Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Önkéntes haderő a sorállományból

Szeged - Történelmet írt hazánk és a Magyar Honvédség négy évvel ezelőtt, miután leszerelt az utolsó sorkatona is. Ezzel 136 éves tradíció ért véget, s azóta november 3. az önkéntes haderő napja.
A sorozott hadsereg megszüntetéséhez többéves folyamat vezetett. Az 1990-es évek biztonsági kockázatelemzései megállapították, hogy az országot nem fenyegeti olyan fegyveres konfliktus, amely elérné a háborús küszöb mértékét, így lehetővé vált a korábbi katonai struktúrák átalakítása, a katonai szervezetek számának és létszámának csökkentése, a vezetés korszerűsítése – olvassuk a honvedelem.hu-n. A folyamat 2004-ben ért véget. Ebben az évben, november 3-án leszereltek az utolsó sorkatonák – összesen 1831-en.

Az elmúlt négy esztendőben egyértelműen kiderült, hogy az önkéntesen bevonuló katonák a pályát ma már nemcsak életformaként, hanem a munkaerő-piaci szempontok és lehetőségek mérlegelésével is választják.

A Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztály, központi toborzó, érdekvédelmi és katonai igazgatási osztályának vezetője, Szabó József mérnök ezredes szerint fontos, hogy a honvédség túl tudjon lépni a régi szemléleteken és az önkéntes haderő fenntartásához elengedhetetlenül szükséges emberierőforrás-gazdálkodással kapcsolatos elemeket átvegye és alkalmazza.

A honvédség az egyetemisták közül is toboroz katonákat. Fotó: Tésik Attila
A honvédség az egyetemisták közül is toboroz katonákat.
Fotó: Tésik Attila

A sorkatonai szolgálat csökkentésével és az önkéntes haderőre való átállással a Magyar Honvédség toborzó intézményrendszerét is országos hatáskörűvé kellett alakítani. Az Összhaderőnemi Parancsnokság megalakulásával 2007-ben a katonai szervezetek is megkapták a legújabb állománytábláikat, így ismét egyre több szerződéses katonát kerestek. Hirtelenjében mintegy ezerfős igény jelentkezett, s ezt a szükségletet akkor nagyon nehéz volt rövid idő alatt teljesíteniük a toborzóknak. Ráadásul mindez egybeesett a hadkiegészítés rendszerének átalakításával. A korábbi 20 helyett két hadkiegészítő parancsnokság – a kelet- és a nyugat-magyarországi –, valamint 19 megyei iroda jött létre. A MH Nyugat-magyarországi, illetve a Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságok alárendeltségébe tartozó, a megyeszékhelyeken található toborzó- és érdekvédelmi központok, valamint toborzó- és érdekvédelmi irodák feladatkörébe tartozik a hivatásos állományú katonák toborzása is.

Szerződésesek

Tavaly összesen 878-an vonultak be szerződéses katonának, míg idén az első tíz hónapban 956-an kezdték meg szerződéses katonai szolgálatukat. A Magyar Honvédség szerződéses legénységi állományú feltöltöttsége jelenleg 79 százalékos, ami mutatja, hogy a toborzók jól végzik munkájukat.

Vagyis a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, illetve a tiszthelyettes szakképző iskolába is lehet jelentkezni a Magyar Honvédség toborzóinál. Mindemellett kiemelt projekt a kanadai repülőgépvezető-képző program (NATO Flaying Training in Canada – NFTC) népszerűsítése is. Hiszen akik vadászpilóták, illetve helikopter- vagy szállítórepülőgép-vezetők szeretnének lenni, azoknak ugyancsak a toborzóirodákon kell jelentkezniük az NFTC-programra.

A toborzók egyetemi, főiskolai és középiskolai látogatásokat – országos szinten 631-et – terveznek 2009-ben, akik természetesen a helyi, lokális rendezvényeken is ott lesznek jövőre. Előreláthatóan összesen 243 civil, társadalmi rendezvényen találkozhatnak a szerződéses katonának jelentkezők a Magyar Honvédség munkatársaival.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2008. december 31. 11:44
  „A "hadsereg" létszáma kb. 30 000 fő.
  A harcoló alakulaté 10 000.
  Ebből külföldi missziókban szolgál 2 000.
  Szabadságon van, szabadnapos vagy beteg 4 000.
  Azonnal bevethető 4 000.
  Tisztek, főtisztek, tábornokok és minisztériumi vezetők Kb 20 000.

  KÖSZÖNJÜK, SZDSZ!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érvényesek a régi jegyek

Szeged - A 2007. december 31-éig vásárolt szegedi tömegközlekedési menetjegyek nem érvényesek 2009.… Tovább olvasom