Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Inkubátor helyett édesanyjukon pihennek a koraszülött babák

Szeged - Inkubátor helyett akár napi tíz órát is szüleik mellkasán tölthetnek azok a koraszülött kisbabák, akiknek állapota ezt engedi. A szegedi újszülött intenzíven bevezetett kengurumódszer csak egy az elmúlt esztendő fontos újításai közül. A Korábban Érkeztem alapítvány egy év alatt számos támogatót gyűjtött, nekik köszönhetően is könnyebb lett az élet az osztályon.
Több százmillió forintból vásároltak új inkubátorokat és műszereket tavaly a szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztályának, amikor a gyermekkórházi részleget is a Tisza-partra költöztették. Ahogy beszámoltunk róla, a Dél-Alföld legsúlyosabb eseteit ellátó, 17 ágyas osztály 30 fősre bővült, ez komoly átalakítást igényelt a klinika épületében. Az uniós beruházás azonban nem fedezhetett minden költséget, ezért különösen jól jött, hogy alig több mint egy éve szülői kezdeményezésre létrehozták az osztály alapítványát. A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány sok támogatót mozgósított. Tálosi Gyula osztályvezető egyetemi docens, a kuratórium elnöke elmondta: a legnagyobb segítség a Faktum bútorgyártó cégtől érkezett, az átalakított helyiségekbe 1,5 millió forint értékben ingyen készítettek szekrényeket. A Lions Club 1 millió forintos támogatásról döntött, ebből két úgynevezett volumetrikus infúziós pumpát vásárolnak, amelyet nagyobb gyerekeknél – az osztályon a 2500–3000 grammos babák nagynak számítanak – egyszerűbb használni, mint a mostaniakat, amelyek fecskendőből adagolják a folyadékot.

Gyeviki Zsófia és lánya, Kiss Judit. A pici 1300 grammos volt a fotó készültekor, súlya napról napra gyarapszik. Fotó: Frank Yvette
Gyeviki Zsófia és lánya, Kiss Judit. A pici 1300 grammos volt a fotó készültekor, súlya napról napra gyarapszik. Fotó: Frank Yvette

Az adományokból vettek már árnyékolókat az ablakokra, amelyeken azelőtt folyamatosan betűzött a nap, és például varrattak inkubátortakarókat és úgynevezett fészkeket – mindkettő arra szolgál, hogy a babák kicsit úgy érezzék, mintha még az anyaméhben lennének.

Ezzel párhuzamosan az ellátás, gondozás módszerein is változtattak – mondta el az osztályvezető. Azelőtt a szülők csak délután 2 és 6 között látogathatták babáikat, és akkor is arra kérték őket, lehetőleg egy óránál tovább ne maradjanak az osztályon. Nemrég viszont bevezették az úgynevezett kengurumódszert, vagyis hogy már az egészen kicsi babák is – akiknek az állapota engedi – inkubátor helyett édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán pihenhetnek délelőtt 11 és este 9 óra között. Ez egyrészt a korai kötődés kialakulását segíti, másrészt serkenti az anyatej-termelődést, ami a babák immunrendszerét erősíti, és csökken a fertőzések kockázata. Szemmel látható és azonnali hatása pedig, hogy a szülei mellkasára fektetett baba pulzusa csökken – magyarázta Tálosi Gyula. Ahhoz, hogy a szülők ezt az akár napi 10 órás együttlétet kényelmesen tölthessék, fotelekre van szükség – amelyeket szintén az alapítvány segítségével szeretnének beszerezni.

Ottjártunkkor az egyik bokszban két édesanya kenguruzott babájával. Egyikük, Gyeviki Zsófia elmesélte: kislánya a 28. hétre született, súlya alig haladta meg az 1000 grammot. Kiss Judit azóta már elmúlt hathetes. Az anyuka mindennap él az osztályon felkínált lehetőséggel – pici lánya békésen alszik rajta, kapja az anyatejet, súlya pedig folyamatosan gyarapszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móra Ferenc-emlékérmet mutatnak be a Móra-múzeumban

Az író születésének 135., halálának 80. évfordulója alkalmából emlékérmet adnak ki Szegeden. Tovább olvasom