Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Szeged borfesztivál: Nem inni, kóstolni kell a nedűt

Szeged - Egy gombostűt sem lehetett leejteni a pénteken megnyílt XVII. Szegedi Borfesztivál első két napján a Széchenyi téren: a jó idő és a rengetegfajta bor ezreket csalogatott ki a rendezvényre.
– Ha esik, ha fúj, mi minden évben kijövünk. Tudatosan keresünk, most a lányosabb, édesebb tokaji borokhoz volt kedvünk. Ez Szeged legjobb rendezvénye – jelentette ki a 23 éves Andi és barátnője szombat este a Széchenyi téren. A pénteken megnyílt XVII. Szegedi Borfesztivál első két napján akár a megtelt táblát is ki lehetett volna tenni a belváros szívébe: a nemes nedű több ezer vendéget csalt ki a platánfákkal övezett területre. Sok emberrel beszéltünk, aki mind azonos véleményen volt: jó helyen, jó borokat lehet megkóstolni akár olyan ismerősökkel is, akikkel hosszú ideje nem találkoztak.

A borfesztivál többeknél családi programnak számít. Fotó: Schmidt Andrea
A borfesztivál többeknél családi programnak számít.
Fotó: Schmidt Andrea

– Akár 1 hónapig is tarthatna a fesztivál, látva ezt a sok embert. Nagyon jó rendezvénynek tartom a borfesztivált, ahova nemcsak a bor élvezete, hanem az emberek miatt is érdemes kijárni – mondta Dömötör Máté. A férfi sok borfesztiválon járt az országban, amelyek közül a szegedit kiemelkedőnek tartja, köszönhetően annak a 150 kereskedőnek is, akik a legjobb boraikat hozták el a napfény városába. – Felkészültek a kereskedők, nyugodtan kérdezhetek tőlük bármit a boraikkal kapcsolatban. Régen Villány volt a kedvenc tájegységem, de később minden borvidékben megtaláltam az izgalmakat – mesélte. Dömötör Máté általában fehérbort kezd kóstolni, amit a rozé, végül a vörös követ – abszolút betartja a borvacsorák protokollját. A vendégek többsége is hasonló utat járt be a borok közötti kalandozásban, de akadtak kivételek. Viola például vörösborízleléssel kezdett és kötött ki végül a fehéreknél. A fesztiválon megdöbbentően sok idegen szót lehet hallani.

Borfesztivál Vasárnap. Fotó: Tudósító (galéria)

– A külföldiek nagyon értenek a borokhoz. Összehasonlítják borainkat a sajátjukkal, dicsérik az otthonit, de pozitív véleménnyel vannak a magyarról is. Egy ausztrál férfival beszéltem hosszabban, aki bortermelő volt. El volt ájulva, hogy a magyarok milyen jó chardonnay-t és rozét tudnak gyártani – mesélte Debreczeni Dániel. Az etyeki székhelyű Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet először van jelen boraival a szegedi fesztiválon, így nagy hangsúlyt fektetnek a kóstoltatásra. – Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de aztán vásárolnak is. A hozzáértők érdeklődnek gazdaságunk nagyságáról, a bor savasságáról és elkészítéséről. A kevésbé szakértőket főként a bor íze érdekli – mesélte a fiatalember.
Pelle László borszakértő tanácsa a kilátogatóknak: ne igyuk, hanem kóstoljuk a bort. – Bort inni bármikor lehet, de ilyen széles választékkal csak itt találkozhat az ember. Négy-öt deci elfogyasztása után már nem érzi az ember, hogy mit fogyaszt – magyarázta. A szakértő szerint nem igazán érdemes keverni a fehéret a vörössel, próbáljunk minél egyneműbb és azonos fajta nedűt fogyasztani. Így az összehasonlítással is könnyebb dolgunk lesz. Indításnak könnyű fehérborokat ajánl a szakember.

Látogasson el online borudvarunkba!

Olvasóink írták

 • 11. bánki 2011. május 16. 18:44
  „5. queenmargareth 2011.05.16. 15:58
  Ősi magyar mondás ! ,,bort inni, asszonyt verni" már mint a hülyéket!

  Nagyon normális döntés a bor feszko ! Mindenki megtalálhatja az ár/érték arányos nedűt.

  ui. leszámítva a kémia csodáit a látásjavító tesco gazdaságos pez- palackos vackokat.”
 • 10. queenmargareth 2011. május 16. 18:44
  „nem, kedves tommt, nem vagyok művész, de fogalmam sincs már 8 éve, mi az, hogy szórakozás.
  igen, arra van pénz amire én akarom. Én azt a sorsot kaptam, mint betegnek kikiáltott barom, hogy így éljek. Nem az én döntésem volt.
  De, kösz az iróniát.:)Értem.Így kell viszonyulni mindenkihez. Olyan emberi.”
 • 9. CSorBA 2011. május 16. 17:43
  „dokmed: 1-1 deciket vettem, mindenhol írtak számlát.”
 • 8. Csecs 2011. május 16. 16:25
  „6. Ahol nem kóstoltam, hanem vásároltam, kivétel nélkül kaptam számlát, még ha ismerős is volt az eladó. Ne téveszd össze a május elsejei vörösbúcsúval, itt zömmel tisztességes emberek jelennek meg.”
 • 7. tommt 2011. május 16. 16:19
  „5. Te művész vagy. 27000-ből, kaja, rezsi, internet,tampon meg még gyűjtesz is valamire. Nem semmi.”
 • 6. dokmed 2011. május 16. 16:17
  „Kapott már valaki számlát a derék árusoktól???”
 • 5. queenmargareth 2011. május 16. 15:58
  „nos, nekem 27000-ből nem arra van pénzem, amit én akarok. Helyettem más döntött így. Ezek szerint sosem ülök a borfeszkón, mert nem arra gyűjtök egy éven keresztül. Kicsit éles példa:tampon vagy kétszer 500 ft-ért egy deci bor?”
 • 4. Smerdis_of_Arshak 2011. május 16. 15:06
  „a fotósnak valaki szóljon már, hogy kapcsolja be a gépén az autófókuszt, mert totál életlen az összes kép.”
 • 3. tommt 2011. május 16. 13:30
  „Kóstolót adnak ingyen is. Amúgy meg általában mindenkinek arra van pénze amire akarja.”
 • 2. queenmargareth 2011. május 16. 13:25
  „mégis van pénze az embereknek, én biztos nem tudnék inni, mivel megfizethetetlen, csak úgy meg nem adnak kóstolót.
  Látni a csinibabák, szépfiúk kint ülnek.Tényleg, miből?”
 • 1. embör 2011. május 16. 12:58
  „"Jó látni",hogy mennyi babakocsi, karon ülő kisgyermek, stb... van a fotókon. Had szocializálódjon a gyermek. Nem az a baj,hogy van aki nem tudja hova rakni,hanem az ,hogy így nő fel ,ezt tartja majd szinte egyetlen kikapcsolódási formának,bulinak,fesztiválnak,helyesnek. Jó evés,jó ivás,beba.... Mielőtt még bárki nekilódulna,asztaltársaságunk megállapítása volt ez a helyszínen,a fotók csak erősítik. Úgyhogy ez vitán felüli megállapítás,e témában nem meggyőzhető emberek következtetése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan dühöngött egy férfi Bordányban

A szolgálaton kívüli körzeti megbízott érte tetten azt a 35 éves férfit, aki vasárnap délután erősen ittas állapotban dühöngött a településen. Tovább olvasom