Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Szegediek a Google és a Norc előtt

Szeged - A Google Budapesten lemaradt a román Norc mögött, a román csapat ugyanis már végigfotózta a fővárost, és így Budapest szinte teljes egészében bejárható az interneten. A közelmúltban Szegeden is látni vélték a fényképező Daciákat. A Norcot azonban a mi városunkban körözték le. Nem egy világcég, hanem szegedi fiatalok készítették el a virtuális várost.
A Google Street View szolgáltatása, amelynek révén panorámaképeken járhatunk be egész városokat, nagy port kavart Magyarországon. Még adatvédelmi kérdést is csináltak belőle. A Norc azonban nem teketóriázott: végigfotózta a várost. Budapestet feltérképezték, a Google lemaradt. Persze egy ekkora cégnek sem könnyű tartani a lépést az egyre szaporodó konkurenciával. Néhány helyre hamarabb érnek oda a kicsik. A Norc végigfotózta már a román városok nagy részét, letudták a fontosabb szlovák városokat és Bécset is.

Szegedre is jönnek, de már hiába

A kamerákkal felszerelt Daciát már Szegeden is látni vélték néhányan. Hogy mi igaz abból, hogy a románok már Szegedet is fotózzák, nem tudni.

Annyi azonban biztos, hogy a mi városunkból ők is elkéstek. Szeged ugyanis már teljes egészében bejárható a világhálón, még a román cég és a Google megjelenése előtt. Elkészült ugyanis a www.joszegeden.eu oldal, amelyet szegedi fiatalok kezdtek készíteni még tavaly. A befejezést idén januárra, majd tavaszra ígérték, de végül nyárra sikerült pontot tenni a munka végére. Több mint 16 800 fotóból állt össze a város.

Négy méteres állványról is fotózzák már az eseményeket. Fotó: Segesvári Csaba
Négy méteres állványról is fotózzák már az eseményeket.
Fotó: Segesvári Csaba

Hajdu Anita történelem szakos hallgató, Somorjai Tamás építészmérnök, Vízvári Gergely programozó eddig mintegy 2–2,5 millió forintot ölt a projektbe, és további 2 millió forint kiadással számolnak, mire elkészül az új honlap, amelyen webkettes szolgáltatásokat is kínálnak majd. A fotókat évszakonként szeretnék majd frissíteni, de ez egyelőre csak távlati terv. Most több fényképezőgépre gyűjtenek, hogy meggyorsíthassák a munkát. A virtuális Szeged egy-egy épületébe is beléphetünk, az újszegedi Szent Erzsébet-templomban például már körbejárhatunk az interneten.

Nagyszerű ötlet, de nincs befektető

Bár a cégek élénken érdeklődnek az új szolgáltatás iránt, egyelőre csak
igénybe szeretnék venni azt, nem pedig támogatni vagy befektetni a
projektbe. A pénz legalább elkezdett csepegni a fejlesztők zsebébe. Egy
komolyabb ajánlatot is kapott a csapat, de nem tudtak megegyezni. Somorjai Tamás azt mondja, úgy négy-öt millió forintos befektetéssel már tudnának mit kezdeni. Ennek hiányában azonban saját maguk folytatják, amit elkezdtek.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. -SZIKRA- 2009. július 20. 09:12
  „A flexsnake, egy kicsit merevnek tűnik... :)

  De szerintem nem érti a lényeget.
  Nem célunk, hogy az egyes embereket kiemeljük, és mutogassuk. Erre van egy jogi formula, tömegfelvétel. (ha innen akarjuk megközelíteni a dolgot) ez egy jól szabályozott rendszer, ami kimondja, hogy addig, amíg nem vágsz ki egy embert a tömegből, és nem az ember a kép célpontja, addig szabadon lehet fotózni. Ha ez nem lenne, akkor tulajdonképen az internet egy színfoltját veszítené el,a fényképeket. "Cat "jól mondja, de ne menjünk messzire csak itt a délmagyarba keresgéljünk... vagy a nyomtatott médiába. Vagy otthon a fotóalbumunkba. Egy kicsit álszenteskedésnek érzem, a probléma felvetését, hisz ki nem készített volna kirándulásai alkalmával olyan képet, ahol épületek, kocsik, hajók, felismerhető emberek vannak a háttérben, és felkerülnek az iwiwre... (vagy mindenre van aláírt beleegyezése... :) )
  Persze, biztos van erre is valakinek okfejtése, hogy miért is nem lehet igazam, de úgy érzem, ez inkább olyan ameriai meglátás....jól felöntöm egy puccos cég előtt a járdát vízzel télen, hogy aztán jól eleshessek rajta, és sok pénzt nyerjek a peren.... :)

  Hogy mégis miről szól a joszegeden.eu ? .... :)

  Hát nem a pénzről. Mindenki ingyen töltheti fel magát, jelölheti meg a cégét, hogy hol található. szétnézhet kisvárosunkban, milyen csodálatos dolgok is vannak itt. Bepillantást enged a város életébe, hangulatába a rendezvénypanorámákkal. Bepillanthatunk, épületekbe, végighajózhatunk a Tiszán Szegeden....

  Tudjátok, 18000 üzlet van Szegeden, ebből 200 fodrász... Te hányat tudnál felsorolni?...
  A kis cégeknek esélyük sincs a nagyokkal szemben. El vannak dugva a kis utcákba, panelek aljába, és nincs pénzük, se honlapra, se reklámra. Nekik akarunk segíteni, és persze a szegedieknek, hogy eljussanak a "mari néni " szabóságába is... Lassan kihal a belváros, mind a parkolási lehetőségek miatt, mind a pláza típusú multik miatt. Ezeket persze ismerjük, és tudjuk, hogy egy itt nyitó üzletnek százszor több esélye van az életben maradáshoz. És mi van, ha valakinek nincs erre pénze?....
  Egy panorámakép felvétele 20 perc alatt megvan, és mindent elmond a cégről. legalábbis annyit, amennyit megtudhatsz, ha bemész az üzletbe, ha egyszer arra keveredsz....egyszer...talán...
  Ha ezt összefűzzük egy kereshetőséggel, és egy utcabejárhatósággal, akkor már mindjárt használható is lesz a rendszer. Ezen dolgozunk, amíg csak tudunk. (És már egyáltalán nem keresünk befektetőket, magunk lettünk a befektetők :) és boldogulunk )
  Bízunk benne, hogy egy kevés kivétellel, a többségnek nagy hasznára válik, amit kitaláltunk.
  De ezt az idő úgyis eldönti. :)
  Addig is Mindenkit várunk szeretettel a joszegeden.eu -n. Nézzétek meg az új üzleteket, akik már értik a lényeget :)”
 • 24. Hajdu Anita 2009. július 20. 08:00
  „Sziasztok!

  Hogy mitől függ az, hogy egy utcát meddig fotózzunk le..:)... Hát ez sok mindentől függött még tavaly, ugye ezek még 2008 nyári, őszi képek, akkor fejlesztettük ki mindent, próbálkoztunk hogy lenne a legjobb, mivel egyedül jártam be a vársot, nem volt csak egy robogónk, ezért előfordulhatott hogy elkezdett esni az eső és nem tudtam végig menni egy utcán, vagy épp találkoztam a kukás autóval és máshova mentem, aztán feledésbe merült, hogy ez az utca csak félig lett meg..:( de idén már nem lesz ilyen problémánk, sikerült mindent letisztázni, így nem lesznek félbehagyott utcák, és megyünk ki a körtöltésen kívülre is!!!!!!!!”
 • 23. kilo 2009. július 20. 00:13
  „Nekem tecc.
  Mikor Pozsonyban vagy Kassan volt versenyem, a Norc segitsegevel szepen vegig tudtam menni az utvonalon. Nem mondom, hogy minden hazat megjegyez az ember, de a fontosabb, odafigyelest igenylo pontokat meg lehet talalni.
  A szemelyisegi jogok eseteben pedig tenyleg a lo tuloldalan vagyunk, Cat-nak igaza van.

  Ugyhogy hajra fiatalok, igy tovabb!”
 • 22. flexsnake 2009. július 19. 23:53
  „21. nem elhiszem hanem tudom. 30napig tárolható felvétel. Kivéve pénzintézetek ők tárolhatják 60napig.
  A történelmi emlékekre is más vonatkozik és a műemlék jellegű épületekre is. Japán módra kattingatni nem túl kifizetődő. Csak idegesebb ember kell és a gatyáját is lepereli az illetőről :D”
 • 21. Cat 2009. július 19. 16:38
  „Akkor a turisták is "dugifényképeznek". Ha mondjuk egy szép, történelmi jelentőségű épületben laksz, a kutya nem kérdezi meg, hogy lefényképezheti-e a tulajdonodat.
  De azt se, hogy lefotózhatja-e a Kárász utcát, ahol éppen te is sétálsz.

  A térfigyelő kamerák képei valóban nem nyilvánosak, de ki tudja, milyen célra használják fel az arról tárolt képanyagot, hogy éppen sétálgatsz az utcán és túrod az orrod. Még hogy törlik a felvételeket, ugyan. Te ezt elhiszed? Ha már paranoia...”
 • 20. flexsnake 2009. július 19. 16:32
  „17. a térfigyelő kamerák képei nem nyilvánosak és az oldalra meg ne kelljen már mindenkinek felmászkálnia aki azt sem tudja hogy létezik.... Azért mert ki van rá írva az még egy semmi.”
 • 19. flexsnake 2009. július 19. 16:30
  „17. egy rendezvényen, mondjuk koncerten, mindig szerepel a jegyen: hang és videofelvétel készülhet és azon szerepelhetnek.... Míg az ilyen dugifényképezésnél soha nem figyelmeztetik az embereket. Vagyis választás lehetőségét sem hagyják meg. ÉS utólag már elég gáz ha valaki azt mondja ő mondjuk nem akarja hogy az épülete szerepeljen rajta. Nem fotózhatsz azt amit csak akarsz.”
 • 18. Cat 2009. július 19. 16:26
  „Ja: lehet, hogy nagyobb esélye van, hogy a tilosban járó a Google/Norc/Joszegeden fotói alapján bukjon le, mint egy szimpla, netre feltöltött turistafotó miatt, de annak még nagyobb esélye van, hogy egy ismerős meglássa a két (analóg) szemével, azt´ jól elmesélje mindenkinek.”
 • 17. Cat 2009. július 19. 16:14
  „Szerintem teljesen irreális ez a hiszti a digitális fényképezőgépek és az internetes fotóalbumok korában.
  A turisták is lefotóznak pl. építményeket, amelyekben valakik _laknak_, meg utcákat, ahol emberek sétálnak, aztán a turisták feltöltik a képeket a netre.
  (Egyébként sem kell minden esetben engedélyt kérni. Nem tudom a pontos szabályt, de úgy emlékszem, pl. rendezvényen - ha nem kifejezetten az egyes embereket fotózod - nem kell. Namármost épp emiatt kellene a leginkább aggódni, ha már olyan rémeket látunk, hogy jön a zenbéhá és seggberúg, ugyanis a fentiekből következően egy politikai rendezvényen vagy tüntetésen is jól lefényképezhetnek minden további nélkül.)
  Komolyan nem értem, mitől félnek annyira egyesek. Ha valaki olyasmitől fél, hogy jól lefotózzák, amint éppen kilép a kupleráj ajtaján, nos... erre van egy egyszerű ellenszer: a panorámafotósok leírják a honlapjukon, hogy mikor hol fényképeznek, emberünk pedig nem pont akkor megy kuplerájba, amikor Tamásék ott fotóznak.
  Jut eszembe, a térfigyelő kamerák ellen miért nem ágál senki?”
 • 16. flexsnake 2009. július 19. 15:53
  „Szerintem én is elkeveredtem a cikk hülye fogalmazása miatt.
  VAn a google a norc meg a szegedi dolog. Most akkor miről szól a cikk erről a szegedi projektről? Kizárólag erről?
  megkeresem rajta hol vásároljak keki színű pirospöttyös tangát és megtalálom? És panorámaképen forgathatom az utva képét miközben a google map van az oldalba beleépítve mert egy önálló térkép se lett elkészítve ?
  Ebbe hogy fektessen az ember pénzt? És pontosan miért? Milyen célból? Ami ráfizetéses és hasztalan azt csak egy önkormányzat képes működtetni. Nagyon sárgaoldalak íze van a dolognak....”
 • 15. flexsnake 2009. július 19. 15:47
  „14. ,,Ez rendben is volna, csakhogy sokan a szolgáltatásért sem akarnak fizetni. "
  Erre van egy egyszerű magyarázat. A volt cégemnél microsoft office-t használtak. Megkérdeztem hogy miért nem jó az openoffice ami ingyenes, meg nem ilyen idióta megoldású? A válasz ennyi volt: mert ami ingyen van az szar.
  A cég már nem létezik. A jelenlegi cég openoffice-t használ, mert ami ingyen van az közel sem olyan szar. Ami van ingyen azért nem kell fizetni. Mert a cikkben említett dolog, bár elég homályos hogy miért is kellene fizetni, ingyen is létezik.

  ,,Nem látok semmi kivetni valót az ilyen Google, Norc vagy joszegeden.eu projektekben. Akinek valami takargatni valója van, akkor álljon be a kocsijával az udvarára, takarja el vörös lepellel a házát, stb."
  A személyiségi jogok rettentő kényes dolgok. Pont németország áll hadilábon a google street projektével. Náluk elég komolyan veszik az ilyen dolgokat.
  Soha nem tudhatod hogy egy kép a rajta szereplő épületek vagy személyek miatt mit okozhat. pl: katonai épületet sem igazán jó fotózni mert ugye az biztonsági kockázat. Ahogyan a google earth is kitakarja a katonai létesítményeket, bár nem tudom hogy egy teljesen körvonalasan kiszedett rész miért nem biztonsági kérdés....
  A fényképkészítésnél a rajta lévő személyeknek hozzá kell járulniuk hogy ők szerepelhetnek a képen, az építmények tulajdonosai szintén utólag hivatkozhatnak arra hogy számukra valamiért előnytelen a fotózás. Ennek számos oka lehet.
  Nem igazán vagyunk tisztában azzal sem hogy a személyek arca hiába van kitakarva mikor egy tetoválás vagy egy jármű alapján pontosan beazonosíthatóak ismerősök által.
  Nem csak az ötletet tartom halottnak de a kivitelezése is rettentő gyenge. Ami poénnak lehet hogy jó, de befektetésnek semmiképpen sem az. Mint mondtam: van ingyen, szebben és használhatóbban.”
 • 14. NTK 2009. július 19. 13:48
  „13-hoz:
  [...] ha igénylek egy szolgáltatást akkor nem a cég létrehozását fizetem hanem a szolgáltatást fizetem meg [...]
  Ez rendben is volna, csakhogy sokan a szolgáltatásért sem akarnak fizetni.

  [...] Más tulajdonát fényképezni engedély nélkül ebben az országban is büntetendő dolog. [...]
  Azt hiszem, hogy a személyiségi jogok védelmét illetően átestünk a ló túlsó oldalára. Lassan már a szemünket sem nyithatjuk ki ha más kocsiját vagy tulajdonát látjuk. 20-30 éve még a bűnelkövető lakcímét is kiírták a DM-ben, azt mégis mindenki kussban volt. Nem látok semmi kivetni valót az ilyen Google, Norc vagy joszegeden.eu projektekben. Akinek valami takargatni valója van, akkor álljon be a kocsijával az udvarára, takarja el vörös lepellel a házát, stb.”
 • 13. flexsnake 2009. július 19. 12:36
  „12. ha igénylek egy szolgáltatást akkor nem a cég létrehozását fizetem hanem a szolgáltatást fizetem meg.
  A google komoly perekkel nézett szembe a fényképezései miatt, kíváncsi leszek hogy ebből mi lesz.
  Más tulajdonát fényképezni engedély nélkül ebben az országban is büntetendő dolog.
  Nincs jövője ennek a dolognak. Pénztemető de másra nem jó.”
 • 12. NTK 2009. július 19. 11:42
  „[...] Bár a cégek élénken érdeklődnek az új szolgáltatás iránt, egyelőre csak igénybe szeretnék venni azt, nem pedig támogatni vagy befektetni a projektbe.[...]

  Tipikus magyar vállalkozói mentalitás. Tisztelet a kivételnek! Az előnyeit, reklám értékeit szeretnék igénybe venni, no de invesztálni bele! Na azt már nem!
  Az tetszik ebben az egész projektben, hogy nem olyan műszaki felszereltséggel csinálják mint a Google, de a képei sokkal jobb minőségűek.

  A készítőket szeretném megkérdezni, - ha még néha visszanéznek ide, - hogy mitől függ az, hogy egy lakóterület minden utcáját végigfényképezik vagy sem?
  Szűkebb lakókörnyezetemben van olyan kicsi utca amelynek csak az azt keresztező főbb utca sarkáig jutottak el, (be már nem mentek) de van olyan is ahol ezeket a kicsi utcákat is körbefényképezték.”
 • 11. Gingko 2009. július 19. 02:41
  „Én nem állítólag, hanem valóban láttam a románok kamerás Daciáját a Tsza Lajos körúton.”
 • 10. -SZIKRA- 2009. július 18. 23:37
  „Hi hi :)...

  Bocs nem rajtad nevetek, de itt Magyarországon annak adnak pénzt akinek már így is van...
  Ez persze nem tiszta mindenkinek (nekem se volt, míg utánna nem nézten...) , de mivel mindenhez bankgarancia kell, így csak akkor tudsz pályázni,ha van legalább akkora vagyonod, amit fel tudsz ajánlani fedezetnek, mint amennyit megpályázol...
  Persze vannak K+F es (kutatás és fejlesztés) pályázatok is, amihez kevesebb is elég lenne, de ez mint a benfentesek is tudják, le van osztva az egyetemek között. Itt elég erős a lobbi...

  De ez nem sírós sorok, hisz a pénz az elején felgyorsította volna a munkát, de mostmár meg tudjuk termelni magunknak :) Illetve ráléptünk az útra :)) És így senki sem mondhatja, hogy így könnyű volt... :)”
 • 9. peterslounge 2009. július 18. 23:29
  „én láttam egy kék autót a tetején sok fényképezővel elkanyarodott mellettem na gondoltam remélem le paparazziznak és akkor én is celeb lehetek”
 • 8. joy 2009. július 18. 19:41
  „Remek munka.
  Pályázati tanácsadótól kértetek már 5leteket pénzhez jutás ügyben?”
 • 7. Ancsííííííz 2009. július 18. 18:38
  „Sziasztok!
  Köszi a bíztatást, ezek mindig sok energiát adnak nekünk!
  Időközben betöltöttem a 24. életévemet, pont idén áprilisban, mikor is végleg elkészültünk Szeged város bejárhatóságával:)))))

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/virtualis_setak_szegeden_-_panoramakepek_3d-ben/2078842/

  Ekkor még 23-om voltam:))))

  Ancsa”
 • 6. flexsnake 2009. július 18. 18:30
  „mondjuk pár milliós szabálysértési bírságot ki lehetne szabni :)”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobó Katica: A mának él

Szeged - Színpadi mozgást tanít a szegedi Angelface modellügynökségnél, így várhatóan a többi… Tovább olvasom