Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Rugós bálna és meseautó 25 millióból

Szeged - Kilenc játszótérre osztotta szét az önkormányzat idei 25 milliós keretét a közgyűlés sportbizottsága. A tartaléklistán szereplő kettőre akkor lehet költeni, ha marad elég pénz.
– Idén is 25 millió forintos pénzkeretet lehet elkölteni a városi költségvetésben játszóterek fejlesztésére, biztonságossá tételére. Ennek az összegnek a felosztásáról döntött szerdán az ifjúsági és sportbizottság. A döntés előtt javaslatot tett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. mint a játszóterek üzemeltetője és a terület önkormányzati képviselője. A bizottság mérlegelt – mondta az egyeztetésről az előterjesztő Hüvös László, Alsóváros, Klebelsbergtelep és Gyálarét fideszes önkormányzati képviselője, humán közszolgáltatási tanácsnok. Az eredeti tervhez képest változott a lista, mert például a Bartók tér kivitelezése tavaly az időjárás miatt nem készült el teljesen, az idén kellett befejezni és kifizetni. 3 millió 657 ezer forintba került. Ehhez képest kellett átalakítani a sorrendet. A bizottság a Kolozsvári térre több pénzt javasolt fordítani, mint a polgármesteri hivatal szakirodája, így bővítette az eredetileg 3 millió 190 ezres összeget 5 millió 980 ezerre. A képviselő hangsúlyozta: nem azért, mert az Nógrádi Tibor és Gyimesi László fideszes képviselő határterülete, hanem mert az egész környéken ez az egy játszótér van, a legközelebbi a Kálvária téren található.

A Bartók téri játszótér felújítását idén fejezték be – hamarosan másik kilenc is megszépülhet. Fotó: Karnok Csaba
A Bartók téri játszótér felújítását idén fejezték be – hamarosan másik kilenc is megszépülhet. Fotó: Karnok Csaba

A többiben is fontossági sorrendet állított fel a bizottság. Így került le a szakiroda által összeállított listáról Gila Ferenc (MSZP) petőfitelepi képviselő Bika-tavi játszóterének terve 2 millió 895 ezer forintból. Két játszóteret tartaléklistára vettek, a Solymos László (MSZP) alpolgármester által pártfogolt Vág utca–Cső utcát, ami 1 millió 969 ezerbe kerül, és az ugyancsak szocialista Kozma József Hont Ferenc utca–Zsitva sori játszóterét az 1 millió 749 ezres árával. Hüvös László elmondta: a pénz elosztásakor konkrét árajánlattal értelemszerűen nem dolgozhattak, csak referenciaárak alapján. Ezért ennél a kivitelezés csak olcsóbb lehet. Attól függően, hogy mennyit sikerül spórolni az elfogadott kilenc játszótér árán, úgy kerülhet be a két tartalék. A kivitelezőket megversenyezteti a környezetgazdálkodás, és még a nyáron korszerűsítik, bővítik a játszótereket.

Pénzhez a tartalom

Az említett Kolozsvári térre közterületi kondigépeket helyeznek ki. A szintén említett Bartók téri játszóhelyen 150 négyzetméteres ütéscsillapító gumiburkolat létesült Farkas László (Fidesz) körzetében. Juhász Gyula (KDNP) tápai kerületében a Tanító téri játszótéren 1 millió 358 ezer forintért lebontják a balesetveszélyes csúszdát és hintát, helyette ovivár és mérleghinta épül. A körzet Balatoni utcai játszótere 292 ezerért mérleghintával egészül ki. A Haág Zalán (KDNP) körzetéhez tartozó Római körúti játszótér 1 millió 729 ezerért kötélhidat rugós zsiráfot és bálnát, valamint mászókát kap. A Gyimesi László (Fidesz) területén lévő Bécsi körút 33. szám alatti játszótéren 1 millió 998 ezerért elbontják a vasházikót, mászókát, hintaállványt, a helyére hinta, mászóka, homokozó, mozdony kerül. Pocsai Blanka (Fidesz) körzetében az Erdélyi téri játszótérről eltűnik a régi hinta, csúszda, mászóka, korlát. Helyette csúszda, lengő-, fészek- és mérleghinta, pad és meseautó létesül. A Szentgyörgyi Pálhoz (MSZP) tartozó Vajda utcai játszótér csúszdával és hintával bővül 1 millió 666 ezerből. Kónya Gábor (MSZP) Homonnai utcai játszótere ugyanekkora összegből csúszdával és ovivárral egészül ki. Kenyeres Lajos (Szabad Város Egyesület) területén a Selyem–Salyka utcai tömbbelsőben lévő játszótér 1 millió 489 ezerért sziklamászókával és csúszdával bővül. A képviselők a Retek utcai Máltai játszótér működtetésére 500 ezer forint támogatást hagytak jóvá.

Olvasóink írták

 • 3. Vandorr 2013. június 29. 22:57
  „Mindenhová babajátszóteret építenek, ami három éves korig jó? Hogy is hívják a nyertes építő kft-t?”
 • 2. kormoska 2013. június 29. 19:15
  „A Bartók játszótérrel jönnek,ami most is úgy néz ki mintha félkész lenne!
  A tér másik oldalára nem jutott EU-s csillapított burkolat,így megoldották sima homokkal.A hajléktalanoknak frankó belepisilni!
  Hiába az új játékok ha az odavezető úton a kisgyerekes szülő 3-szor orraesik a töredezett,fagyökerektől hullámos flaszteron.Aszfaltozni,padokat cserélni is kellene a téren mert nagyjából úgy néz ki mint amikor ott gyerekeskedtem,ami nem most volt!”
 • 1. Godina 2013. június 29. 14:46
  „Gratulálni tudok,csak honatyáink döntéséhez!!! A Kodály téren,azaz a Sárosi utcai játszótéren a NAGY üres területen ahol a gyerekek majd egymásra várnak,hogy fel tudjanak jutni egy egy mászókára,mert van egy kétcsúszdás kicsi mászóvár két mérleghinta,2x2 hinta(2 nagyobbaknak,2 kisebb gyerekeknek),kúp alakú forgó,két kis pici mászóka,egy picivel nagyobb mászófal,3 rugós állatfigura és egy kicsiknek való mérleghinta plusz az a nagy kötél hinta,de oda senkinek meg se fordult a fejében,hogy esetleg kellene még pár fejlesztő mászókát építeni,mert nap mint nap rengeteg gyerek szokott azon a téren megfordulni.Arról nem beszélve,hogy több korosztályú gyerek jár arra a játszótérre... :) Pont a területe miatt, és még férne oda bőven mászóka például olyan mint a Roosevelt téren...Sajnos nincs olyan nap,hogy a nagyobb gyerekek ne akarják le zavarni a három éves fiamat a csúszdáról,mert ő még nekik kicsi...De ezt nem csak a fiammal,sok más kisebb gyerekkel is megteszik... :( Egy közelebbi játszótérre meg a macskák járnak pisálni a homokozóban,mert egy jóember a játszótér tövébe épített a kóbor macskáknak házat....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden lesz polgármester Hegedűs D. Géza

A Vígszínház népszerű művésze, Hegedűs D. Géza polgármesterként autoriter személyiség, akinek – kis segítséggel – mindenhova elér a keze. Tovább olvasom