Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Összedőlt Éváék tanyája: lakhatatlanná vált a beteg asszony és élettársa ásotthalmi otthona

Összedőlt Éváék tanyája: lakhatatlanná vált a beteg asszony és élettársa ásotthalmi otthona
Ásotthalom - Összedőlt egy ásotthalmi tanya egyik fala tegnap hajnalban. A rendkívül rossz állapotban lévő épület lakhatatlanná vált, az áramot kikapcsolták, lakóinak nincs hová mennie
– A hátsó fal egyik fele hajnali négy óra előtt, a másik fél öt felé dőlt ki. Feldöntötte a bútort is – mondta az Ásotthalom és Mórahalom határán fekvő, düledező tanya előtt Marancsik Györgyné Éva. Az asszony derékkötőben, egy botra támaszkodva botorkált ki az épület elé, azt mondta, súlyos gerincgyulladása van. Éva öt óra előtt nem sokkal hívta a tűzoltókat, akik két kocsival vonultak a tanyához.

Éva élettársa, Kedves Gergely már munkában volt. Mindketten közmunkából élnek, az asszony betegsége miatt táppénzen van.

A szoba hátsó falának egy része teljesen beomlott. Az asszony nem sérült meg, ágyuk a szemközti fal mellett van. A tűzoltók a tanya körüli erdőből láncfűrésszel vágtak ki négy közepes méretű fát, egyforma hosszúra fűrészelték azokat, majd megtámasztották velük a falat, és aládúcolták a mestergerendát. A közvetlen életveszélyt megszüntették, de az épület lakhatatlanná vált.
 
Összedőlt Éváék tanyája. Fotó: Kuklis István (galéria)
A valószínűleg az 1930-as években épült, rendkívül rossz, elhanyagolt műszaki állapotban lévő nádfedeles vályogház fala az esőtől omolhatott be. Csak idő kérdése, és az egész épület összedől. – Épp tavasszal akartuk felújítani. Teljesen lebontottuk volna, és új épületet húztunk volna fel – mondta Gergely.

A balesetben az elektromos szekrény és kábelek is sérültek, ezért az áramszolgáltató szakemberei kikapcsolták az áramot.

A háromszor négy méteres helyiségben a ledőlt fal törmelékein át szűrődött be egy kevés fény. Éva a gerince miatt állni és ülni sem tud, ezért az ágyra dőlt le. – Hatalmas kérdés, mi lesz velünk. Ásotthalom nem segít, azt mondták, menjünk albérletbe. A lányaimmal nem tárgyalok. Nem tudjuk, mi lesz. Reménytelen a helyzet. Fűtött helyre van szükségem a gerincem miatt. Hörgőszűkületem van, a szívemmel is probléma van, totál ki vagyok idegileg – sorolta Éva, miközben cigarettára gyújtott.

Bálint László ásotthalmi tanyagondnok szerda délelőttig háromszor járt kint Marancsiknénál. – Egyeztettem a családsegítővel, a jegyzővel, Toroczkai László polgármesterrel, keressük az átmeneti megoldást. A lehetőségeink korlátozottak – magyarázta a tanyagondnok.

– Várjuk a hírt, hogy hová költözhetünk. Hajléktalanszállóra nem megyünk, az biztos. Olyan üres tanyát keresünk, ahová be tudunk költözni – tette hozzá búcsúzóul Éva élettársa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsviharral ünnepelték Juronicsékat Bulgáriában

Tapsviharral ünnepelték Juronicsékat Bulgáriában
A Szegedi Kortárs Balett a Szófiai Magyar Intézet meghívására utazott a bulgáriai '56-os… Tovább olvasom