Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Nincs mindenütt megoldva a probléma: csak a klinikák gyűjtik a használt orvosi tűket

Egy jogszabályváltozás miatt tavaly óta nem veszik már át a patikák a veszélyes hulladéknak számító orvosi tűket. Olvasónk panasza nyomán utánajártunk, hova vihetik ezeket vissza például az inzulinos cukorbetegek.
Olvasónk hívta fel a figyelmünket a problémára, miszerint tavaly óta már nem veszik át a patikák a cukorbetegek használt inzulinadagoló tűit. Mint mesélte, a veszélyes hulladékot korábban oda vitte vissza, így a hosszú ideje otthon gyűjtögetett tűkkel most is egy gyógyszertárt keresett fel, de ott azt a tájékoztatást kapta, hogy jogszabályváltozás miatt már nem veszik át. – A hulladékudvarba irányítottak, de ott azt mondták, ők sosem kezeltek ilyet. Ezt követően azt javasolták, menjek oda, ahol felírták az inzulint – beszélt lapunknak kálváriájáról a mozgássérült nő, aki ezek után úgy döntött, nem sétáltatja tovább a veszélyes hulladékkal teli szatyrot, hiszen még mindig nem biztos abban, hogy valamelyik klinikára vagy a háziorvosához kellene vinnie azt. Egyben azonban biztos: a háztartási szemetesbe nem dobhatja.

Megkérdeztük Szilárd Andrást, a Háziorvosok Csongrád megyei Egyesületének elnökét, vajon olvasónk sikerrel járna-e, ha háziorvosának vinné vissza a használt tűket. – Maximum szívességből venné vissza, de ez semmiképpen nem kötelessége, hiszen a veszélyes hulladékot külön kell tárolni, és fizetni kell az elszállíttatásáért is – mondta a szakember.

Ezt követően érdeklődtünk az SZTE Klinikai Központban is, vajon a klinikák foglalkoznak-e a lakosság veszélyes hulladékának begyűjtésével. Mint megtudtuk, az injekciós tűket és az infúziós szerelékeket jelenleg a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán, valamint az I. számú Belgyógyászati Klinikán lehet leadni. Hamarosan pedig újabb telephelyeken is helyeznek majd ki tűgyűjtő edényeket.

Információink szerint a vásárhelyi Erzsébet-kórház portáján, főbejáratánál nemsokára kihelyezik a gyűjtőedényt. Szentesen még nem oldották meg ezt a problémát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ismeretlen holttest Szegeden: egy nőről 1998 óta nem tudni, ki lehetett

20 ismeretlen holttest Szegeden: egy nőről 1998 óta nem tudni, ki lehetett
Húsz olyan holttest szerepel a rendőrség körözési listáján, amelyet Szegeden találtak meg, de nem… Tovább olvasom