbi folyamatokat nem ismerik, "kultúrát" nem ismerik, legalább egy fél év, amit elvesztenek, pontosabban amit mi elvesztünk amiatt, hogy még annyira sem értenek hozzá, amennyire érthetnének.”
 • 109. napfenyfurdo_mutyi 2010. május 22. 05:38
  „KI AZ A bottkka?”
 • 108. szegedix 2010. május 22. 05:26
  „106-hoz Kit büntet a természet? Mióta Viktor győzött Esik, fúj , áradás van. Megjött a rossz idő! Azóta nem süt nap, s a kerítés sincs kolbászból!”
 • 107. jozko 2010. május 21. 23:38
  „97. --achilleus: Köszönöm. Kár lenne az arhíválással járó fáradságért.”
 • 106. Sportplusz 2010. május 21. 22:47
  „szeged napját botka és társai kisajátitották .. de még a természet is megbüntette őket ..reméljük nekik ez volt az utolso "ünnep”
 • 105. Sportplusz 2010. május 21. 22:42
  „.botkáék beijedtek ..végre .. véége az aroganciának .a nagyképüségnek.. kapkodnak fühöz-fához .. öszig kibirjuk velük .. de már késő.. a város romokban .. M43.-as .. leállt ..melosok lenyulva ..pisztuj . baranyaí ! (botka+ ujhely csokosai !!) milliárdosok ...miből ?.. a munkások izzadságábol .. Bpesten .. mindent kivizsgálnak itt .. minenki hallgat .a fidesz is !!??!! .." kéz -kezet mos ".. ezek rosszabbak mint hunvaldék .. reméljük itt is lesz vizsgálat .. hova mentek az adozok pénzei ..”
 • 104. macs 2010. május 21. 22:18
  „Suhym,

  segítek:
  Az említett "csontvázak" már régen ott álldogálnak a pénzügyminisztériumban, vagy nem is azok. Varga a konkrét, akár "nyílt színi jogsértésnek" is nevezhető ügyek kapcsán kiemelte a Malév 60 milliárd forintos, nem várt követelésállományát, a Vértesi Erőmű 37-40 milliárd forintos követelésállományát, a "munka világát" érintő kiadásoknál tátongó 70 milliárd forintos lyukat.
  Nos:
  A Vértesi Erőműről mindenki tudhatja, hogy veszteséget termel, az MVM már rég leállította volna, mert drágán termel és veszteségesen. Politikai, társadalmi szempontok miatt viszont erőltették a működését. Szóval, ez tipikusan nem csontváz. Az elmúlt években sokat beszéltek a helyzetéről, tehát tudni lehetett róla.
  Rajnai Gábor Oroszlány polgármestere szerint a VÉRT bezárásának következményei beláthatatlanok a városban: 1500 ember veszítené el munkahelyét, és veszélybe kerülne a város távfűtése. Az MVM igazgatósága már két alkalommal javasolta a társaság működésének megszüntetését. A kormány 2009. június 23-i határozata viszont arra kérte az MVM-et hogy meghatározott ideig biztosítsa a működést. A becslések szerint az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó támogatást igényelt az erőmű működésének fenntartása.

  A Malév már 2002-ben is nagy halom "csontváz" volt, ami folyamatosan vitte az állam pénzét, ugyanis masszívan veszteséges: 2002 és 2005 között - 100-120 milliárd forint éves forgalom mellett - minden egyes évben negatív üzemi eredményt, sőt negatív EBITDA-t (az amortizáció levonása nélkül számolt üzemi eredmény) termelt. Az EBITDA mutató mínuszos értéke azt jelenti, hogy a cég még a folyó kiadásait sem tudja fedezni a bevételeiből.
  A magyar állam igen jó üzletet kötött a klasszikus értelemben negatív értékű Malév eladásával, hiszen komoly terhektől szabadult meg. Az ezeket átvállaló AirBridge Zrt. elsősorban a bevételi szinergiáktól remél hasznot, az orosz AirUnion légi szövetség által hozott új ügyfelek révén. Ha viszont ezek a szinergiák nem teljesülnek és a magyar légitársaság nem tud alkalmazkodni a piaci körülményekhez, akkor az oroszok által részben kifizetett, részben átvállalt összeg soha nem térül meg.

  Egyébként megjegyzem, hogy 2001-ben a FIDESZ kormány visszaállamosította Ferihegyet (repteret), ami egy 2006-ban született bírósági ítélet alapján 74 millió dollárjába, 17 milliárd forintjába került a magyar államnak, a magyar adófizetőknek.

  A munka világát érintő hiányok, alulbecsülték a munkanélküliséget.
  Szóval a csontvázak zöme olyan, amiről Varga úr is tudott, vagy tudnia kellett volna, hiszen az elmúlt években a média számos alkalommal foglalkozott ezekkel a kérdésekkel.”
 • 103. 777kutya 2010. május 21. 22:01
  „Úgy jártok mint a Desperado-ban Krisztosz.
  Kiütötték aztán eldőlt. Utána meg Bucsó csak azt mondta: Na, Krisztosznak meg annyi.
  És félrehúzták, elföldelték.”
 • 102. SP 2010. május 21. 21:43
  „""Ne vigyen mindent a győztes""
  Fáziskésés 8 év.”
 • 101. spaceboy 2010. május 21. 21:30
  „Logarimus uber baromsagokat irsz:"Ha nem lenne kompenzációs lista, akkor a Győzike féle népszerű emberek sorra vernék el az összes profi, listán bejutó politikust."
  Gyozike pl. kikapott polgarmester jeloltkent mint a sz@r..
  Mellesleg ezek szerint botka is ilyen ember lehet mert ugyanezt csinalta 2006ban..”
 • 100. .suhym. 2010. május 21. 20:46
  „Hurrá jó kis gumicsont, közben Varga Misi valami 170 milliárdról beszélt. Talán az érdekesebb téma, mint Botka víziói.”
 • 99. deszkás 2010. május 21. 19:50
  „Juj istenem itt árhiválnak., ajjaj mit irtam rögtön elbujdoszok..”
 • 98. deszkás 2010. május 21. 19:46
  „Misty! Ne szánalmazzál! Válaszolj a feltett kérdésre.,persze ha tudsz. Ha nem akkor mélyen hallgass ne okoskodj! Tudod hogy miről ugattam?Szerintem nem., mert itt a bókát kell "kivégezni" arról szól a cikk és arról kelll hű meg minden meg baba....és te ezt "remekül" érted!”
 • 97. achilleus 2010. május 21. 19:34
  „93. hozzászólás N.P. 2010.05.21. 19:10
  Kedves N.P. azt hiszem Jozko a 94-es hozzászólásával mindent megválaszolt.
  94. hozzászólás jozko 2010.05.21. 19:10
  Hát tényleg archiválnom kellett volna a múltkor "megdícsért" hozzászólásodat,
  tudod azt, amelyiket azzal kezdesz, hogy nem a Fideszre szavaztál ....;-))”
 • 96. jozko 2010. május 21. 19:33
  „93-NP-: Elvárást fogalmaztam meg és nem minősítést. Az a Választók kompetenciája. Minden kontraszelekciót a választói akarat felülbírálatának tekintek és helytelenítek! A pártvezérek Parlamentbe juttatása a pártok ügye. Egyébként a prominens személyiségek akár győzhetnének is a saját választókerületükben! JÓNAK KELL LENNI-AVÁLASZTÓK SZERINT IS! A véleményemet fenntartom. Köszönöm, hogy válaszoltál!”
 • 95. maradando 2010. május 21. 19:23
  „"Ne vigyen mindent a győztes".De ne ám ! Maradjon valaki az ördögnek is.”
 • 94. jozko 2010. május 21. 19:10
  „37,41,42-: Logaritmus-: Rendszerint jól és logikusan érvelsz-de most nem. Érthetetlen elfogultságot érzek az utóbbi hozzászólásaidban!Én függetle politikai nézeteket vallok, bátrabban mérlegelem a különféle nézeteket vallók hozzászólásait. Nem köt pártfegyelem, önként vállalt ideológiai korlátok. Elfogulatlanabbnak tartom magamat. Az Mszp -főleg a vezérkara- nem mentegethető a mostani helyzetben. Elfogulatlan kritikával, önkritikával többre mennének. Profi politikusok nem hibázhatnak büntetlenül akkorát, amekkorát ők-ráadásul csak hibákat említettem, a takargatott bűnök még többet ártottak. Pontosan számolniuk kellett azzal, hogy a mögöttük hagyott hatalmi vákumba kényelmesen benyomul a Fidesz, akár egy homályos alternatívával is. A még elégedetlenebbek pedig beemelték a hatalomba a Jobbikot. Aki ezt nem látta az Mszp-vezérek küzül, az vak és teljesen alkalmatlan mindenféle politikai pályára. Erőből politizáltak, ez lett a vége. És nem jaj a legyőzötteknek- mind bent ülnek a Parlamentben. A tagságot, a rájuk bízott országot, és általában a népet-CSERBENHAGYTÁK! Nem védelmet, számonkérést, büntetést érdemelnek-kia BTK, ki a becsületkódex szerint /ez nem Jobbik találmány/! Személy szerint nem akarlak Téged bántani, de szerintem méltatlanokra pocsékolod az energiádat! ÉS NEM A BALOLDALI,SZOCIÁLIS ÉRTÉKEKET TÁMADTAM!”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 éves a Belvárosi mozi

A Belvárosi mozi 90. évfordulója alkalmából felavatják Lippai Imre, a mozi alapítójának emléktábláját. Beszédet mond Dr. Fári Irén muzeológus. Tovább olvasom