Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Különleges helyszínek: az Algyői úti melegedő

Szeged - Csocsóasztal, art deco jellegű székek és Harry Potter-DVD: az Algyői úti nappali melegedőben ezekkel az extrákkal fogadják a hajléktalanokat és nehéz sorsú embereket. A tegnapi menü tőgypörkölt volt.
Hetek óta kemény mínuszokat mérnek egész Magyarországon: a hideg időjárás miatt az országban átlagosan 99 százalékos kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók, amelyekben országszerte mintegy 3600 embert tudnak elszállásolni. A férőhely kevés, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Magyarországon a tél beállta óta 200 ember halt meg kihűlés miatt. Csongrád megyében a hideg tél eddig szerencsére nem követelt halálos áldozatot, pedig az adatok szerint a főváros után Szegeden él a legtöbb hajléktalan.

Király Endréné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének egységvezetője elmondta: a Moszkvai körúti, a Bajai úti és az Indóház téri éjjeli menedékhelyeken már régóta telt ház van. A becslések szerint 600 szegedi hajléktalan közül 163 hajthatja álomra a fejét ezeken a helyeken. Az Algyői úti nappali melegedőben naponta 150 embert tudnak meleg étellel kiszolgálni – ennyi adag mindennap elfogy. Hogy Szegeden idén télen nem fagyott meg hajléktalan, azt Király Endrénéa jó ellátórendszernek tulajdonítja.

Az Algyői úti melegedőben naponta 150 ember kap ebédet. Fotók: Karnok Csaba
Az Algyői úti melegedőben naponta 150 ember kap ebédet.
Fotó: Karnok Csaba

– Ingyenreggelit és -vacsorát a ferencesektől kapnak, az ebédet a nappali melegedőben fogyaszthatják el. Az éjjeli menedéken kapnak szappant, fürödhetnek, kimoshatják a ruháikat – mondta az egységvezető. Mi van a többi 400 emberrel, akinek nem jut hely a szállókon? – Nekik a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai teát és takarót visznek – mondta Király Endréné.

Az Algyői úti melegedőbe éppen ebédosztáskor toppantunk be: a szerdai menü az igazán extrának számító tőgypörkölt volt, főtt tésztával. Az ételosztó ablak előtt hosszú sor állt: negyedóra alatt 80-an jutottak meleg ételhez. A hidegben elgémberedett ujjú emberek mohón kanalazták a gőzölgő ínyencséget. Akinek nem jutott hely a piros-fehér kockás viaszterítőjű asztalok mellett, a csocsót használta alkalmi asztalként. A játékszeren ebéd után általában nagy meccseket vívnak a fedél nélkül élők. A csata tegnap elmaradt – egy csavar kilazulása miatt.

A tegnapi menü: tőgypörkölt főtt tésztával.
A tegnapi menü: tőgypörkölt főtt tésztával.
Fotó: Karnok Csaba

Egy férfi ebéd előtt bekapcsolta a kis színes televíziót, amely mellett egy magnót, alatta egy DVD-lejátszót vettünk észre. A DVD-n számtalan film hevert egy tokban: a készülékhez legközelebb a Harcosok klubja, valamint a Harry Potter és az azkabani fogoly című film hevert.
A nyugtatónak ható halványzöld színű fal és a felszerelt neonlámpák bágyadt fénye mellett a többség fejét lehajtva, csendben falatozott. Persze mindig akadnak –így tegnap is voltak – hangoskodók, akik fájdalmukat, sértettségüket hőzöngve adják az itt dolgozók tudtára. Mások családias légkört teremtettek a melegedőben: valaki az egyik falra „drágáim" felirattal egy kislány és egy kisfiú fotóját ragasztotta. Fölé Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című verse került.

Olvasóink írták

 • 14. jozko 2011. február 03. 21:28
  „Kedves Queenmargareth !

  Elolvasom a hozzászólásaidat-másokéval együtt-mert érdekel, ki hogyan látja a dolgokat.
  Nem minősítésnek szánom, csak úgy kicsúszik a számon:
  fajsúlytalan nak érzem a véleményeid nagy részét.
  Természetesen nem kell az én véleményemre adnod-és rólam is meglehet a magad véleménye!
  Az enyémet már ismered...

  Deszkás:

  Az 5. hsz-emben kicsit jobban körülírtam-és már több más hozzászólásomban is.
  Az utóbbi mintegy 40 év vezető gazdaságpolitikusait az én szememben kivétel nélkül súlyos felelősség terheli azért ami van, azért , amiért az országot ide juttatták!
  Természetesen nem egyforma mértékben-de nemigen hallottam egyről sem, aki felállt volna a tisztségéből, odahagyott volna magas fizetést, kapcsolati tőkét, nyugdíjat és kerek perec szemébe mondta volna az éppen regnáló vezetésnek, hogy ő a folyamatban lévő elkúráshoz nem adja a nevét!

  Márpedig cinkosok között vétkes aki néma!
  A bűnös gazdaságpolitikusok elszámoltatására a kínaiak egyszerű, hatékony módszert találtak ki!
  És mondhat bárki bármit, a kínai gazdaság felszálló ágban van!”
 • 13. Zsoltee0716 2011. február 03. 19:20
  „Beszéltem olyan hajléktalannal aki panelokat épített régen. Ezt mondta, hogy kap valamenyi pénz csak azt elveszik tőle. Úgyan így a nyugdíjastól is!”
 • 12. deszkás 2011. február 03. 18:13
  „JOZKO! (5hsz) Jók a meglátásaid de vitatom mert a rendszerváltáskor( és azóta is) csak a mutyizás történt az átszervezések helyett (pl összehasonlitva a szar Dáciát azóta is gyártják az Ikaruszunk meg rég a szeméttelepen melósokkal együtt) mivel FÖNT szartak az egészre a melós lent meg mit tegyen? A Lengyelek a bútorgyártást happolták el tőlünk. Ez az első Orbán kormány idején volt. Ez csak egy szelet.Van még amit sehogy se csak zsebre akartak megoldani "vezetőink". Sikerült. Jól elseggelni.”
 • 11. queenmargareth 2011. február 03. 17:48
  „és 30 e-ből vesz lakást, te biztosan...csak bántani tudjátok a csórókat.”
 • 10. jozko 2011. február 03. 14:52
  „edig hogy keresik-a megoldást....
  A harcosok klubjában...vagy Herry Potterrel Ascabanban....

  Mielőtt érzéketlennek neveznétek:
  Nehezen tudom elfelejteni, hogy azek a "rászorulók" havi 30 000 Ft körüli járadékot, segélyt, ellátmányt kapnak az államtól, ilyen olya formában és címen...

  Vannak családok, ahol 40 - 50 000 Ft az egy főre jutó jövedelem, és ők maguk főzik a levest, fizetik a rezsit-ja, közben tényleg nyomorognak, de nem az ingyenkonyhára járnak TV-t nézni és ebédelni!
  Úgyhogy - néhányótok szíves engedelmével-egyelőre még nem szakad meg a szívem az ingyenélők miatt!”
 • 9. queenmargareth 2011. február 03. 13:14
  „Gratulálok az üzemeltetőnek. Minden elismerésem és sajnálom hogy szükség van erre, mert sokaknak nincs más megoldás.”
 • 8. bélás 2011. február 03. 12:48
  „7.
  szerintem Svédország elött :D
  volt itt annyi pénz, és akk még ott vannak amiket el lehetett adni”
 • 7. zoltanszabo 2011. február 03. 12:37
  „T. 5. Ne felejtsd el , Kádár rendszer 30 éve alatt csinált annyi adósságot--mint ezek 4 év alatt.
  Ha a 20 évvel ezelőtti rendszer váltás óta ellopott közpénzeket / párt állástól függetlenül / mindenki visszatenné a közösbe--nem itt tartanánk--talán Németország után következnénk a sorban .”
 • 6. szatyi 2011. február 03. 12:26
  „A politikusoknak elég, ha néha kiülhetnek velük egy éjszakára a Dugó térre. Ezzel ők letudták a dolgukat.”
 • 5. jozko 2011. február 03. 12:23
  „ALBERT:

  Nem becsülöm le a Kádár -rendszer vívmányait!
  Kritikusan viszont vizsgálhatom.

  Sajnos, a népjóléti eredmények egy része nem volt más, mint kirakatpolitika!Ne feledkezz meg a már akkor felhalmozódott államadósságról!
  A viszonylagos jólétben élő "vidám barakklakók", az uralkodó/munkás/osztály sajnos a rendszerváltozás után sem tudta "uralkodói" tévhitét levetkőzni!

  Fittyet hánytunk a már nyugati piaccal is kiegészült nemzetközi munkamegosztásban elért helyzésünkre-nem vettük figyelembe a magyar munka, a magyar árú tényleges értékét "kemény" , oljáron számított valutában...
  No és a magunkkal cipelt, növekvő államadósság!

  Ahelyett, hogy a magyar ipart, mezőgazdaságot, munkaerőt és munkamorált, képzési színvonalat és követelményeket "naggyaink" a nyugatiasodó viszonyokhoz hangolták volna-
  nemes egyszerűséggel szétlopták, elkótyavetyélték az országot, az állam javait!
  És ha nem is újabb "kirakatpolitikára" , már a megélhetésre is hiteleket vettünk fel-az állam iks, a lakosság is!

  Ennél nagyobb baklövést politikai és gazdasági vezetés nem követhetett volna el!
  És a következmények nem olyanok , mint egy meghűlésé: majd csak kiheverjük...
  Ez inkább olyan mint a terhesség: egy ideig lehet akár takargatni is, de egyre nyilvánvalóbbak a tünetei:
  és nincs mese, egyszer meg kell szülni!

  És ha előbb nem, akkor majd kikderül: kitől is van a "gyerek"?!
  Sokan félnek az apaságtól, mint ördög a tömjéntől!”
 • 4. ALBERT 2011. február 03. 11:37
  „2011-et írunk, hol van az emberi méltóság, a lakhatási jog, ez a demokrácia ! Szégyeljék magukat az utóbbi 20-év politikusai hogy ezt tették egy 40-éven keresztül jól működő társadalmi rendel, A Kádári rendszerbe csak Amerikai filmeken látunk hajléktalanokat.”
 • 3. bélás 2011. február 03. 11:11
  „1,
  egy politikust se érdekel h 600 v 6000
  nekik jó a kilakoltatás, mert potom összegekért megveszik az ingatlanokat”
 • 2. macusnéni 2011. február 03. 11:10
  „Én is hasonlókat kivánok,mint az előttem szóló.Az biztos 3 hónap múlva,nagy gondok lesznek,a sok rájuk szavazó rájön nek,hogy ezeknek is az számit,hogy jól megtömjék a zsebüket.A többi már nem számit,s nem 600 ember van itt Szegeden,hanem sokkal több.Gondolhatnának az okos politikusaink is a sok gyerekesekre, akik még az óvodát sem birják befizetni,mert nincs miből.Lesz itt elég tragédia,s mi lesz,ha az éhes nép az utcára megy,mint Egyiptomban?”
 • 1. zoltanszabo 2011. február 03. 10:58
  „Na emberek : EZ A VALÓ VILÁG!!!!
  Jó lenne ha a K.politikusok erre figyelnének !! Ma még 600 ember--de ha jön a kilakoltatás --könnyen lehet ez 6000 is !
  Azt kívánom : minden politikus--milliárdos--töltsön el velük 1 hónapot közöttük--olyan körülmények között --kötelezően --majd több lesz bennük esetleg a tolerancia--emberség ! Mert ez idáig részükről ez O volt !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyunk, ha nincs munkahely

Csongrád megye - Bizonytalan munkahelyek, karrierkényszer, a nők 30-as éveire tolódott… Tovább olvasom